Rebellängeln Tipsar: FERAL ””Where Dead Dreams Dwell”

Ibland behövs det inte så mycket. En HM2-pedal, bra låtar och en jävla attityd räcker långt. Som för FERAL, moderna förkämpar för den klassiska dödsmetallen, här med 2015 års giv ”Where Dead Dreams Dwell”. 
Där serverar man rikligt med alla dessa tre ingridienser. Framförallt låtarna är nog värda att nämna lite extra, för man lyckas med konststycket att hålla sig inom den klassiska ”Stockholmsdöds-ramen” samtidigt som man varierar sig. Inledande Swallowed By Darkness är ilsken och rätt snabb, efterföljande Creatures Among The Coffins och Let The Feast Begin tillhör skivans bästa spår med sina melodier och allsångsvänliga refränger. Carving The Blood Eagle har ett vansinnigt härligt trum-break, Mass Resurrection är så tung att trumhinnorna bångnar och avslutande Succumb To Terror är illersnabbt dubbeltramp. Till det får man ytterligare toppar som The Crawling, Suffering Torment, Inhumation Ceremony… kort sagt: en fin radda blodigt kladdiga dängor. Det hela toppas med just det klassiska HM2-ljudet och den nämnda attityden, kanske allra bäst sammanfattat av frontmannen David Nilssons tackande i konvolutet som avslutas med en hyllning till ”HP Lovecraft, the HM2-pedal, Gotlands Bryggeri and grov snus”. Gillar man stilen så rekommenderas förstås också uppföljaren ”Flesh For Funeral Eternal” som kom sådär i skarven av 2018 och 2019.
Och det är ju fint så.
MEN.
Det är faktiskt inte bara därför som det här gänget är med i fokus på den här bloggen.
Det är också för att FERAL kommer från Skellefteå, alltså samma stad som Rebellängeln räknar som ”hemma” (trots att det ju fan är över 25 år sen jag bodde där..!), och det är klart att det kittlar nostalginerven lite extra. Att läsa tackanden till lokala musikaffärer, och hur skivan är inspelad ger en liten extra kick för min del. Förhoppningsvis kan den här lilla texten få någon mer att upptäcka bandet och sprida Skellefte-sjukan (hehe,,, phun intended – googla på det så får du se vad jag menar..) inom hårdrockskretsar.
Självklart hade det inte varit läge att lyfta fram ”Where Dead Dreams Dwell” om det varit skräp – så jobbar vi inte här. Grunden är, och kommer alltid att vara kvalitet.
Och det kan man alldeles uppenbart uppnå med just bra låtar och en M2-pedal.
Kolla in FERAL, så hör du ju själv! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *