Rebellängeln Tipsar: PRIDE & GLORY ”S/t”

Vi skriver år 1994 den här gången, och sparkar igång Tipset med en ensam banjo som lite hillbilly-aktigt får lysa i ensamt majestät innan vi öppnar dammluckorna och släpper fram resten av den flodväg som är Losin’ Your Mind, första spåret på PRIDE & GLORY’s självbetitlade album. Det är en best till låt som lyckas med konststycket att vara bland det mest svängiga du någonsin hört samtidigt det känns som om det är ett gammalt stycke americana. Fast med Zakk Wylde på gitarr och sång, så det ligger givetvis såväl ett skönt solo som en lätt skitnödig sånginsats i låten. Zakk är ju såklart mest känd för sina insatser som gitarrist med OZZY OSBOURNE samt för sitt egna band BLACK LABEL SOCIETY, men här är vi i tiden mitt emellan, kan man säga. Eller rättare sagt, detta är Zakks första band där han frontar själv, och även om man hör det som skulle komma att bli BLACK LABEL SOCIETY i musiken så är det alltså betydligt mer americana, country och sydstatsrock i ljudbilden. Med sig har han Brian Tichy på trummor och James LoMenzo på bas, och jag tycker personligen att skivan känns lite som omslaget. Bonnig, lite skev – och riktigt avkopplande och skön!
Låtmaterialet är dessutom starkt, och även om vi nu valde att ha inledande Losin’ Your Mind som exempel och ”ingång” i skivan så gäller anslaget för resten av låtarna också. Horse Called War var tillsammans med öppningslåten singel och det förstås av en anledning: det är en stark låt. Andra favoriter innefattar Machine Gun Man, Shine On, Toe’n The Line och Cry Me A River men egentligen är det just känslan som är grejen med denna skiva.  
Det är total spelglädje.
Det är redneck-nörderi.
Det är en ung Zakk Wylde som håller på att hitta sitt format, och det ger en skönt varm känsla i kroppen samtidigt som det svänger. 
Det är faktiskt helt perfekt musik att åka bil till.
Det är PRIDE & GLORY!  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *