Nyheter på Systembolaget – 25:e Maj (och 26:e Maj)

Ujuj. Jag hinner inte riktigt med känner jag. Det släpps öl till höger och vänster i dessa tider.
Men bättre sent än aldrig kan man säga.
Imorgon Tisdag (plus en stackare på Onsdag) släpps följande.

26 MAJ TILLFÄLLIGA SORTIMENTET

De Glazen Toren Lentebier, Saison, 11689, Belgien, 75 cl, 90,80 kr, 9 %
Ja alla Saison-lovers. Lentebier som man kan översätta lite slarvigt till ”Våröl” om man så vill, är på återbesök. De Glazen Toren’s ganska rejält bitiga saison på 9% lämnar väl ingen oberörd. En ganska trevlig pjäs skulle jag säga, om man är insnöad på just stilen.

Garage Whalemist, Berliner weisse, 11241, Spanien, 44 cl burk, 68,90 kr+pant, 8 %
Spanska Garage har slagit sin påsar ihop med Kanadensiska Collective Arts. En berliner weisse på mäktiga 8%, vilket jag skulle säga är i stort sett Trippel Berliner, då det är way out på flanken mot vad en Berliner ska hamna på. Blåbär, björnbär och svarta vinbär trängs i den här aluminium-bomben. En ganska rejäl prislapp vill jag tycka också, men det beror förmodligen på all frukt de proppat ner här.

Hop Notch Boot Print Tribute NEIPA, 11120, Sverige, 44 cl burk, 42,90 kr+pant, 6,5 %
Den 8:e Mars är det ”International Women’s Collaboration Brew Day” och för tredje gången samlas ett helt gäng med kvinnliga bryggare hos Hop Notch Brewing för att sambrygga en bira dagen till ära. I år var temat ”Tribute” och man vald då att ge sig på NEIPA-stilen som anammats fullt ut av ölvärlden. Till mångas förtret ska man tillägga, jag anar ett visst behov av den äldre West Coast-stilen när man pratar med folk. Strunt samma, jag säger att det finns plats för båda, all öl har sin plats. Testa denna version och se om de har lyckats.

Kriek De Ranke, Övrig syrlig öl, 11127, Belgien, 75 cl, 99,90 kr, 7 %
Ytterligare en Belgisk storflaska för den som har möjlighet att finna den rent fysiskt i butik. De Ranke’s Kriek lär väl uppfylla alla körsbärs-entusiasters önskemål kan jag tycka. Kriek är lite ”hit or miss” för mig personligen, men denna skulle jag säga är en rätt schysst pjäs att slå ner i bordet.

Lervig/Verdant It’s Not Me, It’s You, IPA, 11264, Norge, 50 cl burk, 54,90 kr+pant, 6,5 %
Verdant är utpräglade humle-professorer och Lervig behöver inte skämmas på den fronten heller. Här har man dock tillsammans plockat ihop en glutenfri IPA och sedan bryggt en stor volym hos Lervig för att möta efterfrågan.

North Brewing Co x Beerbliotek West Coast DIPA, 11509, Storbritannien, 44 cl burk, 49,90 kr+pant, 8,5 %
North har collabat ihop sig med Svenska Beerbliotek för en liten West Coast Dubbel IPA. Det gläder mig att bryggerierna börjar ”backa tillbaka” och ger sig på WC-style igen. Det är lätt att gå vilse i ”haze-träsket”, och man kommer ihåg varje gång man tar en klunk West Coast-style IPA vad man har saknat.

Omnipollo Flashback Blueberry Maple Pancake Imperial Porter, 11534, Belgien, 33 cl burk, 69,90 kr+pant, 9 %
Efter sin egenupplevda succé med Bianca Maple Pancake Lassi Gose så tänkte man på Omnipollo att det kanske kunde vara trevlig med en Imperial Porter version med sagda ingredienser. Och det är det nog, framför allt om man gillar lönnsirap och blåbär.

Sierra Nevada Fantastic Haze, Imperial/Dubbel IPA, 11187, USA, 35,5 cl burk, 39,90 kr+pant, 9 %
Dessa pionjärer av craft beer blir ofta förbisedda av de nerdigaste ölfantasterna. Just med anledning av att de ”är för stora” kanske? De pinnar dock på och försöker utveckla sig själva och branschen. ”Fantastic Haze” är en Imperial IPA, och förmodligen med inspiration av NE-juice. Något säger mig dock att de inte går full-on NE-juice, men förmodligen ganska många ledtrådar åt det hållet? (Jag har alltså inte provat den, så det är en ren gissning från min sida).

Stigbergets Sinnerman Cinnamon Imperial Stout, 11539, Sverige, 33 cl burk, 44,90 kr+pant, 12 %
Stigbergets Bryggeri är aktiva som aldrig förr, och man droppar en kanel-stout i Imperial format. Kan vara gott om man diggar kanel, annars kan det bli strul.

Och sen har vi en ensam stackare som släpps på Onsdag. Den ingår i det nya tänket TSV som Systembolaget infört. Alltså ”Tillfälligt sortiment – volym”. Lite mera och ”tillfällig” lite längre tid.

27 MAJ TILLFÄLLIGA SORTIMENTET
Ayinger Maibock , Ljus bocköl, 11027, Tyskland, 50 cl, 28,90 kr, 6,9 %
En redig Tysk-bira så här lagom till vårfesterna. Ayinger släpper sin Maibock varje år i just Maj, så inga konstigheter. Du får precis vad du tror att det är. En lättdrucken bocköl, som ändå har lite attityd.

 

Så, låt det väl smaka.

Bildkälla: Jag själv – Hopmaestro

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *