Nyheter på Systembolaget – 4:e Oktober

Kom höst!

Ja, nu är hösten här på riktigt.
Och om man tyckte det har varit snålt med solsken på burk (IPA’s) sista tiden, så får man en rejäl dos denna gång.
Men frukta icke du traditionella öldrickare, det kommer lite andra guldkorn också.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, Dubbelbock, 11126, Tyskland, 50 cl, 30,90 kr
T.ex. så kan vi börja med denna. Och ni vet… jag diggar inte rököl. Men det kanske du gör? Så det är bara att passa på.

Brekeriet Leaf Drop, Saison, 11739, Sverige, 33 cl, 21,90 kr, 6 %
Leaf Drop är något så annorlunda som en icke-syrlig Brekeriet. Ja jag vet, men de kan sådant också. Brettad och lite funkig saison. Vad kan gå fel. Säkert en hel del om du inte diggar brett, men då är det fel på dig och inte mig.

Brewdog Jack Hammer, IPA, 11727, Storbritannien, 33 cl, 24,90 kr, 7,2 %
Det här, det är en modern klassiker. Jag kommer ihåg när denna släpptes i 4-pack med Dead Pony Club, Libertine Black Ale och Cocoa Psycho. Sinnessjukt 4-pack. Jag vet inte hur många jag köpte löpande under en 2 månaders period, då de hade overstock på mitt lokala bolag. Jack Hammer var ”the shit” på den tiden. Jag är tveksam till att det är så nu dock. Varför släpper de den på flaska förresten? Burk borde vara lag.

Cigar City Imperial Milk Porter, Imperial porter & stout, 11325, USA, 65 cl, 129,90 kr, 8,3 %
Porter gör sig sällan som ”single” enligt mig, så det är tur att Cigar City släpper en ”dubbel”. Den här finns som ett gäng olika BA-versioner, så det är lite synd att vi får den ”nakna” versionen. Men, man ska inte vara bitter.

De Ranke Amer-Amer, Belgisk ljus ale, 11737, Belgien, 33 cl, 32 kr, 6 %
Inget släpp utan minst en reko Belgo-bira. Det här är helt enkelt en Belgo-IPA. Man har bryggt sin version av IPA, men använt Amerikanska, klassiska humlesorter såsom Centennial och Cascade. Inget fel i det, om man man tar det bästa av två världar så borde det bli gott, eller hur?

Innis & Gunn Higher Ground Highland Cask, Skotsk ale, 11571, Storbritannien, 33 cl, 29,90 kr, 6,2 %
Well… Det spelar ingen roll vad man har för åsikt om Innis & Gunn. Om du diggar deras bärs, så varsågod – jag ska inte ta den ifrån dig. Som namnet antyder så är väl denna lagrad på Highland fat, eller snarare flisade Highland fat? Köp den och berätt för mig hur den var.

Lagunitas Little Sumpin’ Hazy, IPA, 11109, USA, 35,5 cl, 35,90 kr, 7,2 %
Lagunitas har ju fått lite skäll efter sin sellout, och det är väl befogat antar jag? Jag orkar dock inte lägga så mycket krut på ägarförhållanden och bli arg på sånt. JAg har annat att bli arg på. Men originalet är ju god, så denna hazy version borde också vara god? Ganska givet köp för min del. Jag förväntar mig inga revolutioner, men heller inget dåligt.

Northern Monk Patrons Project 17:01 AAA INSA TDH IPA, IPA, 11131, Storbritannien, 44 cl burk, 43,90 kr+pant, 6,5 %
Jag vet inte här jag… Den här rackaren är försenad, och skulle släppts tidigare. Men, skam den som ger sig. Patrons Project brukar vara lite kul varianter från Northern Monk. Här är det dock ganska straight forward. Simcoe Cryo pellets och Citra BBC pellets plus lite klassisk Mosaic och Comet i torrhumlingen. Inga collab-kollegor här dock, vilket brukar vara standard i Patrons Project serien. Det som oroar mig dock, är att denna Patrons Project släpptes i slutet på April? Så jag hoppas verkligen att det är en ny batch.

Nynäshamn Brännskär Brown Ale Höst, Brown ale, 11724, Sverige, 50 cl, 28,70 kr, 5,3 %
Inga krusiduller. Nynäshamn, Brännskär, Brown Ale, kvalitet…

Poppels/Evil Twin Swedish Fika Cinnamon Bun, Imperial porter & stout, 11105, Sverige/USA, 33 cl, 54,90 kr, 12 %
En till feting i ”Fika-stout”träsket. Efter sina föregående succéer, vilket jag faktist vill påstå, så kommer en kanelbulle-stout. Varför inte? Alla Svennar diggar fika. Kör hårt!

Remmarlöv Dubbel, Dubbel, 11101, Sverige, 75 cl, 79 kr, 7,9 %
Jag ska inte tjata, men jag gör det ändå. Remmarlöv är ett av Sveriges mest underskattade bryggerier. Jag tycker att de tappade bollen dock med den Daisy eller vad den hette. Men nu är de tillbaka i ”klassisk” öl-stil. Det här kan vara riktigt bra. Mitt sjätte sinne säger det i alla fall.

Sthlm Brewing Cuvée Classique, Övrig syrlig öl, 11512, Sverige, 75 cl, 99,20 kr, 5,8 %
Ytterligare en Svensk underdog. Eller det kanske dom inte är längre? STHLM Brewing har bevisat att de kan sin skit med sina Cellar-series bira och här är det en Cuvée, som i en blend. Eller blandning som vi säger på svenska. 70% fräsch saison och 30% suröl av utvald kvalitet = 100% gott!

Sthlm Brewing/Gigantic Transatlantic IPA, IPA, 11589, Sverige/USA, 33 cl burk, 34 kr+pant, 6,5 %
Ytterligare en STHLM Brewing öl, nu i samarbete med Amerikanska Gigantic. En ganska striaght forward IPA utlovas. Och varför inte?

Stigbergets DH-DDH-West Coast IPA, IPA, 11137, Sverige, 44 cl burk, 44,90 kr+pant, 6,5 %
Stigbergarna släpper en ”Double-headed” mås. Alltså derast West Coast IPA, även kallad ”Måsen”, fast i en dubbel-torrhumlad version. Sånt här är kul, där man tar en inkörd ölsort, som dessutom är populär. Sen testar man något nytt skit, i detta fall dubblad torrhumling. Finns vanliga även på hyllan i din lokala butik, så köper du ett par av dem med. Då är det skitkul att testa dom mot varandra och se skillnaden. Min gissning är att du får två pangfina öl den kvällen i alla fall.

Stigbergets Gamma – Gimme Gimme, IPA, 11110, Sverige, 33 cl burk, 37,90 kr+pant, 6 %
Stigberget och Danska Gamma Brewing i en collab. Gamma har verkligen växlat upp, och namnet här är även rätt kul. Gamma med Gimme Gimme. Att de inte kom på det själva först? Skitsamma. Jag gissar att humlen står på 11 i denna öl? Gamma har ju inte direkt hållt sig i bakvattnet med sina egna bira.

Tilquin Oude Mûre à l’Ancienne, Lambic – frukt & bär, 11163, Belgien, 75 cl, 179 kr, 6 %
Tilquin Oude Quetsche à l’Ancienne, Lambic – frukt & bär, 11017, Belgien. 75 cl, 168 kr, 6,4 %
Två stycken pangraketer från Belgien. Här blir det slagsmål gissar jag och det finns cirka 800 av varje att tillgå Ni har sett dom förut, men för säkerhets skull. Mure är med björnbär och Quetsche är med plommon. Båda är jättegoda, men min röst faller på Mure. Fast skit i det, båda är fan i mig fullpottare! Köp båda…om du hinner.

En äldre version av Quetsche (och dessutom i lillflaska)

 

Wicked Weed Barrel Aged El Paraiso, Imperial porter & stout, 11116, USA, 37,5 cl, 87,90 kr, 11,5 %
Ja, inget släpp utan något riktigt tungt, eller hur? Paraiso är Wicked Weed’s kaffe och kakao stout. Dessutom så är det en Bourbon BA-version, så, ja, det borde smaka party? Jag kommer garanterat säkra mig minst en flaska.

Wizard Gramoballoophone, Berliner weisse, 11139, Sverige, 33 cl burk, 44,90 kr+pant, 4,5 %
Och så har vi ”buddies of the year”. Duckpond Brewing (ex-Mikrofonbryggeriet) och Morgondagens Bryggeri – tillsammans blir de Wizard Brewing. Och det är oftast trollkonster de visar upp. Här så är det en mango, passion och hallon Berliner. Det är inte så mycket att snacka om, det här är godis!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *