Nyheter på Systembolaget – 20:e September

Tjillevippen!

Just när jag skriver detta så känns hösten verkligen inkommen och står i tamburen.
Jag fick skrapa bilrutan i morse, och det kändes riktigt otippat. Men, som på en given signal, så tänds stout-genen igång efter sommaren och börjar bearbeta kroppen att tänka i dom riktningarna.
Det kändes som att man skulle kunna förväntat sig ett släpp med en massa stouts ihop med en massa IPA’s detta släpp – men icke…

Det är faktiskt inte en enda IPA och bara en stout?
Resten är syrliga varianter ihop med några klassiska öl-stilar som lager/pilsner, saison och inte en modern bärs så långt ögat når. Eller ja, man får inte glömma Omnipollo.

20 SEPTEMBER

Baladin Birra Nazionale, Belgisk ljus ale, 11411, Italien, 75 cl, 82 kr, 6,5 %
Denna har vi sett förut och det är en ljus belgare gjord på 100% italienska råvaror. Klassiska ölingredienser, plus bergamott och koriander. Allt plockat och skördat i Italien, bryggt i Italien – fast i Belgisk stil.

Beerbliotek/Whiplash Guerillas In Our Midst, Imperial porter & stout, 11142, Sverige/Irland, 33 cl burk, 45,90 kr+pant, 8,5 %
Svenska Beerbliotek har slagit sina påsar ihop med Irländska Whiplash. Det är inte första gången, utan typ tredje, som dessa gentlemän samlas och brygger öl. Denna gång får vi en choklad och kaffe stout att avnjuta i höstmörkret.

Birrificio Italiano Tipopils, Pilsner – tysk stil, 11773, Italien, 75 cl, 69 kr, 5,2 %
Hur länge sedan var det du drog i dig en 75:a lager sådär på en tisdag-kväll eller nåt? Kommer du inte ihåg? Inte jag heller. Något säger mig att om jag drar i mig denna, så kommer jag inte lägga det på minnet nu heller? Men för all del.

Brekeriet Vild Chêne, Övrig syrlig öl, 11149, Sverige, 37,5 cl, 69 kr, 9,5 %
(Ek)ologisk, ekfatslagrat och Chene betyder just ek. Bröderna Ek släpper ytterligare en av sina öl i Vild-serien. Vet du, så vet du. Vet du inte, så provar du. Deal?

Dieu du Ciel Solstice d’Ete Framboise, Övrig syrlig öl, 11127, Kanada, 341 ml, 43,90 kr, 5,9 %
Det var ett tag en man såg något fräsigt från Dieu du Ciel på våra svenska hyllor, men nu är det dags. Kanadensarnas hallon-berliner är syrlig något så gruvligt. Eller, den var i alla fall det sist jag provade den. Då var det efter ett oändligt race av IPA, och jag kommer ihåg att smaklökarna stämplade ut och drog till hotellet. Jag kommer att testa den nu på flaska för att undersöka om det är samma angenäma upplevelse igen?

Eskilstuna Södvik Supersäsong 2019, Saison, 11122, Sverige, 75 cl, 139 kr, 10 %
Mäster Skrubbe, den legendariska belgofilen som kan allt om Belgisk öl, brygger ju Södvik varje år på Eskilstuna med lite skruvat och finstämt recept varje gång. Inget fel i i det, då de har varit kanon varje gång. I år så gör man en ”super-saison” och då på storflaska! Jag applåderar ståendes. Det här är ett givet köp för mig.

Gouden Carolus Imperial Dark, Belgisk mörk ale, 11132, Belgien, 75 cl, 125 kr, 11 %
Denna är inte okänd heller om du har hängt med ett tag. En högklassig Belgisk Mörk som värmer gott framför en mastodontfilm när kvicksilvret drar mot minusgrader.

LoverBeer Beer Brugna, Övrig syrlig öl, 11103, Italien, 37,5 cl, 99 kr, 7 %
LoverBeer Pruss Perdú, Övrig syrlig öl, 11104, Italien, 37,5 cl, 89 kr, 5,4 %
Det här är lite exotiskt. Italienska LoverBeer är ingen frekvent besökare i Svenska hyllor. Men nu får vi chansen. ”BeerBrugna” är vilad på Italienska plommon från Piedmont, extra små och extra söta plommon som även kallas Damaschin-plommon. ”Pruss Verdu” är en variant gjord på päron och lagrad på ekfat. Jag har druckit några LoverBeer förr, ingen av dessa dock, och han har gjort sig ett namn på syrliga öl – så om du erkänner dig som en fetischist av suröl, så är det något för dig.

Mahrs Ungespundet Kellerbier, Zwickel, keller- och landbier, 11129, Tyskland, 50 cl, 29,90 kr, 5,2 %
En klassisk Tysk bira. Humlad med Hallertauer Perle. Ingen bullshit helt enkelt. Eller ”Keine Quatsch” kanske? Som Tysken sa.

Omnipollo Elsa Açaí Goji Blueberry Sour Smoothie, Övrig syrlig öl, 11790, Belgien/Sverige, 33 cl burk, 65 kr+pant, 8 %
Jahopps. Här var det multifunktionell dryck. Acai är det Sydamerikanska ”superblåbäret” och Goji, det likaså förklarade ”superbäret” från Kina och sedan då våran Skandinaviska variant blåbär. Det borde vara så mycket antioxidanter i den här, så tar man en klunk så blir man odödlig. Jag tror tyvärr inte att det är så, men jag vill inte dö nyfiken.

Remmarlöv/O/O Dobbelbock, Doppelbock, 11423, Sverige, 33 cl, 37,50 kr, 11,5 %
En hederlig Dubbelbock är inte något som många går och suktar efter nuförtiden. Eller, det är min preferens, jag har inget belägg för det. Dock så tror jag att det är så. Men, som jag sagt tidigare så är Remmarlöv ett potent bryggeri, framför allt på de mer klassiska ölstilarna. Bra tryck i den med, så det kan vara värt att testa.

Ritterguts Gose, Gose & lichtenhainer, 11151, Tyskland, 50 cl, 39,90 kr, 4,7 %
Om någon öl skulle klassas som klassisk, så borde det vara denna? Modern av alla Gose. Bryggd sedan 1842 och står som blueprint för alla Gose än idag. Det är väl så här en Gose skall smaka antar jag? Lätt salt med en nypa koriander (som jag hatar, men här går det bra). Classic!

Tilquin Oude Gueuze à l’Ancienne, Lambic – gueuze, 11166, Belgien, 75 cl, 129 kr, 7 %
En riktig pangbärs. Här finns det ingen ursäkt att inte köpa. Storflaska med en av världens bästa Gueuze. Köp så många du har råd med, för här går ingen besviken. (med hållhaken att jag inte smakat årets omgång).

En tidigare årgång av Tilquin’s mästerverk.

Northern Monk Patrons Project 17:01 AAA INSA TDH IPA, IPA, 11131, Storbritannien, 44 cl burk, 43,90 kr+pant, 6,5 % flyttad till 4/10

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *