Good Guys Brew – Swheat

Öl: Swheat
Stil: Session IPA
Styrka: 4,7%
Bryggeri: Good Guys Brew, Sverige
Var: Systembolaget – Lokalt & Småskaligt 2:a Maj

”Stone Cold Swheat”

Otyget Session-IPA hänger kvar i etern och det kommer lite varianter som faktiskt håller måttet. Min lite kluvna attityd till stilen hänger dock kvar, ni vet, ”…att lära en gammal hund att sitta” o.s.v. Sakta men säkert så börjar jag ändra inställning till fenomenet, men det gäller bara så länge den är god nog.

Den här har t.o.m. ytterligare ett element som jag är lite avig mot, nämligen vetemalt. Men. man ska inte döma någon på förhand och Good Guys Brew har även bevisat att de kan göra bra prylar. De började lite lätt med ”Eva-Lisa” som är en mer än duglig Pale Ale. Den har de för övrigt tweakat flera varv sedan första gången, och i den nya batchen som är på ingång så har de även bytt jäst. Kan vara värd att testa igen om ni tyckte att första versionen var lite klen.

”Pilot IPA” kom efter den och det är en riktigt god ”vanlig” IPA med lite mer motstånd inbyggt i receptet. Jag kan även varmt rekommendera er att hålla ögonen öppna inför nästa öl som är på gång från dom med, ”Hybris” – en New England style IPA som lär twista om ett och annat huvud i vårat avlånga land. Den kan bli kriminellt god.

Men, nu går jag händelserna i förväg. Dagens öl är som sagt ”Swheat”, en ”White Session IPA” med lagom tryck i alkoholhalten och med vetemalt som en av ingredienserna. En synnerligen trevlig krabat visade det sig att vara dessutom.

Aromen är frisk och upplyftande. Generell tropik i form av söt mango och med lite sting av citrus. Det finns en lätt syrlighet i doften som piggar upp, kanske lite som av nypressad citron? Fuktigt spannmål och drag av blöta kex.

Smaken levererar en uppfriskande, krispig vetekex-bas som lyfts på vingar av citrusfrukter.Det är citrustonen som ger den här den kick den behöver, utan den så skulle det falla platt till marken, men här blir det en tvärtom-effekt. Vetemalten skänker lite tyngd till drycken, och ihop med humleprofilen så blir det här en energidryck med lite ooomph! Det finns en smak här som jag inte riktigt kan sätta fingret på, men den är inte otrevlig, tvärtom. Någon typ av ört? Jag vet inte? Medium beska som ligger precis lagom för att passa in i stilen.

Slutsats: Det här är en Session-IPA som ligger lite utanför boxen. Vad jag förstod så har man bara gjort en batch av denna och kommer inte att göra mer i år. Men det kan nog förändras om det rinner till? Mycket trevlig öl som jag kommer att förse mig själv med ett gäng till inför stundande grillkvällar.

7 av 10 grillkockar väljer att ha denna i glaset.

Jag lutar mig tillbaka och planerar årets första grillkväll med Cold Sw(h)eat av Thin Lizzy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *