Nyheter på Systembolaget – 5:e Oktober

Tjillevippen!

Då var det dags igen.
Ingen har väl undgått att hösten är på väg in, och vad händer då? Stoutdax!!
Nu börjar det komma in lite svart guld med högre intervall och det tackar vi för.
Som vanligt så är det dock en rätt OK blandning, och det borde finnas något kul för de flesta.

Vi kör!

Baladin Xyauyù Oro, Barley wine, 11663, Italien, 50 cl, 239 kr, 14 %
Jaha minsann. Första biran ut i detta småpartisläpp siktar in sig på plånboken och skjuter sönder den med ett välplacerat ”headshot”. Xyauyù Oro, kallas även ”Birra Da Divano Riserva Teo Musso” och är en barley wine som tillverkas enligt ett ”lummigt” koncept. Efter bryggning, så lagras den på ståltank med kontrollerade syrehalter och olika handpåslag mellan 6 – 24 månader. Beroende på hur den utvecklas så blir den sedan utvald av Teo Musso själv och presenteras som Gold, Silver eller Copper variant beroende på hur den utvecklats över tid. Barley Wine is love, Barley Wine is life!

Cascade Brewing Blueberry, Övrig syrlig öl, 12100, USA, 75 cl, 179,90 kr, 8,5 %
Som god tvåa i prisracet, så kommer blåbärsversionen av den Cascade-surisen som släpptes härförledens. Några delar vetebaserat öl och några delar blonde ale som båda lagrats i 6 månader på ekfat – blandas och mixas till önskad smak. Därefter läggs den blandningen i fat med färska blåbär och lagras ytterligare 4 månader. Blått är flott.

Dugges Banana Toffee Chocolate, Imperial porter & stout, 11659, Sverige, 33 cl, 50 kr, 11,5 %
Dugges har ju bevisat ett antal gånger att de kan det här med stouts. Både traditionella stouts och s.k. pastry-stouts. Det här är en efterrätts-stout med banan, kola och choklad. Det luktar diabetes lång väg. Jag personligen är skeptisk till banan i dryck överlag. Men jag kommer ändå prova den för… ja jag vet inte? Jag kan inte låta bli helt enkelt.

Founder’s Mosaic Promise, APA, 11652, USA, 35,5 cl, 26,90 kr, 5,5 %
Den här har vi sett två (eller tre?) gånger förut. Founder’s rätt så trevliga och gemytliga APA med humlen Mosaic och malten Golden Promise humle i täten. Prisvärd och ett skönt avbrott mot den tunga inledningen kanske? 3.5/5.0 på Untappd.

Fuller’s Imperial IPA, Imperial/dubbel IPA, 11597, Storbritannien, 50 cl, 69,90 kr, 10,5 %
Vi fortsätter tona ner lite och Fuller’s bistår gärna med sin maltiga och kolatunga DIPA. 3.0/5.0 på Untappd.

Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Whisky Infused, Belgisk mörk ale, 12439, Belgien, 75 cl, 139,50 kr, 11,7 %
Grundversionen av Cuvee van de Keizer hålls rätt högt av många, och med rätta också. Den här whisky versionen har fått en rimlig dos av Gouden Carolus Single Malt Whisky och ger en annan karaktär till ölet. Jublar gör Carolus-fantaster.

Gouden Carolus Indulgence Hopscure, Belgisk mörk ale, 12130, Belgien, 75 cl, 149 kr, 8 %
Den andre biran från Het Anker denna månad är från deras ”Indulgence”-serie. En serie där man släpper en specialare varje år och den här är en variant av Black IPA. 5 humlesorter och rostad malt.

Innis & Gunn Barrel Aged DIPA, Imperial/dubbel IPA, 11757, Storbritannien, 33 cl, 35,90 kr, 7,4 %
Innis & Gunn ger inte upp, men det har jag gjort för länge sedan.

Klackabackens Hjortronberliner, Berliner weisse, 12374, Sverige, 33 cl, 37,90 kr, 4 %
Jahapps. Hjortron är ju jättegott, det vet ju alla? Så i en suris så borde det fungera? Klackabacken gör ett försök i alla fall, och den som vågar provar.

Lagunitas Super Cluster Mega Ale, Imperial/dubbel IPA, 11792, USA, 35,5 cl, 31,90 kr, 8 %
Bryggeriet i sig behöver väl ingen direkt presentation? Ganska stabila på Svenska hyllor sedan länge och de skickar gärna sina tillfälliga varianter till Sverige. Det är väl inget att klaga på där? Biran i sig är en DIPA och humlen är Citra. Ganska säkert kort kan man tycka, och jag tror de flesta som gillar humliga bärs borde gilla denna.

Mikkeller Beer Geek Cocoa Shake, Imperial porter & stout, 12318, Int. märke, 33 cl burk, 74,90 kr+pant, 12 %
Stout är som sagt aldrig fel, och säsongen för just stout närmar sig med stormsteg. Beer Geek-serien börjar bli ganska bred med en hel del varianter. Som namnet antyder så är den här mer inriktat på just choklad, och även om jag provat en del Mikkeller Beer Geek i mina dagar, så har jag faktiskt missat just denna. Jag vågar ändå hävda att den bör vara något att införskaffa, framför allt om du gillar stout och choklad.

Nerdbrewing IndexOutOfBounds Oak Aged Vanilla Stout, Imperial porter & stout, 12135, Sverige, 33 cl, 79,90 kr, 11,7 %
Så äntligen då. Nerdbrewing har varit på tapeten ett tag nu. Mycket snack om deras stouts, dock inte i närheten av att finnas på Systembolaget. Premiären blir då denna, en ekfatslagrad vanilj stout. Inte provat denna heller, men jag har provat en del andra från Nerdbrewing och hänger denna i samma klass så är det ett givet köp.

Nils Oscar Rauchbier, Märzen & wienerstil, 11580, Sverige, 33 cl, 23,50 kr, 5,1 %
Lika mycket som jag älskar öl rent generellt, lika mycket ogillar jag rököl. Jag vet inte varför riktigt? Jag älskar t.ex. rökig whisky. Det finns undantag i ölvärlden såklart, men rent generellt har jag problem att ens rekommendera en rauchbier till folk som frågar mig om råd. Vi kan väl dock bara konstatera att Nils Oscar gör väldigt stilrena och stiltypiska öl när de ger sig fan på det, så den här borde falla rökölsölskaren på läppen?

Oppigårds Lavish IPA, IPA, 11595, Sverige, 33 cl, 25,90 kr, 6,8 %
Den här har funnits förut och det är en IPA med Lemondrop humle. Den bryggdes som en ”one-shot” av Oppigårds och efter det så har folk tjatat på dem att brygga den igen. I April så hade då Oppigårds en omröstning på sociala media där man kunde rösta på sin favorit som man ville se på hyllan igen och Lavish tog hem segern. Nu förändras ju smaklökarna över tid men där och då i September 2015 så drog jag i mig ett gäng Lavish över tid, och då fick den 4.25/5.0. Skall bli intressant att se hur den står sig i denna nybryggda version.

På bilden: Originalversionen från 2015. (och ja, jag har guldsprayat min egen humle – that’s how I roll)

Oppigårds/Närke Thurbo Kaggen, Imperial porter & stout, 12406, Sverige, 33 cl, 69,90 kr, 13 %
Vi fortsätter med Oppigårds, och nu i sällskap av en annan legend i branchen. Närke Kulturbryggeri har ju som bekant sin Kaggen Stormaktsporter i portföljen, som bl.a. varit ”Världens Bästa Öl” till och från på Ratbeer. Oppigårds Thurbo stout är inte riktigt av samma kaliber, men man kan ändå hävda att det är en riktigt bra stout. Jag skulle vilja påstå att den även sett till att flera nybörjare inom imperial stouts har blivit indoktrinerade in i de mörka dryckernas värld pga Thurbo Stout. I en blend, eller cuvée och dessutom då fatlagrat, så borde det bli succé? Jag är spänd.

Poppels All In Beer Fest Series Kokostopp, Imperial porter & stout 11630, Sverige, 33 cl, 69,90 kr, 11 %
All In Brewing provade ju förra året med en festival-öl till sin egen ölfestival. Då var Poppels inblandade och NE-IPA stod på agendan. Det gick sådär om man frågar mig. Den här gången växlar man upp och gör en Imperial Stout istället. Återigen med Poppels och även efterrätts-stouternas okrönta mästare Omnipollo. Kokostopp? Ja namnet är självförklarande, och de lovar även att den inte är ren och skär sötma-orgasm, utan den skall enligt uppgift ha en hel del klipp i smaken från rostad malt.

Wicked Weed Dark Age, 12400, Imperial porter & stout, USA, 37,5 cl, 99,50 kr, 12 %
Wicked Weed gör sitt första besök på Systembolaget (såvitt jag vet?) och det blir ju en sån här kluven diskussion. En del går i gång på ”big beer”, alltså när ett litet bryggeri blir uppköpt av någon biff i branchen. Wicked Weed blev ju uppköpta av AB Inbev (Budweiser o.s.v.) och då tar många sin hand ifrån dem. Å andra sidan, så kan det vara just det som gör att de kan exportera, då man får tillgång till andra logistiklösningar, samfrakter o.s.v. Jag är själv kluven, men försöker leva efter devisen ”Är det gott så är det gott.” och sen försöker jag att inte snöa in så mycket på vem som äger vad. Liten rant där, men till syvende och sist så är i alla fall Dark Age en högt rankad öl, och om Wicked Weed fortfarande får brygga som de vill, så skall ägaren inte påverka smaken kan man tycka. Jag är i alla fall glad att vi Svennar får chansen att prova inte en, utan två olika Wicked Weed den här månaden. Dark Age är en Imperial Stout fatlagrad på Four Roses Bourbon fat i 6 månader.

Wicked Weed Ferme De Chien, Övrig syrlig öl, 12035, USA, 50 cl, 112,50 kr, 5,8 %
En till Wicked Weed får avsluta detta släpp. En saison-inspirerad körsbärsöl som legat och dragit en stund på ek-foeders. Ni vet? De här större, stående ekfaten på 600 liter. Inte en av deras mer kända bärsa, men vi får väl vara glada ändå? Förutsatt att man inte bryr sig om det jag skrev ovanför då?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *