Nyheter på Systembolaget – 3:e Augusti

Oj vad tiden går?

Många av er har förmodligen haft eran semester, eller kanske är inne på sista veckan? Eller ännu värre, kanske inte haft någon semester alls? Själv så är jag inte helt nöjd över min egen semesterplanering. Tidig semester och tillbaka på jobb i tropisk hetta och kanske den hetaste sommaren i mannaminne? Det är inte helt lätt att INTE tänka på bira då vill jag lova.

Systembolagets småpartisläpp är också tillbaka efter sin semester, och det är ett ganska blygsamt släpp volymmässigt. Från början 13 olika öl har bantats ner till 10 st av olika (halvt okända) orsaker. Spendrups som importerar Firestone Walker till Sverige borde kanske se över sina rutiner framöver, de har nog inte satt en enda av sina lanseringar i år, förskjutningar prick varje gång – och så även denna gång. Båda annonserade lanseringarna har fått stryka på foten och dyker upp senare. Dugges nya suris likaså.

Men, vi ska inte hänga läpp, det kommer trots allt lite annat.

Baladin Nazionale, Belgisk ljus ale, 11662, Italien, 75 cl, 85 kr, 6,5 %
En Italiensk Belgo-inspirerad ljus öl tillverkad helt på Italienska ingredienser. Närodlat alltså… om du bor i Italien. Kryddad med koriander och bergamott så bildas en sisådär halvfräsch törstsläckare. Den har funnits tidigare på Systembolaget, så ni som vet vad ni gillar kan nog redan lista ut om det är värt ett köp eller inte? Storflaska för 85 bagis får väl duga?

Brewdog/Fierce Beer Very Big Moose, Imperial porter & stout, 11140, Storbritannien, 33 cl, 36,90 kr, 12 %
BrewDog, som har varit lika roliga som Stefan & Krister på sista tiden, gör ett försök med uppstickarna Fierce, även dem från Skottland, och pyttsar ut en ganska fet dessert-stout. Colombianskt kaffe, vanilj från Madagaskar och Kanel från Uzbekistan (det sista var ett ljug, jag har ingen aning om var kanelen kommer ifrån.). Kan bli intressant? JAg ser att den har fått ganska höga betyg på diverse appar och siter, men köp en egen och bedöm själv. Priset är hyggligt för en 12%-ig stout. Så, låt det väl smaka.

DC Brau Turbo Boost Multiball IPA, IPA, 11608, USA, 47,3 cl burk, 34,90 kr+pant, 6,7 %
Jahopps. Svenska importören Great Brands serverar oss DC Brau för våran njutning (?). Den här har de klassat själva som en ”experimentell IPA” med Norsk farmarjäst. Kan de mena Kveik? Kveik är en Norsk jästvariant som använts sedan Barna Hedenhös smygrökte torkat utterknä och uggleträck i pipa på stranden vid Sognefjorden. Jag vet inte? Det borde vara det? Bara det faktumet gör att jag blir sugen på att prova.

Garage Beer/Stigbergets Woozy, Imperial/dubbel IPA, 11211, Spanien/Sverige, 44 cl burk, 59,90 kr+pant, 8,5 %
Sådär. Stigberget och Spanska Garage Beer har collabat lite. Båda är lika heta som lava på framför allt IPA, så köp så många du har råd med och bli lite hus-Woozy till helgen. Pangfin DIPA som är värd sitt pris… eller ja? Kanske inte, men den är fan god asså… 4.25/5.0 på Untappd.

Naparbier/Beerbliotek Stop Me If You Think You Heard This One Beforebier Back In Black, IPA, 11623, Spanien/Sverige, 33 cl, 36,30 kr, 7 %
En till collab. Denna gång ytterligare en Spansk/Svensk konstellation. Jag hittar inte så mycket info om denna, men det är en IPA. Så… ja, gissa?

Nynäshamn Kalkskär Källaröl, Zwickel, keller- & landbier, 11386, Sverige, 50 cl, 29,70 kr, 4,6 %
”Öl ska smaka öl” – Ja så säger en del. Och då kanske det här skulle kunna vara något? Källaröl, eller Kellerbier är ju alltid gott, framför allt om den är korrekt gjord. Och såvitt jag vet, så har inte Nynäshamn gjort en enda dålig öl sedan de startade? Så ekvationen är enkel – God öl + Nynäshamn + Kellerbier = Gott x3 = Supergod?. Jag vet inte alls faktiskt, för jag har inte provat den, men den sista tiden så har jag känt ett enormt behov av klassisk öl, så det här kan bli en höjdare för mig.

Omnipollo Shoutau Peach, IPA, 11570, Belgien/Sverige, 33 cl burk, 33,90 kr+pant, 7 %
”En IPA med laktos och persika tack! Ingen is!” – Hur ofta hör man inte den frasen nuförtiden? Ja, jag vet inte? Men det är en grej jag skulle kunna säga på krogen bara för att jag vill vara hip. Nej såklart inte, men, ni förstår vad jag menar? Det säger ingenting om just denna öl, men det kan bli hur gott som helst… eller hur dåligt som helst. Jag kommer att prova i alla fall.

Stone Tangerine Express IPA, IPA, 11834, Tyskland, 50 cl burk, 29,90 kr+pant, 6,7 %
Det var ett tag sen vi fick något nytt och fräscht från Tyskarna från Stone. Då får vi då här en halvlitersburk med IPA, bryggd med mandarinpuré till det facila priset av 30 bagis (+pant). Något säger mig då att man vill bli av med den? Kalla mig cynisk, men det verkar lite shady? Jag kanske är dum, och har jag fel, så tar jag det sen när jag provat ölen men… you decide.

Tilquin Oude Mûre à l’Ancienne, Lambic – frukt & bär, 11494, Belgien, 37,5 cl, 107 kr, 6 %
Boom! Inget släpp utan lambic. Denna gång är det Tilquin’s björnbärslambic. Den här ser jag fram emot, för jag har faktiskt inte provat den. Plus att jag älskar björnbär. Så… win-win.

To Öl Tropical Rumble, Session IPA, 11282, Belgien/Danmark, 33 cl burk, 29,90 kr+pant, 4,3 %
Danskarna på To Öl försitter inte en chans att brygga bira. Mikkellers lärjungar slänger i allt de hittar på lagret i varje bärs. Denna gång är det förutom Mosaic humle även persika, mango och passionsfrukt. Låter sommargott, men kan även bli over the top? Jag kommer att ge den en chans.

Wylam Attracting Humans, APA, 11449, Storbritannien, 44 cl burk, 39,90 kr+pant, 5,5 %
Så till sist, det senaste heta namnet på bryggarhimlen. I alla fall när det gäller humliga och stöddiga öl. Wylam droppar bira som att det inte finns någon morgondag och de är sen en tid tillbaka burkfetischister. Jag har för mig att de sålde sin glastapplina till Track eller något sånt? Inga fel i det, burk är framtid. Den här är dessutom en ”gammal” Wylam stänkare. Jag har inte provat den, men följer den Wylam’s inslagna stig så är det bra skit. (Edit: Jag har ju visst provat den. Vad svamlar jag om? På All In Beer Fest 2017. 4.0/5.0 på Untappd)

Dugges Queens Sour, Övrig syrlig öl, 11724, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 6,6 % – Flyttad till 17/8
Firestone Walker Agrestic, Flamländsk röd & brun ale, 11201, USA, 37,5 cl, 189,30 kr, 6,6 % – Flyttad till 7/9 (eller längre?)
Firestone Walker Krieky Bones, Övrig syrlig öl, 11262, USA, 37,5 cl, 129 kr, 6,3 % – Flyttad till 7/9 (eller längre?)

Bildkälla: The Hopmaestro

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *