Nyheter på Systembolaget – 16:e Februari

Det är redan mitten av Februari. Det känns som igår vi satt och smuttade på julöl och ökade på vår BMI runt julborden. Men kalendern rullar på och nu på Fredag den 16:e så kommer det nyheter i det så kallade ”exklusiva små partier”.

Vad är det för något då? Jo, det är lite blandat som vanligt, men det är ganska kraftig slagsida mot imperial stouts och porters. Founders CBS och Ballast Point High West Victory at Sea ser ut som måsten? En riktigt trevlig samlingsbox från Boon för den lambicintresserade och någon ensam stackars IPA. Hugg in!

Amager Barrier The Mortician, Imperial porter & stout, 11499, Danmark, 50 cl, 64,90 kr, 10,5 %
Amager Bryghus har ju en förmåga att spotta ut rätt många sambryggningar, och det verkar nästan ibland som att de lever lite för det? Inget fel i det, det är en kul anledning att brygga öl och testa sig fram och på köpet träffa massa roliga människor. På stout/porter sidan så har de dock väldigt lite att bevisa enligt mig, då det är där de briljerar. De har flera exempel på att de vet precis hur en slipsten skall dras när det kommer till svart och mörk öl. Hr. Fredriksen och Double Black Mash för att nämna två, men de har många mer i nästan samma kaliber. Här har man dock samarbetat med Amerikanska Barrier, och resultatet är en blandning av Barrier’s Morticia Imperial Stout och Amager’s Hr.Fredriksen plus att man lagt till lagom med rökmalt och lite Kenyansk kaffe. Rökmalten till trots, så är det är en habil stout och den fick 3.75/5.0 av mig på Untappd.

Anchor Coffee Porter, Torr porter & stout, 11547, USA, 35,5 cl, 24,90 kr, 6,7 %
Gamla hederliga Anchor, som man ändå får säga är stort medskyldiga till hur vi ser på öl idag, brukar trots allt hålla sig på sin kant. De spyr inte ut nyheter utan är mer klassiska i sitt upplägg. Då och då blänker de till dock och den här innehåller ett specialkaffe de rostat fram ihop med Four Barrel Coffee. Man använder sin ”vanliga” singel-porter men tillsätter detta ”Four Barrel Flash-Chilled Coffee” i sekundärjäsnigen. Det som talar emot den, tycker jag då, är att det är just en enkel porter. Jag brukar ha lite svårt att uppskatta ”för svaga” porters & stouts. Om kaffet är så gott som de hävdar, kan jag dock göra undantag.

Ayinger Weizenbock, 11000, Weizenbock, Tyskland, 33 cl, 25,90 kr, 7,1 %
Ayinger’s vinter-bärsa som de kokar fram när minusgraderna pockar på är den här habila vete-bocken. Gillar du klassiska bira och framför allt vete-bärs kan det vara något för dig. Jag avstår till förmån för annat. Den ligger dock på topp-10 i världen i denna stil, så det är inte diskvatten de skickar hit.

Ballast Point High West Barrel Aged Victory At Sea, Imperial porter & stout, 11590, USA, 35,5 cl, 69 kr, 12 %
Vanliga ”Victory at Sea” är ju en ganska gemytlig porter i sin grundform. Här har man använt lite finare kaffe, lite mer vanilj och dessutom slevat i lite jordnötssmör för att skoja till det. Avslutningsvis har man lagt det på bourbon-fat från High West. Det kan bli hur bra som helst känner jag? Givet köp.

Ballast Point Sour Wench Blackberry Sour Ale, Övrig syrlig öl, 11575, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 7 %
En suröl från ”micro-macro” Ballast Point. Med björnbär dessutom. Ägarskapet till trots, så får man ändå ge dom att de gör schysst ölbärs. Det här receptet skall enligt uppgift vara skapat av en av grundarna Peter A’Hearn och V.P./Specialty Brewer Colby Chandler, efter de hade gjort sin praktik i Tyskland. Till skillnad från den lite alkoholsvagare grund-berlinern, så har de pumpat upp alkoholen till 7%. Kan vara en kul pryl det här om det har fått till björnbärssmaken.

Beerbliotek Black Ale Chili, Black IPA, 11836, Sverige, 33 cl burk, 35,90 kr +pant, 7,6 %
Jag brukar försöka undvika chili-öl. Sist jag drack en blev det både kalsongbyte och en tredagarskur med Losec. Jag diggar inte konceptet riktigt, även om jag kan medge att rätt mängd kan trigga en trevlig upplevelse. Beerbliotek gillar den här själva, därför har man bryggt den igen och släpper den på SB, och det är helt upp till dom. Jag kommer dock att prova den, då jag gillar att utmana mig själv.

Boon Geuze Discovery Box, Lambic – gueuze, 1216, Belgien, 150 cl, 399,20 kr, 8 %
Här kommer det en perfekt liten pryl att överraska sig själv med. Ja, sig själv, för känner du någon annan som är värd såpass fina öl? ”VAT Mono Blend” är Boon’s lilla projekt där man låter kunder få prova lambic’s från specifika fat. De har runt 160 ”Foeders” i sin ägo, och alla har var för sig en unik smak. Denna ”egenpresentskartong” innehåller geuze från VAT 91, 92, 108 och 110. Självklart menar jag inte att man ska tälja i sig dem här själv, det vore oansvarigt av mig, men bjud över några polare som diggar denna typ av öl och sen kör ni en liten miniprovning där ni jämför de olika blandningarna. Sånt är rätt kul. Prova det om du har några polare vill säga? Annars gäller första meningen i detta stycke i alla fall. På bilden nedan är det VAT Mono Blend 109, den är dock inte med i boxen.

Captain Lawrence Barrel Select Gold, Övrig syrlig öl, 11404, USA, 37,5 cl, 120 kr, 6,5 %
Capatain Lawrence är mig veterligen nya på Systembolaget? Jag såg att de dessutom har vunnit en ”standard”-offert, så deras Session-IPA ”Effortless IPA” kommer även in i standardsortimentet fr.o.m 1:a Mars. Det här är dock en vildjäst sur pjäs, tillverkad av upp till 3-åriga blandningar från deras Italienska ek-tankar. Jag vet inte mycket mer än så tyvärr.

Clown Shoes The Stranger, IPA, 11279, USA, 47,3 cl burk, 49,90 kr + pant, 7,7 %
Det var ett tag sedan vi såg något från Clown Shoes innanför rikets gränser, men här kommer deras ”Vete-IPA”. Man använder Hefeweizen jäst och har torrhumlat den med Amarillo, Mosaic och Huell Melon. Det låter inte jättedelikat om jag ska vara ärlig, men jag har blivit förvånad förr.

Coppersmith’s Intermezzo 2016, Imperial porter & stout, 11290, Sverige, 33 cl, 39,50 kr, 7,5 %
Västerås egna hjältar släpper Intermezzo av 2016’s årgång. En kaffe/havre imperial stout. Jag har provat 2014-versionen, och vet inte om det är mycket som skiljer? Den 2014-varianten var i alla fall riktigt god, dock rätt så stöddig och kärv. Jag gillar stöddiga bärs, men om du är lite mer ”soft” i din jakt på den perfekta stouten så är det en varning att ta med sig.

Intermezzo 2014-version

Founder’s CBS, Imperial porter & stout, 11801, USA, 35,5 cl, 75,90 kr, 11,7 %
Så kommer den då, den legendariska CBS, KBS halvbror och så även lite av en outsider. Flera har tjuv-smarrat på den här batchen, då den dykt upp på diverse web-shopar nyligen och jag ser blandade uttryck av gråt och/eller hyllningar. JAg tycker dock att man gör bort sig om man åtminstone inte köper en flaska och provar själv. Det är inte helt säkert att Founder’s brygger den igen nämligen, förra batchen bryggdes 2011, så det verkar kunna passera lite tid mellan bryggningarna.

Nynäshamn Smörpundet Porter, Torr porter & stout, 11234, Sverige, 25 cl, 27,50 kr, 5,9 %
Normalt sett är jag inte svinlycklig över svagare porter/stouts, men här har vi kvalitet hela vägen ut i fingerspetsarna. Sot och aska förenas med lätt lakrits och är överlag välgjord och trevlig. 3.5/5.0 på Untappd.

Rogue Double Chocolate Stout, Imperial porter & stout, 11934, USA, 75 cl, 129,90 kr, 9 %
Tack vare den realtivt nya importören Bier & Co Sweden så får vi se lite Rogue Ales bira här i Sverige. Den här lackade fina röda bomber-flaskan kommer fylld med deras choklad imperial stout. Smaksatt med Holländsk choklad så får man en chokladbomb som namnet till trots inte är för söt. Smakar choklad gör den dock kan jag lova. Överdos av choklad i både smak och doft, tyvärr så är den dock lite för tunn för att räcka hela vägen, men ändå god nog för att få 4.25/5.0 av mig på Untappd.

 

Örebro Brygghus Kaffe Berliner, Berliner weisse, 11501, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 3,7 %
Mina lokala hjältar kommer äntligen med lite nytt på Systembolaget. Här har man samarbetat med lika lokala Pennybrodge Roasters och fixat till en kaffe-suris. Gott och lite skruvat. Men det är så det ska vara. 3.75/5.0 på Untappd.

Flyttade:

Rogue Fresh Roast, Brown ale, 11951, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 5,7 % *Flyttas till 2:a Mars / etikettproblem
Poppels/Brewski Passion (D)IPA, 11531, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 7,5 % *Flyttas till 2:a Mars / okänt varför

Bildkälla: Hopmaestro

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *