Nyheter på Systembolaget – 1:a & 2:a Mars

Det är en ganska stor uppdatering denna gång, då jag väljer att ta med nyheterna i fasta sortimentet 1:a Mars i samma inlägg som små partier 2:a Mars. Det blev så helt enkelt.

Vi börjar med det fasta sortimentet. Eller det ”gäspande sortimentet” kanske man skulle döpa det till, för denna gång hittar jag få saker som får mig att höja på ögonbrynen. Det är t.o.m. så jag fick lite idétorka när jag skulle skriva något om varje öl. Jag ber om ursäkt för mitt bristande engagemang i förväg. Men visst, Captain Lawrence gör debut i fasta sortimentet och det är väl kul för oss humlejägare, och Proper Job gör väl skäl för namnet. Men annars… nja.

1 MARS FASTA SORTIMENTET
Captain Lawrence Effortless Grapefruit IPA, Session IPA, 1210, USA, 35,5 cl (burk), 23,90 kr+pant, 4,5 %
Det här Amerikanska bryggeriet har nästlat sig in i fasta sortimentet med en session-ipa. Smaksatt med grapefrukt. ”Natural Grapefruit” t.o.m. Tolka det hur du vill. Den ska vara rätt schysst dock.

Coors Light, Internationell lager 1008, USA, 33 cl, 14,90 kr, 4 %
Jag blir sällan förvånad. Hur den här gynnaren har lyckats tagit sig in i fasta sortimentet är dock en gåta? Vatten smaksatt med öl. Next!

Dacicky, Pilsner – tjeckisk stil, 1009, Tjeckien, 33 cl (burk), 11,90 kr+pant, 5 %
En tjeckisk pilsner som kanske ligger snäppet högre än din vanliga makrolager?

La Corne Blonde, Belgisk ljus ale, 13000, Belgien, 33 cl, 21,90 kr, 5,9 %
Bryggeriet ”Brasserie des Legendes” är en sammanslagning av de två bryggerierna Géants och Ellezelloise, och det här är deras ”vanliga” ale. Kan intressera belgo-filerna, men för mig så är det ett ganska ointressant tillskott. Jag kommer dock att prova den såklart.

Mack Arctic Beer, Ljus lager – internationell stil, 1397, Norge, 50 cl (burk), 13,90 kr+pant, 4,5 %
Jahopp? Ytterligare en dussinlager utan ego? Jag kan inte ens komma på något roligt att skriva om det längre. Inget vettigt heller.

Mikkeller Hôtel Henri, Saison, 1250, Belgien/Danmark, 33 cl, 24,90 kr, 6,9 %
En ”vanlig” saison  sett till ingredienserna. Det som kan vara intressant här för vissa är att den är glutenfri.

S:t Annas Amber, Märzen & wienerstil, 1323, Sverige, 33 cl (burk), 11,90 kr+pant, 5 %
En inte helt pjåkig amber lager från Krönlein. Jag har testat denna och den smakar lite för mycket äldre herre för min smak. Med det menar jag lite tweed kavaj och filthatt. Den är fullt drickbar, även om den dras med lite för dova smaker. Helt OK. 2.5/5.0 på Untappd.

Sigtuna Saison, Saison, 1274, Sverige, 33 cl, 23,90 kr, 4,9 %
En till saison in i fasta sortimentet och denna står svenska Sigtuna för. Också detta verkar vara en ganska rättfram saison utan krusiduller. Inga fel i det. Lite alkoholsvagare variant dessutom. Nuförtiden brukar de flesta ”jacka upp” sin saisons, men här verkar man ha gått mot mer klassisk stil.

SKA True Blonde Ale, Golden/Blond ale, 1237, USA, 35,5 cl (burk), 19,90 kr+pant, 5,3 %
Stilen ”Blonde” är inte lika kul som det gamla uttrycket ”Blondes have more fun” antyder. Eller förresten, det kanske stämmer, men då har de oftast inte druckit Blonde Ale? Vi får i alla fall vara glada att det är SKA som får in sin variant, vilket glädjer alla vänner av USA-bira. Denna är dock kanske inte SKA’s bästa öl.

St Austell Proper Job, IPA, 1011, Storbritannien, 50 cl, 28,90 kr, 5,5 %
En klassisk engelsk IPA som kan tilltala även den mest inbitne humlejägaren (Läs: jag själv). Den här har hängt med ett tag och är fortfarande populär i sina kretsar. ”Proper Job” är en hyllning till 32:a regimentet i Cornwall (där bryggeriet även ligger) efter deras ”ordentliga jobb” med att försvara sig under de Indiska upproren 1857-58.

Störtebeker Kellerbier 1402 Bio, Zwickel, keller- & landbier 1010, Tyskland, 33 cl, 16,90 kr, 4,8 %
Ett försök i stilen Kellerbier. Tyska Störtebeker är väl dock inget gäng man tillägnar kärleksballader åt, men de verkar onekligen poppis här i gamla Svedala? Nåväl.

Vedett Wit, Witbier, 1303, Belgien, 33 cl, 19,90 kr, 4,7 %
”En belgisk wit kan ju vara gott” säger alltid någon. Denne någon är dock aldrig jag, men ändå. ”Extra White” är den känd som mer internationellt, men har här fått namnet ”Wit” kort & gott. Klassisk med apelsinskal och korianderfrön.

Zoller-Hof Spezial Export, Dortmunder & helles, 1233, Tyskland, 33 cl, 19,90 kr, 5 %
Ytterligare en sådan dussinöl som svenska folket verkar kräva? En tysk Dortmunder lager kan mycket väl ha sin plats, men återigen, varför just denna?

**Schin, 1252, Brasilien, 30 cl (Internationell lager)** – Utgår ?

1 MARS KVALARE FRÅN BESTÄLLNINGSSORTIMENTET

Kronenbourg 1664 Blanc Fruits Rouges, 82335, Frankrike, 33 cl, 15,90 kr, 4,5 %
Ja, den här Franska delikatessen (?) tycker tydligen någon är tillräckligt god för att tjata på sitt lokala bolag om. En variant på originalet, där man tillsatt hallon och fläderjuice. Njutbart? Tveksamt?

Nørrebro Bryghus New York Lager, 1599, Danmark, 40 cl, 24,90 kr, 5,2 %
Den här Danske filuren är med och sladdar runt det fasta sortimentet som en full 14-åring på en trimmad moppe. In och ut ur det fasta sortimentet som en jojo och nu tillbaka som en kvalare. 3.0/5.0 på Untappd

Sierra Nevada Hop Hunter IPA, 89141, USA, 35,5 cl, 25,90 kr, 6,2 %
Den här gynnaren har jag druckit purfärsk, och då var den kanon. Sierra Nevada använder ”ång-destillering” av färsk humle redan på fältet, och av den volymen produceras sedan koncentrerad humleolja. En ganska intressant detalj. Den blandas sedan med traditionell ”helkottshumle” för att sedan användas i Sierras’s humlekanon i bryggningen. Intressant för vad den är. 4.0/5.0 på Untappd (busfärsk)

Sierra Nevada Porter, 82147, USA, 35,5 cl, 26,90 kr, 5,6 %
En riktigt bra ”bruks-porter” från Sierra än en gång. Mina gamla smaknoter säger ”Bra, men lite väl standard”. 2.5/5.0 på Untappd.


Nej, för fasen. Vi växlar upp lite och kollar in små partier istället. Här finns det lite roligare saker för ölnördarna därute.

2 MARS SMÅ PARTIER
Alvinne Wild West, Övrig syrlig öl, 11668, Belgien, 33 cl, 49 kr, 6 %
Alvinne får vara med och leka med sin Wild West, och det är deras blonda suris humlad med egenodlad humle. Alvinne har även en egen ”husjäst” kallad Morpheus som man använder här. Som lök på laxen har man slängt ner det i Bordeaux rödvinsfat och skrattat och pekat finger åt den i 6 månader innan de tappade upp den på flaska.

Blaugies La Vermontoise, Saison, 96205, Belgien, 75 cl, 74 kr, 6 %
Brasserie de Blaugies är ett litet familjebryggeri i Belgien som drivs av en far/mor/son konstellation och de är mycket nöjda med att inte pumpa ut volymbira i parti och minut. På just denna har man dock sambryggt med super-hippa Hill Farmstead så det är en intressant ”krasch”. Humlad med Amarillo och bryggd som en klassisk Belgisk saison i grunden. Mycket bra saison dessutom, den är så välgjord att den nästan blir tråkig. Missförstå mig rätt. 4.0/5.0 på Untappd.

Brekeriet/Brewski Collabski, Berliner weisse, 11200, Sverige, 33 cl, 41,90 kr, 7 %
En Berliner från the Ek boys och Brewski. Uppblåst till 7% och den tar med dig på turné bland hallon, passionfrukt och ananas.

Brewdog Choco Libre, Imperial porter & stout, 11689, Storbritannien, 33 cl, 34,90 kr, 8,2 %
Nuförtiden brukar jag dissa BrewDog i mina förhandstankar, men det ska jag inte göra denna gång. Varför då? Nej, jag har ingen lust helt enkelt. En stout med choklad, vanilj, kaffe och kanel. Bring it!

De Glazen Toren Cuvée Angelique, Belgisk mörk ale, 11686, Belgien, 75 cl, 87 kr
När De Glazen Toren släppte in sina fruar i bryggeriet och lät dem ta över, så skapades denna öl. Den blev så bra att den togs upp i deras fasta sortiment. En storflaska fylld med ”fru-vetenskap”. Grabbarna kanske borde låta tjejerna ta äver bryggeriet fler gånger?

Drie Fonteinen Oude Kriek, Lambic – frukt & bär, 11615, Belgien, 75 cl, 169 kr
Ja, den som känner mig vet att jag inte ramlar omkull av glädje när jag lägger händerna på en Kriek? Jag har väldigt få gånger tackat min skapare efter att ha sippat ner några klunkar körsbär i flytande format. Men… detta är trots allt en av världens bästa Kriek’s, så det kan vara värt att kolla in. Den släpps på storflaska vilket kan vara jobbigt. Har du kompisar så kan du dock dela den med dem och framstå som en hedersknyffel.

Founder’s Azacca IPA, IPA, 11381, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 7 %
En återvändare. Den har florerat förut. Azacca är en humlesort, men även den Haitiska skördeguden. Biran i sig är en ganska maltig pjäs, men för den delen fortfarande trevlig med lite övermogen frukt och tyngd. Många kommer att säga att den är trött, men jag vågar hävda att den smakar ungefär samma färsk – för humlen är sådan helt enkelt. 3.5/5.0 på Untappd.

Hanssens Oude Gueuze, Lambic – gueuze, 11394, Belgien, 37,5 cl, 69 kr, 6 %
Om den ovanstående känns tung och däven så kan du skölja ned den med en kopp Hanssens Oude Gueuze. En fräsig lambic med mycket syra och vinäger. ”Fräsig” som i att den brukar ha ganska hög kolsyra. Det är en smaksak, men jag tycker den är rätt schysst som den är.

Klostergården Alstadsberger, Annan öl, 11339, Norge, 50 cl, 68,50 kr, 6,5 %
En liten smygare från Norge, och det är en s.k. ”Traditional Ale”. Dessutom med malt rökt över öppen eld med trä från al. Ja, där försvann jag. Men den ska enligt uppgift vara bra för sin stil, och den står ganska högt i kurs hos den klick av oss som gillar rököl.

Mikkeller Spontanpassionfruit, Lambic – frukt & bär, 11504, Belgien/Danmark, 37,5 cl, 87 kr, 7,7 %
Ytterligare en av Mikkeller’s otaliga ”Spontanare”. Det finns ett gäng, och vi har sett ett par varianter passera. Denna gång får vi bekanta oss med passionsfruktisen. Jag har inte testat just denna, men jag brukar uppskatta dem som pigga och fräscha ”moderna” lambic’s.

Nils Oscar Granat, Polotmavý, 11699, Sverige, 33 cl, 23,90 kr, 5,1 %
Gamle Nisse O har klämt fram en Polotmavý. ”Vafan är det?” säger den frågvise, och då svarar besserwissern glatt – En tjeckisk amber lager. Så enkelt var det. Jag förväntar mig en förtryckt lager med karamelltoner och gubbkeps. Jag betvivlar inte en sekund att Nils Oscar sätter stilen dock, för de brukar ha koll på såna här gamla dängor.

Northern Monk I Like To Moob It Moob It, Imperial/dubbel IPA, 11241, Storbritannien, 44 cl (burk), 49,90 kr+pant, 8,8 %
Är ni beredda då? Art of Beverage (importören) har lyckats få Northern Monk att koka ihop en batch med den här biran till oss Svennar. Med egen dekor och allt. Från början är det en ”one-shot” bärs som de bryggde ihop med Wylam som lyckades ta sig till 20:e plats på topplistan av alla Imperial IPA’s. Självklart är den censurerad, då originalet har nakna gubbs som dansar omkring, på våran version har de fått lite halvrisiga tank tops och kallingar på sig. Gud förbjude om vi skulle få för oss att göra likadant efter vi smakat på den. Den här ser jag fram emot, jag missade nämligen den när den släpptes från början. Du borde känna samma.

Poppels/Brewski Passion (D)IPA, Imperial/dubbel IPA, 11531, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 7,5 %
Ähh, vi tar en till sambryggning när vi ändå är igång. Poppels och Brewski har parat sina flaggskepp Poppels DIPA och Brewski Passionfeber. Den skall bli kul att prova. Den skulle ha kommit förra släppet, men blev framskjuten av okänd anledning.

Remmarlöv/Malmö Brewing The Collaboration Breakfast Stout, Imperial porter & stout, 94005, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 9 %
Både Remmarlöv och Malmö Brewing kan koka bärs, men det är rätt sällan vi får chans att njuta av dem på SB. Eller i alla fall Malmö’s brygder. Nu slår man sina kloka ihop på denna collab och ger oss en halvtung imperial stout med laktos, kaffebönor och kakao. Min strupe ropar redan efter ett smakprov.

Rogue Fresh Roast, Brown ale, 11951, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 5,7 %
En ganska mild och tillbakalutad brown ale, dock ändå med lite attityd. Jag ska erkänna att när jag tog kortet så hade jag lite bråttom, jag fick för mig att det var kaffe i den i alla hast, men det är det inte. Namnet anspelar på att Rogue använder sin egenodlade korn och rostar direkt på bryggeriet. Även om jag inte är superimponerad av brown ales så tyckte jag den var trevlig och mysig. 3.25/5.0 på Untappd

SKA Sour Apple Gose, Gose & lichtenhainer, 11413, USA, 35,5 cl (burk), 29,90 kr+pant, 5,1 %
Äpplen och bärs skall man undvika i vanliga fall. Äpple är som sagt en icke önskvärd smak som antyder på snebryggd, men i det här fallet vill man ha fram det syrliga från sura och förmodligen gröna äpplen då?

Jodå, tung uppdatering. Men folket kräva nyheter – och det fick vi.

Alla bilder: Hopmaestro

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *