Rebellängeln Tipsar: BELOW ”Across The Dark River”

Ett utmärkt exempel på hur det kan gå till när Rebellängeln plockar fram en skiva till serien om Tips är att jag hamnar framför skivhyllorna och bläddrar. Serien har mer än 10 år på nacken, så det svåraste med den saken är faktiskt att hålla reda på om en skiva varit med förr eller inte, speciellt som en av grundprinciperna är att ett band eller en artist helst inte ska återkomma (Jag menar, då skulle man ju kunna ta alla BLACK SABBATHs skivor på en rad bara. Klart!). Nyköpings BELOW och deras ”Across The Dark River” är en sån där skiva som jag tagit fram, tittat på och sen ställt tillbaka eftersom ”den måste jag ju givetvis ha skrivit om förrut”. Ända till dess att Coronatiderna tvingade undertecknad att jobba hemma ett tag, och jag blev sugen på att spela just den här skivan. Och eftersom den är skitbra så bestämde jag mig för att kontrollera att den verkligen fått sin plats på scen, så att säga. Det är lättare sagt än gjort med ett par tusen inlägg fördelade på Heavy MetAle och gamla Metalbloggen Metalyze – samtliga med tveksamma sökfunktioner i administrationsgränssnittet.
Lång inledande harang detta, men kontentan är följande:
Jag kan inte hitta att den här skivan varit Rebellängeln Tipsar eller Veckans Tips tidigare, och så kan vi helt enkelt inte ha det. Den har förekommit i samband med ett brett tips om doom, men aldrig i ensam form. Det ändras här och nu! 

Musikaliskt är detta musik för dig som gillar CANDLEMASS, om man ska sammanfatta det så enkelt som möjligt. Det är doom i samma fåra, där det lutar rätt mycket åt klassisk heavy metal och där samspelet av riff som fastnar och bra sång är essentiella. Takten är måttlig, såklart, vilket gör att en dålig låt faller igenom direkt – det går inte att gömma sig bakom attityd och energi på något sätt. Redan från början förstår man att det inte heller behövs för BELOW, för de inledande 3 spåren Trapped Under Ground (om att bli levande begravd), Bid You Farewell och kanske framförallt Ghost Of A Shepherd visar på ett band med full kontroll på sina styrkor – och ett band ivirigt att flexa musklerna för att påvisa dessa styrkor.
Portal är ett bevis på hur man släpar fram en låt utan att det blir ointressant, korta och instrumentala In My Dreams är väl egentligen ett intro till mäktiga Mare Of The Night och sen får man finfina The Whitechapel Murderer och titelspåret som stänger skivan på ett föredömligt sätt. Hela ”Across The Dark River” är riktigt mysig och stark lyssning, och det är inte underligt alls att den fick rejält med ros från Legacy Magazine, RockHard Magazine och att bandet fångades upp av Metal Blade Records.

Bandet är fem vanliga svenssons. Sebastian ”Zeb” Jansson på sång, Paud och Berg på gitarr, Jens ”Doc” Vestergren på trummor och Hedman på bas. Personligen tycker jag att det ger en liten extra krydda till anrättningen, jag gillar tanken på att det går att skapa episk fantastisk doom och vara typ en vanlig fammiljefarsa från Nyköping.
Kolla in det här. BELOW borde slå stort! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *