Nyheter på Systembolaget – 6 Maj

Ding ding! Släpp i ”Små Partier” igen nu på Fredag och det bara ett par dagar efter ett hyfsat stort släpp i ”Lokalt % Småskaligt”. Jag brukar inte babbla så mycket om ”Lokalt & Småskaligt”, och det beror på att det är så sjukt mycket som kommer den vägen och en del kommer inte heller till depån för distro till hela Sverige. Därav min tystnad om dom, däremot så verkar det ha kommit en hel del bra denna gång? Har du några tips på någon av de Lokala ölen, delge oss gärna här nere i kommentarerna, så vi kan plocka guldkornen. Tack på förhand.

Men nu till det som kommer på Fredag.

MagicRockSaltyKiss
Magic Rock Salty Kiss, 11422, Storbritannien, 33 cl (burk), 29,90 kr*, 4,1 %
Stilen ”Gose” verkar befästa sin plats mer och mer, framför allt inför sommartider. Det tycker jag är rätt kul, då det är en stil som jag diggar lite mer än jag vill erkänna. Detta är en collab med Danske herr Kissmeyer. Smaksatt med krusbär, havtorn och havssalt. Lättsamt, halv-salt och uppfriskande. Prova vet jag.

Grebbestad Lunator, 11385, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 7,9 %
En gammal hemvändare. Grebbestads numera ganska klassiska Dubbelbock som de sätter vid årets första fullmåne varje år. Jag har inte druckit någon på evigheter så det kanske är dags?

Garage Project Death From Above, 11207, Nya Zeeland, 44 cl (burk), 49,90 kr*, 7,5 %
Nya Zeeländarna på Garage Project har blivit ganska välrepresenterade här i Sverige på sistone. Inte mig emot, då jag tycker det är ett ganska innovativt gäng, kanske till och med lite för påhittiga ibland? Det här är en ganska fet IPA som de själva jämför med en Vietnamesisk Mango/Chili sallad. En ”vanlig” IPA med tillsatt chili, mango och Vietnamesisk mynta. Den ska dock inte vara så extremt chili-hettad som de andra småburkarna de haft inne på hyllorna härförledens.

S:t Eriks Pink Boots Gose, 11822, Sverige, 33 cl, 24,90 kr, 4,7 %
En till Gose. Ett världsomfattande ”projekt” där över 100 bryggerier skramlade ihop kvinnliga bryggare och kokade ihop en Gose. Alla med olika inriktning och på sitt sätt. Överskottet går till ”Pink Boots” stipendiefond som arbetar för att stärka och synliggöra kvinnors framtoning inom bryggeribranchen. Bra initiativ, och oroa dig inte Herr Tråkmåns, du får dricka den även om du är en sån som står och kissar.

OldRuffian

 

Great Divide Old Ruffian, 11805, USA, 35,5 cl, 49,90 kr, 10,2 %
Ja kollegor. Det här är en av mina all-time favoritöl. Ju färskare den är, desto gladare blir jag. Jag hänvisar till den här gamla recensionen för vidare info. Jag drack den nyligen från Great Divide’s mixlåda och jag började nästan gråta av lycka. Jag börjar nästan gråta nu när jag tänker på den, så god tycker jag den är.

Sierra Nevada Bigfoot 2016, 11835, USA, 35,5 cl, 39,90 kr, 9,6 %
Som lök på laxen så kommer även den här. Nästan lika bra som ovanstående enligt mig, men bara nästan. Dock så är det här också en Amerikansk Barley Wine i toppklass. Det är inte mycket att tveka på här, köpa så många du orkar. Kan med fördel lagras i källaren. Mina blir inte långvariga dock.

Hanssens Oude Gueuze, 11423, Belgien, 37,5 cl, 62,50 kr, 6 %
Jaha minsann, flyttad av okänd anledning från förra släppet. En lambic i Gueueze stil som nog kan tilltala alla som är insnöade på det. Jag är inte helsåld på det själv, men grattis alla som väntat på den.

Stillwater Stateside Saison, 11824, USA, 35,5 cl, 37,90 kr, 6,8 %
Amerikanska Stillwater har mången toppbrygder. Det här är en ”rak” saison utan krusiduller. Twisten (för det finns alltid en sån) är att de använt Europeisk malt och US/NZ humle dock med klassisk saison jäst. Kan vara god och lite annorlunda mot en klassisk saison? Vi får se.

To Øl Rødgrød Med Fløde, 11500, Int. märke, 33 cl, 32,90 kr, 6 %
”Tok-danskarna” kommer här med sin tolkning av den klassiska Danska efterrätten ”Röd Gröt med Grädde”, alltså röd/svartvinbärskräm (kan vara andra röda bär också som hallon/jordgubb) med tillhörande vispad grädde.

Einbecker Mai-Urbock, 11374, Tyskland, 33 cl, 18,90 kr, 6,5 %
Har du tröttnat på alla konstiga öl som kommer hela jävla tiden? Läser du Reinheidsgebot som aftonbön? Då kanske denna är för dig? En traditionell Heller Bock som borde kittla puritanerna därute.

Struise Blue Monk Special Reserve, 11344, Belgien, 33 cl, 43,90 kr, 10 %
Belgarna med sin hyllade Pannepot, klämmer här in sin Blue Monk på hyllorna. En solid Belgisk Strong Ale med torkade mörka frukter i förgrunden.

Birrificio del Ducato Chrysopolis, 11628, Italien, 33 cl, 54,90 kr, 5 %
Det här är Italienarnas tolkning av lambic utan att vara en äkta lambic. Tillsatt Brett-jäst och lagring på träfat i 12 månader. Den är humlad med ”lagrad humle” för att efterlikna lambic så mycket som möjligt. Det låter som ett intressant experiment, frågan är om det smakar lika intressant?

Brewfist Spaghetti Western, 11439, Italien, 33 cl, 39,60 kr, 8,7 %
Italienska Brewfist har bryggt denna ihop med Amerikanska Prairie. En Imperial Choclate Coffee Stout. Ja ni hör ju, om det får er att ticka så bör man nog skaffa ett par flaskor?  Flyttad till 20/5

Eskilstuna Tripel 2016, 11386, Sverige, 33 cl, 33,30 kr, 9 %
Den här har varit inne och seglat på Systembolaget förut. Då tyckte jag den var pangfin. Nu har man kokat ihop en batch till och vi får se om den håller måttet? Det kan vara en av Eskilstuna’s bästa någonsin?

Ja, det var denna laddning, som vanligt så kan någon falla ifrån av outgrundliga anledningar, men det får man alltid ha i beräkningen. Allt från censur av etiketter till punktering på lastbilar kan försena produkter i Systembolagets sortiment.

Bildkällor: Omslagsbilden är Systembolagets bilder. Alla andra eder trotjänare Hopmaestro’s

1 reaktion på ”Nyheter på Systembolaget – 6 Maj”

  1. Lokala tips? Allt från GBG så klart! 😉

    Jag köpte bland annat Modern Classic från All In, Hop Hop Hop från Dugges och Poppels Session IPA i måndags men har inte hunnit testa än. Utgår så klart från att de alla är bra eller bättre än så.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *