Nyheter på Systembolaget – 24:e Januari

Goddagens.

Jaha minsann. Börjar det se tomt ut i ölkällaren efter alla helgdagar och aftnar när ni har suttit djupt nersjunkna i konversationer med släkt och bekanta? Det har öppnats flaska på flaska med gott och sparat innehåll och äntligen har man chans att unna sig lite extra för att skölja ner allehanda kolesterolhöga njutbarheter, såsom chokladpraliner och annat julgodis, blandat med Nyårsorgier i pocherade smårätter och skagentoasts.
Jo, jag vet nog…

Nu så är det flera tomma hål i ölhyllorna i var mans hus, och äntligen så kommer det lite förstärkning från våra vänner på ”Gröna Skylten”, eller Systembolaget om du vill undvika slang.
Den uppmärksamme kan notera två saker. Jag missade ju att posta om förra släppet den 6:e December. Det berodde helt enkelt på att jag var utrikes och beblandade mig med vanliga människor. Jag tänkte att det borde vara hyfsat svalt intresse att läsa om ”nyheter” en vecka för sent, så jag sket helt enkelt i det. Den andre noteringen kan vara att i beskrivningarna nedan, så har jag alltid skrivit ut Systembolagets sortering av själva artikeln, t.ex. ”IPA” eller ”Syrlig öl”. Fr.o.m. nu så tar jag bort det om ölnamnet i sig är självförklarande. T.ex. Amager’s Black Rituals Imperial Stout, redan i namnet där så fattar även den sinnessvage att det är just en Imperial Stout och då behöver jag inte skriva det en gång till direkt efter, eller hur?
Jag gör så då jag det är en herrans massa text ändå, så ingen lär lida av att det är lite mindre text?

Nog snackat, vad är det för skit som kommer då?

24 JANUARI I TILLFÄLLIGA SORTIMENTET

Amager Black Rituals Imperial Stout, 11032, Danmark, 33 cl, 44,90 kr, 10 %
Jepps, long time no see my buddy old pal! Det var länge sedan jag drack något från Amager, så det är med värme i hjärtat jag ser att det är en fet Imperial Stout, som dessutom är en collab med Voodoo Brewery som gjort sig ett namn i vissa kretsar. En ganska straightforward Imperial Stout utan bullshit, dubbelmäskad och redo för den svarta ritualen.

Blaugies La Moneuse, Saison, 11307, Belgien, 75 cl, 89 kr, 8 %
Först blev jag glad i brallan, men sen när bilden dök upp i förhandsinformationen så såg jag att det var ”La Moneuse Winter Edition” och inte den vanliga La Moneuse. Men man får vara glad för det lilla som någon sa. ”Extra rich for the winter season”

Brewski/TBBC Monkey In A Piñata, Session IPA, 11200, Sverige/USA, 33 cl burk, 34,90 kr+pant, 5,5 %
Brewski, som då har en jävla förmåga att känna varenda kotte i branschen har här skrämt upp TBBC – Tampa Bay Brewing Company – att komma och hälsa på. Tillsammans har man bryggt en lite svagare NE-IPA. Och det är väl inget fel i det, även om jag personligen ser lite mer spunk i procenten.

Cigar City Jai Alai IPA, 12768, USA, 35,5 cl burk, 26,90 kr+pant, 7,5 %
Ja den här ”gamla” klassikern har ni väl petat i er några gånger? Har ni inte det så är det väl bara att göra det helt enkelt. Ett av Cigar City’s flaggskepp kan man väl säga utan att överdriva. Förr svår att få tag på, nu ganska lätt och till ett helt resonabelt pris med vill jag säga. En no-brainer, gillar du IPA så är det bara att lasta i korgen. Klassisk IPA ska jag tillägga då, inget NE-strul här inte. En bild på gamla dekoren för ingen anledning alls.

Cigar City Marshal Zhukov’s Imperial Stout, 11004, USA, 65 cl, 129,90 kr, 11,8 %
Ytterligare en pjäs från Cigar City och den har också funnits tillgänglig förut. I stor flaska som sig bör, för de dagarna du lovar att du bara ska ta en öl. Inget pastry-larv här, utan mer en klassisk Russian Imperial Stout med bra och balanserad chokladtryck med kola utan att över gränsen.

Clown Shoes Snow On The Maple Tree, Imperial porter & stout, 11150, USA, 35,5 cl, 69,90 kr, 12,5 %
En till fet stout och denna bjuder Clown Shoes på. Fatlagrad på bourbonfat som har innehållit lönnsirap. Katten på råttan, råttan på repet o.s.v.

De La Senne Weisse, Hopfenweizen, 10745, Belgien, 33 cl, 35 kr, 5,2 %
Belgarna De La Senne släpper en hopfenweizen, vilket kan tyckas vara en bristvara? Rent generellt är jag inte superförtjust i Hefeweizen’s men växlar man upp på humlingen så kan de slinka ner. Jag förutsätter att De La Senne vet vad de håller på med.

De Plukker All Inclusive, Belgisk ljus ale, 11644, Belgien, 75 cl, 109 kr, 8 %
En till Belgare och nu från De Plukker. De brukar skrapa ihop till en riktigt hylltömning varje år där all humle de har kvar efter skörd går till denna, därav namnet All Inclusive. De Plukker odlar nämligen sin egen humle och kan erbjuda Golding, Pilgrim, Cascade, Challenger, Fuggle, Phoenox, Centennial och WGW. Kan gå åt båda hållen känner jag spontant.

De Ranke Hop Harvest, Belgisk ljus ale, 11396, Belgien, 75 cl, 93 kr, 6 %
De Ranke kör en annan variant och det är att de brygger Hop Harvest varje år med en variation. De använder ”wet hops”, alltså hela kotten nyskördad, men det är olika sorter varje år. Jag hittar ingen info om vilken/vilka sorter det är i 2019-versionen, men gillar du Belgisk ale så är det väl ganska självskrivet med en storflarra för 93 bagis? Eller?

Dieu du Ciel Solstice d’été Cerises, Övrig syrlig öl, 11175, Kanada, 34,1 cl, 43,90 kr, 5,9 %
Jepps, den uppmärksamme känner igen namnet och tänker -”Vänta nu, den där har jag sett förut?” och det är (nästan) korrekt. Det finns nämligen två varianter och slut-tvisten på namnet avslöjar vilket bär man använt. ”Framboises” som funnits förut på SB är då hallon såklart, vilket i sin tur betyder att ”Cerises” är körsbär såklart. På bilden Framboise versionen, för utfyllnad helt enkelt.

Drie Fonteinen Oude Geuze Vintage 2016, Lambic – gueuze, 11107, Belgien, 37,5 cl, 184 kr, 7,3 %
Ojoj. Drie Fonteinen Oude Geuze är inte helt svårt att få tag på i vanliga fall på SB-hyllorna nuförtiden, och det här är deras 2016 vintage lagrad av bryggeriet själva sedan 2016. Ett måste för Lambic-konnässören.

Innis & Gunn Vanishing Point, Imperial porter & stout, 11569, Storbritannien, 50 cl, 59,90 kr, 11 %
Här ger jag mest ett citat som dök upp i hjärnan. ”Det är aldrig för sent att ge upp”.
Men för all del, vem är jag att döma?

La Trappe Blond, Belgisk ljus ale, 1494, Nederländerna, 33 cl, 27,90 kr, 6,5 %
En ganska klassisk bira, och ett ganska klassiskt trappist-gäng får man väl också tillstå? De stackars munkarna har väl bryggt bärs sedan 1884 eller något sånt, och är baserat i Tilburg, Holland. En ganska trevlig och njutbar alldaglig ljus ale av Belgisk karaktär får man väl säga.

Lagunitas Willettized Barrel Aged Coffee Stout, 11718, USA, 35,5 cl, 49,90 kr, 12,4 %
Lagunitas… mycken spott och spe sedan försäljningen till Heineken ett par år tillbaka, men jag måste hävda att biran står sig trots allt. Jag väljer inte bort bra bärs för ideologiska tankegångar. Ja, OK om de skulle vara helblodsnazister kanske jag inte skulle tjacka bira av dem, men Lagunitas är snarare ett ”hang-loose” snubbar från början. Jag har inte provat just denna då, men jag har bekanta som jag litar på som har gjort det. Och som snacket går så är det en habil kaffe-stout fatlagrad på rye whisky och bourbon fat. You had me at hello.

Naparbier Slip Hop, Imperial/dubbel IPA, 11173, Spanien, 44 cl burk, 48 kr+pant, 8 %
Spanjarderna på Naparbier dyker upp titt som tätt på SB tack vare den Svenska importören Original Brands STHLM. Denna Dubbel-IPA är proppad med Idaho 7, Citra och Topaz humle. Humle-fest utlovas.

Oskar Blues Ten Fidy, Imperial porter & stout, 11171, USA, 35,5 cl burk, 49,90 kr+pant, 10,5 %
Ja, har du missat gamle Ten Fidy så vet jag inte riktigt vad du pysslat med? Men jag ska inte vara sån, är du ny ”beerhunter” så köper du ett gäng, det går åt nämligen. Man skulle kunna säga att den är klassisk nuförtiden. Kvalitets-stout helt enkelt.

S:t Eriks Hallon Berliner, Berliner weisse, 11108, Sverige, 33 cl, 19,80 kr, 4,1 %
S:t Eriks rundar av lite försiktigt med en låg abv hallon berliner. Vet inte vad jag ska säga om det riktigt, trevligt på sin höjd kan jag misstänka, och inte speciellt dyr, så prova själv för all del.

Sierra Nevada Trip In The Woods Barrel Aged Quad, Abt & kvadrupel, 11594, USA, 75 cl, 199 kr, 11,7 %
”Trip in the Woods” är ju Sierra Nevada’s exklusivare serie, och det finns en uppsjö av olika varianter ”in da stäjts” men vi har faktiskt sett BA Ovila här i Sverige. Nu kommer en BA Quad och det kan ju vara något för finsmakaren.

Stigbergets/Modern Times Coffee Stout, 11152, Sverige/USA, 33 cl burk, 39,90 kr+pant, 8 %
Stigbergets/Transient Saison, 11182, Sverige/USA, 33 cl burk, 37,80 kr+pant, 5,5 %
Två olika collabs från Stigberget som jag lite slarvigt klumpar ihop till ett stycke här. En kaffe-stout ihop med Modern Times och singel stout till på köpet. Då krävs det kaffe vill jag säga. Och, en saison ihop med Transient. Vad jag förstår så är det en ”rak” saison utan skit och bara det i sig gör den intressant för mig. Jag har en viss förkärlek för saison’s, och framför allt då utan tillskott. Tyvärr så görs de bästa farmarölen inte i varken USA eller Sverige, men man kan väl får försöka?

Stockholm Brewing Foeder Rhubarb Farmhouse Ale, Övrig syrlig öl, 11196, Sverige, 75 cl, 125 kr, 7 %
Som namnet antyder så är väl detta en syrlig rabarber saison från STHLM Brewings fatprogram? De har något på gång med den serien, men har väl inte riktigt hittat enda fram vill jag hävda. Är detta genombrottet? Vi får se.

Bildkälla: Jag själv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *