Lords of Chaos!

Har du sett Jonas Åkerlunds film om den norska black metal-scenen ännu? Lords Of Chaos, som enligt egen utsago är baserad på sanna händelser, falska händelser och vad som egentligen utspelades på den där tiden när allt var som hetast i Norge?

Det tog mig längre än jag hade tänkt personligen eftersom alla tillfällen när filmen gick på bio gick mig förbi, och till slut fanns bara ett sätt: att köpa filmen på blue-ray. Det visade sig vara ett bra drag, för jag tycker att det är en mycket bra film. Ställer man den jämte The Dirt-filmen om MÖTLEY CRÜE så är de påfallande lika i sin ansats (båda är spelfilmer, båda har en huvudperson som berättar sin version av allt som sker genom historien, båda är baserade på verkliga band och personer runt omkring), men ”Lords Of Chaos” är väsentligt bättre. Kanske för att det finns ett mörker och en mänsklighetens baksida på ett annat sätt, och att det därför känns närmare och mer personligt än rockstjärnelivet i solen som CRÜE-killarna ägnar sig åt? Visst, det var inte bara glass och ballonger för Sixx och gänget, jag vet det, men karaktärerna i ”Lords Of Chaos” känns mer mänskliga.

Några av mina reflektioner:

  • Jävlar vad rå mordscenen är, den där Greven Varg Vikernes tar livet av Euronymous. Det var jag inte beredd på. Mycket stark scen, i sin helhet.
  • Allt är mycket centrerat till Pelle ”Dead” Ohlin, Euronymous och Varg Vikernes. Samtliga andra figurer framstår som bihang i filmen.
  • Det är ganska lite musik ändå. Några få scener när MAYHEM spelar in ”De Mysteriis Dom Sathanas” samt lite liveklipp. Annars mindre än jag trodde det skulle vara. Och trots att just ”Dead” har en stor roll så nämner man liksom inte hur det går till att bandet hittar en ny sångare i form av Attila Csihar. Kanske enda uppenbara luckan jag reagerade på.
  • Bra skådespelare är det, framförallt filmens två giganter Rory Culkin (som spelar Øystein ”Euronymous” Aarseth och Jack Kilmer som spelar Varg Vekernes gör bra ifrån sig. De fångar båda en galen och ond sida samtidigt som det finns en skörhet och säkerhet bakom den tuffa masken.

Lite bilder? Sure. Bilderna är tagna från Close-Up Magazine, världens bästa hårdrockstidning som intervjuade Åkerlund om allt arbete bakom och runt filmen. Du fattar ju att det är stilistiskt snyggt och ”trve” när du ser sånt här:

Personligen blir jag sugen på att läsa om boken (”Lords Of Chaos – The Bloody Rise”), även om den innehåller alldeles för mycket dumheter där exempelvis Varg Vikernes nazistiska åsikter avhandlas på ett sätt som jag är föga intresserad av. Men ändå. Kanske framförallt sektionerna med Pelle ”Dead” Ohlin och hur han påverkar bandet och framförallt Euronymous har fått en starkare position för min del.

Dessutom ska det spelas musik, det vet du. Se filmen tycker jag, och kan du inte det så njut av den här klassikern.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *