Nyheter på Systembolaget 12:e Maj

Tack vare Systembolagets vändning angående ”Tillfälliga Nyheter” som gör att man måste springa där nästan dagligen och pillra på flaskor.
Det känns inte helt bekvämt om jag ska vara ärlig. Hade det varit jag som var någon typ av ansvarig, så hade jag lagt rubbet på web-beställning. Det känns som 100% säkrare än nuvarande lösning.
Men återigen, vad vet jag? Jag är bara en ödmjuk ölbloggare i mina bästa år.

Vad kommer nu då? Ja titta får du se.

12 MAJ TILLFÄLLIGA SORTIMENTET
Founders KBS Espresso, Imperial porter & stout, 10749, USA, 35,5 cl, 69,90 kr, 12 %
Den gamle stänkaren KBS har fått ett syskon, och det är en Espresso variant. Yes, jag vet, vanliga KBS är ju redan bryggd med kaffe, fast här har man lagt det på tank ihop med Espresso bönor efter fatlagringen av grundölet. Ja, det låter löjligt gott och det är förmodligen det också?

Lagunitas Phase Change Wet Hop IPA, 11028, USA, 47,3 cl burk, 42,90 kr+pant, 7,4 %
Ett syskon till Lagunitas Born Again och Borna Again Yesterday. Alla vet vad Lagunitas levererar på IPA-fronten, och många ”gnäller” på att de sålt ut (fortfarande). Enligt mig så är dom dock ett riktigt stabilt bryggeri som det kan vara värt att ta tempen på då och då. Framför allt deras ”one-hitters” eller lite mer udda bira.

Lagunitas Waldo’s Triple IPA, 11018, USA, 35,5 cl, 36,90 kr, 11,7 %
En till Lagunitas i släppet och det är ett återbesök. Waldo har varit här förut. En Trippel-IPA som ger dig hår på bröstet.

Nils Oscar President’s Bitter, 11064, Sverige, 33 cl, 23,90 kr, 5,6 %
Gamle hederlige Nisse O släpper en Bitter. Presidentens bitter dessutom. Lite är känt om denna bira, men jag tror inte vi behöver veta så mycket mer än att det är just en Bitter.

Nynäshamn Bötet Barley Wine Brandy, 11192, Sverige, 25 cl, 45,20 kr, 10 %
Och så en till variant av en gammal klassiker. Nynäshamns Bötet lär ju knappast ha missat någon? De har ju släppt några varianter på den med olika fatlagring och nu är det dags för Brandy. Min bästa barley wine ever, eller i alla fall runt Svea Rikes mått, är just en Bötet – dock Jamaican Rum. Så är den ens i närheten av den så åker brallorna av.

Omnipollo Lorelei Coconut Maple Toast Imperial Porter, 11183, Sverige, 33 cl, 69,40 kr, 10,5 %
Jaha minsann, här ramlade det in en het potatis? Gamle Lorelei gör comeback och det är ju kanon. Originalårgången är en collab mellan Siren och Omnipollo ihop med David Strachan – en glad hembryggare som vann en bryggning av sitt original i en tävling kan man säga. Förmodligen tweakad något för att passa storformat, men ändå. Tungt. OCh som sagt, det här är en gammal bekant, så jag vet att det är bra skit. Köp, i alla fall om du gillar kokos och lönnsirap.

Pivovar Shenk S, Övrig syrlig öl, 11214, Slovakien, 75 cl, 149 kr, 5,3 %
Slovakisk bärsa är vi ju kanske inte superbortskämda med här i Sverige. I alla fall inte på hantverksnivå. Straight outta Bratislava så kommer då en vildöl på storflarra. Helt otippat, men ändå intressant. Ofruktad som jag förstår? Eller ”naken” som jag brukar kalla dem, alltså inget skit i, bara straight up funky wild beer.

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping, 11780, Belgien, 33 cl, 33 kr, 6,5 %
Jaha, så kommer denna tillbaka igen då. Inga invändningar från mig. Visserligen har man gått ifrån champagnekorkar, men det är fortfarande en Styrian Wolf-humlad klassisk saison. Ingen bullshit. (På bilden en tidigare årgång.)

 

Stockholm Brewing Italopils, Modern lager, 11770, Sverige, 33 cl burk, 24,90 kr+pant, 5,2 %
Italo disco kommer vi alla ihåg (tyvärr), men jag tror inte det var det som STHLM Brewing hade i åtanke här? Det är i alla fall en burkad pjäs, för som så många andra så nyttjar man CanmanSWE’s tjänster då och då.

Thomas Hardy’s The Historical, Barley wine, 11759, Storbritannien, 25 cl, 97,90 kr, 13,1 %
En variant på denna legendariska (inte enligt mig) Engelska Barley Wine. Med ”Historical” brukar man göra en twist, och denna gång är det lagrat på Skotska ekfat. Köp och ställ någonstans och kom tillbaka om 20 år så kan vi diskutera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *