Nyheter på Systembolaget 5-6:e Maj

Ja, Herrens vägar är outgrundliga som folk som inte fattar något brukar säga.
Så även jag.
Systembolaget har infört lite ändringar för att förhindra Covid-19 spridning, och istället för att sprida
sjukdom så sprider man släppen. Jag kan för mitt liv inte förstå hur det skulle kunna bli bättre?
För effekten blir ju att om man är sugen på två olika nyheter som släpps olika dagar, så måste man ju rent fysiskt
gå dit flera gånger?
Dessutom är det riktigt skevt fördelat, så man släpper 10 sorter på Tisdag och 2 sorter på Onsdag?

Men vad vet jag? Jag är varken epidemiolog eller logistiker.

5:e MAJ TILLFÄLLIGT SORTIMENT

AF Brew Big Black Mash, Imperial porter & stout, 10764, Ryssland, 33 cl burk, 45,90 kr+pant, 10 %
Ryssland är som sig bör på G stenhårt. Konstigt vore väl annars? Vi har sett några bira från AF Brew i tidigare släpp och nu kommer det ytterligare en ganska tung pjäs. De två som släpptes härförledens var ju inga tunnisar direkt, och nu släpps en Imperial Stout. Jag har testat denna innan, och det är en s.k. pastry stout bryggd med ”butterscotch”, alltså karamellsås. Den är dock inte fullt ut super-konfektyr stout. En mycket bra ”halv-pastry” som bjuder på en del beska och rost trots allt.

Connecticut Valley Mackinaw Peach Sour, 11803, USA, 47,3 cl burk, 46,90 kr+pant, 5,5 %
Jaha, grabbarna som kanske har den absolut snyggaste burkdesignen på SB (Ace of Aces) bidrar nu med en persiko-syrlig skapelse. Enligt dem själva skall det inte vara en super-suris, utan även persikosötma skall finnas med i smakbilden. Ja vi får väl se? Det kan vara en trevlig törstsläckare så här lagom till vårvärmen.

De La Senne Brussels Calling, Belgisk ljus ale, 11581, Belgien, 33 cl, 35,90 kr, 6,5 %
Brasserie De La Senne’s årliga ”säsongs-IPA” komer på besök igen. Som bekant, så är det samma bas som de alltid använder, men man byter humlesorterna varje år. Jag vet i skrivande stund inte vilket spår man har valt i år, men för fansen av Belgisk IPA så lär det väl vara en no-brainer?

Dugges 15 IPA, 11082, Sverige, 33 cl, 40 kr, 7,5 %
Dugges 15 Sour, 11510, Sverige, 33 cl, 40 kr, 5 %
Dugges 15 Stout, 11008, Sverige, 33 cl, 60 kr, 15 %
Dugges Bryggeri fyller 15 år i år och väljer att släppa inte ett, utan 3 olika jubileumsöl. De är i tur och ordning 1: En IPA i amerikansk stil. Jag tänker inte rabbla upp humleprofilen, för det är hela 15 sorter man har använt. Tänk på alla du känner till, plus några till. 2: Sour med samma princip, 15 olika frukter/bär har man proppat ner i den här stackaren. Och slutligen då nr 3 : En stout. Och inte helt otippat så är det 15 olika tillsatta kryddor av olika karaktär.

O/O Brewing Carismatico DIPA, 11033, Sverige, 44 cl burk, 59,30 kr+pant, 8,5 %
De två O:na, Olle och Olof, har kommit igång ordentligt kan man säga och släpper numera öl på SB i en rimlig takt. Man hoppas och längtar till varje gång. Och nu släpper man Charismatico, och den har funnits tillgänglig via andra kanaler en tid. Det är en Citra/Mosaic DIPA med gott rykte, så passa på att handla.

Poppels Imperial NEIPA, 11042, Sverige, 33 cl burk, 31,90 kr+pant, 8 %
Poppels vill inte vara sämre, så de släpper också en DIPA på burk. Varför inte? Personligen uppskattar jag IPA av den tyngre kalibern (Läs: ej session) så jag välkomnar initiativet. Jag diggar även att Poppels verkar satsa på burken fullt ut (nästan) och det är numera lag i ölvärlden.

Spike Brewery GBG Beer Week, APA, 11687, Sverige, 33 cl burk, 28,50 kr+pant, 4,8 %
Ja minsann. Tack vare allmänt kända orsaker så blev det ju lite pannkaka av Göteborgs årliga Beer Week. Festivalölen var dock bryggd och klar så det är väl bara att prångla ut den så gott det går. I år var det Spike’s tur att stå för festivalbiran och man valde att gå på det i nerd-kretsar så populära Kveik-jästen som tema. Inte mig emot, jag är nerd och jag gillar kveik.

Thomas Hardys Ale, Barley wine, 11158, Storbritannien, 33 cl, 76,90 kr, 12,8 %
En legendarisk barley wine i många bemärkelser. Det som är lite tråkigt med den om man ska vara sån, är ju att om man ska få den bästa upplevelsen av den så måste den helst stå till sig i årtionden. För det här är en tvätt-äkta lagringsöl. Jag har en tendens att inte kunna sköta mig när det kommer till sånt. Men, många fixar det så det är väl bara att lyckönska Er i eran ständiga ölkällaruppbyggnad.

Och sen då, helt oförklarligt, så släpps 2 av ölen dagen efter, så då får du masa dig dit igen om du är nyfiken på dom.

6:e MAJ TILLFÄLLIGT SORTIMENT

Lang-Bräu OHG Schönbrunner Urbock, Ljus bocköl, 11009, Tyskland, 50 cl, 28,90 kr, 7,5 %
En lagom hemlig s.k. Maibock, eller ljus bocköl om du föredrar Svenska över Tyska. Sådär lite hemliga 7,5% maskerat som ”en vanlig” öl. Gillar man klassiska ”gubböl” så kan det vara värt att pinna ner på Bolis en andra dag i rad, för mig så faller den lite utanför spannet dock.

Westmalle Tripel, 1656, Belgien, 33 cl, 29,90 kr, 9,5 %
En riktigt klassiker som har funnits med länge. Den har nyss funnits på SB, så jag förstår inte riktigt varför den dyker upp så här ”igen”, men det får den så gärna. Kanske den bästa Tripel’n pengar kan köpa, och framför allt en prisvärd sådan med hög kvalitet. Så ”tripel-junkies” bör absolut köpa så många de kan bära.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *