Nyheter på Systembolaget – Fredag 21:a September

Så…

Återigen dags att lusläsa listor och nyheter som dyker upp på Systembolagets släpp.
Nu på Fredag den 21/9 så är det dags igen.

Som vanligt så finns det något för alla, lite IPA, lite Saison, lite Stout.
Detta släpps raket må nog ändå vara 3 Fonteinen’s Framboos.
Till saken hör också denna gång är det rätt få jag provat innan, men det gör det bara mer spännande.

Men vi kollar vad som kommer i alfabetisk ordning.

Brekeriet/7venth Sun Vild Sieben, Övrig syrlig öl, 11486, Sverige/USA, 37,5 cl, 59,90 kr, 5,5 %
En fatlagrad blond suris som Brek-Boys har kokat ihop med Amerikanska 7venth Sun. Vild har ju varit trevlig som idé so far, men det har cirkulerat snack om THP och lite annat. Jag kommer dock att köpa mig ett par och vänta en stund för att vara riktigt säker.

Brewdog Hop Hacker, Imperial/dubbel IPA, 12657, Storbritannien, 33 cl, 29,90 kr, 8,7 %
Det är ingen hemlighet att jag känner mig lite avig till BrewDog nuförtiden? De fortsätter dock glatt ovetandes av mitt gubbtjuriga beteende. Och jag fortsätter hoppas. Hop Hacker är en DIPA av gammalt hederligt slag och man utlovar kåda och nyklippt gräs med stenfruktssötma. Kan det vara något i stil med Jack Hammer eller kanske t.o.m. Born To Die? I så fall blir gubben glad. Men räkna inte med det.

Buxton Shelterstone IPA, IPA, 11292, Storbritannien, 33 cl burk, 29,90 kr+pant, 5,6 %
The Buxton Boys ger sig också på burktappning nu, så som många andra. Helt förståeligt. Shelterstone är en IPA på blygsamma 5.6% och man kan väl gissa att det är en rätt stabil bärs, som det mesta från deras bryggeri. (Tydligen så är det flaskversionen som kommer till SB i alla fall? Vad som hänt vet jag ej, bärsen skall i alla fall vara den samma.)

De La Senne Sprussel, Saison, 11725, Belgien, 33 cl, 34 kr, 5,8 %
Belgiska De La Senne fick besök av Stockholms-grabbarna STHLM Brewing och tillsammans så bryggde de en råg-saison smaksatt med granskott. Jag gissar att den kombon orsakar en lätt pepprig och rustik saison. Det ska bli intressant att prova, dels för att granskott är kul och dels för att saison är snuskigt gott helt enkelt.

Drie Fonteinen Framboos, Lambic – frukt & bär, 12128, Belgien, 75 cl, 369 kr, 5,3 %
Ja och så då detta släpps plånboksmördare. Det är nog många barn som blir utan lördagsgodis ett par veckor framåt när pappa ska ha sitt. 3 Fonteinen’s mytiska och smått legendariska hallon lambic. På storflaska dessutom. Förvänta er slagsmål om denna, trots priset. Drygt 800 pavor bjuds ut, och det kommer bara att säga smack så är det slut och sociala medier kommer att fyllas med folk som missade den.

Dugges Tankonilla Mangorange, Övrig syrlig öl, 12656, Sverige, 33 cl, 35 kr, 6 %
Dugges har ju med bravur erövrat sur-hörnan med sina enkla, raka surisar med diverse frukter och bär. Nu tar man ut svängarna lite med en tonkanöt, vanilj, mango och apelsin suris. Låter spännande, men kan vara prick tvärtom om det vill sig illa? Tonkabönor är lite som vanilj enligt mig, och kan även vara lite tricky – men med rätt mängd så…

Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Imperial Dark 2018, Belgisk mörk ale 12081, Belgien, 75 cl, 119 kr, 11 %
Den här gamla godingen brukar dyka upp på SB runt denna tid, och så ingen skillnad i år heller. En mustig Belgisk Dark Ale som många uppskattar. Jag är inte lika förtjust i stilen rent generellt, men bry er inte om mig. Vet du att du gillar ”sånt här” så är det ett givet köp. Någon tidigare version har i alla fall fått 4.0/5.0 av mig på Untappd, så den var i alla fall god.

Lervig Perler For Svin IPA, IPA 11797, Norge, 33 cl burk, 33,90 kr+pant, 6,3 %
Lervig är ju ett av de bästa bryggerierna på denna del av norra halvklotet enligt mig. Nu i dagarna så de även fått medinvesteringar i bryggeriet på 20 miljoner dollar av Orkila Capital – samma lirare som även investerat i Mikkeller. Det behöver dock inte vara dåligt i sig, då Lervig verkar vilja växla upp. Vi får se. Perler For Svin är i alla fall ett av de mer hyllade ölen från guttarna. Är du en aktiv sökare av öl så kan du nog även redan ha testat den, och då vet du vad du får. För mig blir det en första i alla fall.

Mikkeller/Lervig Beer Geek Vanilla Shake, Imperial porter & stout, 11814, Int. märke, 33 cl burk, 67,90 kr+pant, 12 %
På tal om Lervig, så är de ju även medproducenter till den här pjäsen. En riktigt delikat fika stout. Eller den var det när jag drack den sist. Nu kommer den på burk och kanske har tweakats något? Jag gav den i alla fall 4.5/5.0 på Untappd en gång i tiden. På bilden så är det flaskversionen.

Pohjala Reede, Imperial/dubbel IPA, 12342, Estland, 33 cl, 39,90 kr, 8,5 %
Som sagt tidigare så är ju Pohjala ett habilt gäng från det glada Estland. Solida bärs rätt igenom. Jag antar att så även är fallet med den här? En mäktig DIPA som skall vara jäst med NE-jäst och 25 gr humle per liter. Då vet vi ungefär vad vi har att vänta oss.

Strukna/Flyttade

Chimay Grande Reserve Whisky Oaked, Belgisk mörk ale, 12308, Belgien, 37,5 cl
Wicked Weed Dark Age, Imperial porter & stout, 12400, USA, 37,5 cl, 99,50 kr, 12 %
Wicked Weed Ferme De Chien, Övrig syrlig öl, 12035, USA, 50 cl, 112,50 kr, 5,8 %

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *