Hårdrockskväll 2017!

Igår gick det av stapeln, årets sedvanliga höjdpunkt: Hårdrockskväll! Detta år en dag senare än vanligt för att vi skulle hinna få hem Stones och Thetania från utlandet. Bilden är min skiva, detta år framkrystad med mer vånda än någonsin. Svåra kategorier, mycket svåra, och jag tog därför tillfället i akt att spela en del musik som jag tänkt ha med tidigare men petat undan av en eller annan anledning.

Detta var mina val:

Kategori 1 – Bästa Orientaliska Rock: KRYPTOS Burn Up The Night

Den här kändes busenkel direkt den kom. Givet att spela MELECHESH (Multiple Truths hade jag i bakfickan) eller ORPHANED LAND eller kanske NILE, var min plan. Ända till kompisen R2 introducerade den här, och Indien… det är väl Orienten? Givet jävla bra val att starta plattan med också!

Kategori 2 – Fan, det här är ju bra (något man tidigare ratat): CROWBAR Walk With Knowledge Wisely

Från ”Symmetry In Black” kommer öppningslåten med det härliga trumintrot. Jag gillade inte CROWBAR (trodde jag) så pass mycket att jag ratat dem hårt. Till slut blev det nästan ett vad med poolare Per (som tyvärr inte var med ¨detta år, utan befann sig på resande fot i Australien) som var bombis på att jag skulle gilla dem. Då var det plattan ”Sever The Wicked Hand”, men jag valde den här låten istället. Mycket för trummorna i början. Grymt coola.

Kategori 3 – Låt som på hög volym gör dig till en bättre bilförare: BEAST Night Lust


Här hade jag rätt många olika varianter ska jag erkänna, innan jag landade i att jag ville spela BEAST. Det är något med den skivan som hela tiden får mig att tänka på en amerikansk bil som kör så fort att den är på väg att krascha, och dessutom kom jag fram till att jag ville lyfta fram bandet. Annars hade jag först den helt magiska VADER-låten Triumph Of Death med sitt driv, eller något med INGLORIOUS eftersom det ofta är den typen av hårdrock jag spelar i bilen. Lite smörigare. Men detta blev ett bra val!

Kategori 4 – Elakt är bra, men vilken skiva är elakast? LAKEI Despot


Detta är överlägset den kategori som vållat mest bekymmer. Givetvis tänker man spontant på BLACK SABBATH-debuten eller ”Reign In Blood” med SLAYER… men om man nu vill ta något mindre uppenbart? Jag lovar att jag har bytt låt typ tjugo gånger (MERCYFUL FATE, MGLA, DEATHSPELL OMEGA… oj vad olika) och när jag till slut kom till den här låten var jag först helt säker på att jag haft med den redan på en Hårdrockskväll. Det börjar ju bli ett antal nu (årets är den nionde raka!), så jag var tvungen att gräva i arkivet. Den har inte spelats, så det blev lösningen på problemet! LAKEI är från Norge, och skivan ”Konspirasjoner” är bland det jävligaste (och bästa) som släppts ut från det landet. Den är faktiskt genuint elak, och man känner sig som om man fått jävligt mycket stryk efter ett varv med den här plattan. Låten Despot är helt manglande blytung, och man hör knappt ett skit av vad som sjungs eller skriks… och ändå är det snorbra. Efter många om och men kom jag till slut i mål på den här kategorin.

Kategori 5 – Tunggung, max 110 bpm: TEMPLE OF VOID Rot In Solitude


Här satte jag ner fötterna rätt fort, faktiskt. Det är ju en helt vedervärdig kategori (jag menar… 110 bpm, ska man mäta sånt och hålla på?), men jag gillar trumspelet på den här låten. Inte den bästa låten på TEMPLE OF VOID-plattan, men den har det där snygga ”tam-tam-tam-tam”-liret som gör något med undertecknad. Runner up: NOVEMBERS DOOM och deras The Grand Circle från förra årets helt magnifika ”Bled White”.

Kategori 6 – Valfri låt: ARTILLERY Bombfood


Skitlätt val, den här skivan är ju en av mina absoluta favoriter inom thrashvärlden, och jag har liksom tänkt ha med något från den i flera år men aldrig haft ett perfekt läge. Nu tog jag Bomfood, men det känns som om man hade kunnat ta vilken låt som helst, detta är ju en dunderplatta. Förvånansvärt bra ljud med tanke på tidens tand, och även om detta är en klassiker så tror jag att det slår väl ut.

Kategori 7 – Valfri låt: SUPERMACHINE Heavy Bullet


Att ha två frikort kan tyckas lyxigt och enkelt, men det innebär förstås också problem. Inga ramar, typ. Den andra låten med valfritt tema har jag haft väldigt många intressenter till, flera från årets plattor – och till slut hamnade jag på en låt som faktiskt överraskade även mig en del. Trodde nog inte alls att den skulle hamna med på en sån här skiva? Kanske är det en motpol till allt stenhårt manglande med vassa gitarrer som driver önskan om en lite bluesigare och svängigare låt i tordönet, men Heavy Bullet med SUPERMACHINE är garanterat en okänding för det flesta. En rätt enkel låt också, men jag gillar den vibe och det sväng som finns.

Kategori 8 – Bäst Just Nu: UADA Our Pale Departure


Sista låten, alltid samma kategori. Bäst Just Nu, och en av de där låtarna man bestämmer sig för allra sist (utom i år då, förbannade ”elak”-kategori…. mutter..), och i mitt fall konstaterade jag snabbt ett årets skiva inte hade ett enda black metal-inslag, samtidigt som den här skivan var den första att landa i brevlådan som resultat av andra skribenters listor. Flera personer vars omdöme brukar stämma hyggligt med mitt har hållit UADA högt upp 2016, och det visade sig ju stämma. Påminner om MGLA tycker jag, med sitt driv och slingande. Ett värdigt avslut på årets kväll, och bra titel på låten också för det. Blekhet kan råda efter en heldag hårdrock och öl…

1 reaktion på ”Hårdrockskväll 2017!”

  1. Bra val där, har försökt mig på Kryptos, inte fallit på läppen än, men misstänker att jag måste ge den ett par varv till. Uada hade ett riktigt bra driv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *