Mikkeller Peter, Pale and Mary Glutenfree

Ölnamn: Peter, Pale and Mary – Glutenfree
Stil: American Pale Ale
Styrka: 4,6%
Bryggeri: Mikkeller, Danmark (Bryggd hos De Proefbrouwerij, Belgien)
Var: Standardsortimentet, Systembolaget

”Free like an eagle”

Har du gluten? Eller snarare, är du glutenintolerant?
Jädra osis hörru. Då får du sitta och tomglo på dina polare när dom skottar i sig craftbeer i parti och minut, samtidigt som du sörplar på en Estrella Damm Daura eller en Green’s Blond. Det är nämligen i dom krokarna du har fått hållas fram till nu. Som tur är, så börjar det komma lite annat på marknaden i Sverige nu som faktiskt kan avnjutas av alla till på köpet. Mikkeller har nämligen fattat det här sen länge, och har glutenfria varianter av ett par av sina öl. Dels denna som har kommit på Systembolaget nu, men han har även en IPA som heter ”I Wish” och en starkare och snudd på DIPA som heter ”Green Gold”. Jag hoppas för eran skull att även dom kommer till SB och blir tillgängliga även dom. Ett tips annars är att ni glider in på Mikkellers Webshop och tjackar på er ett litet lager inför sommarens grillkaos.

Den här rackaren är den som anses ”minst bra” av de glutenfria, men för den delen är den inte dålig på en fläck. Det här är nämligen en perfekt grillbärsa eller bygga altan-öl. Den är något svagare, den är läskande och helt rimligt god.

Aromen är som en vår-allé beströdd med blomster av alla de slag. Du promenerar genom en flora av fräscha dofter som blandar in fruktiga element från passionsfrukt, kiwi, persika och gröna krusbär.

Smaken är en något ”fläckig” american pale ale, med lite ruffiga kanter. Den innehåller dock allt som skall vara i en god och fräsch sommar pale ale. Blodapelsin, torrt gräsklipp och saftiga apelsiner. Avslutningen är ganska torr, och jag fångar ett flyktigt uns av wellpapp. Eftersmaken är ganska kort, vilket även det bidrar till lämpligheten som en sommaröl.

Helt okej öl och visste jag inte att den var glutenfri, så hade jag aldrig kunnat pinpointa det.

6 av 10 glutenintoleranta kommer nu att odla hipsterskägg och peka finger åt makrolager.

Fotnot: Just denna ölen finns även som glutenvariant, och jag skulle gärna jämföra dom två för att se skilnaden. Vi får se om jag får chansen någon gång.

Jag lutar mig tillbaka och drar på en stänkare, för ni vet att det är fredag idag va?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *