Rebellängeln Tipsar: CHTHE’ILIST ”Le Dernier Crèpuscule”

Första söndagen i November är här, och i traditionsenlig anda kommer Tipsen i den här serien att matcha det nordiska höstmörkret med sonisk motsvarighet. Jag kan tänka mig få skivor som passar bättre in på den beskrivningen än den här, ”Le Dernier Crèpuscule” från CHTHE’ILIST. Dessutom ska vi avsluta med ett alldeles lysande lästips om vad det här bandet tänker sig framöver, något som förstås kan passa extra bra den här årstiden. Mer om det snart, först måste vi avhandla lite om bandnamnet. CHTHE’ILIST. Det är en tungvrickare, minst sagt, och bandet från Kanada går sina egna vägar. Trots att man existerat sedan 2010 så har man endast en demo från 2012 (med den enkla titeln ”Amechth’ntaas’m’rriachth”) och den här plattan från 2016 under bältet. Det får ta sin tid för att bli bra, helt enkelt, och bandets dödsmetall är av den ofta långsammare, malande, kladdiga sorten. Tänk ”ett lik som förruttnat i en brunn och vill kräla upp för att äta de levande”-döds, så har du känslan. Addera sedan ett lager tekniskt spelskicklighet ovanpå allt, och du har grundstommen till dem här skivan. Det hörs dessutom direkt. 
Inledande titelspåret är väl mest för stämnings skull, men redan i första ”riktiga” låten Into The Vaults Of Ingurgitating Obscurity så brakar bandet loss för att visa exakt hur den här skivan låter. Ett kanonriff som är rätt meckigt, komplett med grov och äcklig growl sätter tonen, och vill du ha en bild istället för ljudkuliss så tycker jag att omslaget är ett väldigt bra exempel. Oläslig logga, och ett konstverk som vid första anblicken ser rätt enkelt och en aning dystert och grått ut men som vid andra anblicken avslöjar en mycket stor mängd detaljer.


Bandet bjuder på totalt 7 låtar, första introt inräknat. Nästan alla är långa svepande saker (speltiderna ligger oftast på 6-8 minuter, med dryga 13 minuter på avslutande Tales Of The Majora Mythos Part 1), och mina personliga favoriter är Voidspawn med sitt ganska direkt anslag och The Voices From Beneath The Well som verkligen trollbinder. 
Men man får ge det tid och uppmärksamhet.
CHTHE’ILIST och ”Le Dernier Crèpuscule” är inget man slöslyssnar på medna man spelar krocket och dricker bärs med polarna direkt. Lurar och avskildhet rekommenderas, och kan man dessutom få lite mörkt ute så lyfter musiken extra. 
Och du har tid på dig.
Bara Metal (fantastisk blogg för övrigt!) hittade den här informationen om bandets framtidsplaner, och det innebär alltså i korthet att bandet själva ser det som högst osannolikt att de släpper nytt inom 3 år – samt att det kommer att gå i riktningen som sista spåret Tales Of The Majora Mythos Part 1 antyder.
Medan du lyssnar så kan du få läsa mer också. Recensioner. Angry Metal Guy, Metal Injection och Sputnik Music.
Personligen tycker jag att detta är en perfekt skiva som Tips i november. Svart och fantastisk!

2 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: CHTHE’ILIST ”Le Dernier Crèpuscule””

  1. Sedan är det ju så att den förhatliga Seinfeld-basen som är invävd i detta murriga dödsmeck låter helt….okej?!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *