Recension: OCTOBER TIDE ”In Splendor Below”

Visst, OCTOBER TIDE gör ju musik som egentligen inte passar sig för sommar, sol och lata dagar – det ska nog helst vara regn, rusk och mörker tätt inpå husknuten för att bandets dödsdoom ska sättas i sitt rätta element, men ”In Spendor Below” är så bra att det liksom inte har någon betydelse. Det är lite som en humla som flyger alldeles oavsett hur reglerna ser ut, omedveten om att den kanske inte borde klara tricket rent fysiskt, och således har den här plattan helt sonika flyttat in i skallen på Rebellängeln den senaste veckan eller så. Tipset ”Tunnel Of No Light” var bra, men det här är stundtals rent genialiskt, förutsatt att man har en febless för vemod och sorgeanstruken musik. Lyssna exempelvis på Guide My Pulse och låt känslan flöda genom kroppen. Drivet. Svärtan. Det är inte osannolikt att man fäller en tår, vill jag påstå.

OCTOBER TIDE är ju inget nybörjargäng direkt, en gång byggt på skalet och resterna av KATATONIAs growlande sida och med massor av år och skivor på nacken. Detta är sjätte given, men ändå finns lite nyheter i lagom dos. Ny logga, spretig och nästan oläslig. En mix av svenska och engelska texter – om än med klar tyngdpunkt på engelska. Ändock är det givetvis samma sak som levereras, och det görs som nämnts denna gång på ett sätt som verkligen får fäste i lyssnarens inre om du tillåter.  I, The Polluter sätter tonen från första början och sedan serveras man guldkorn som Our Famine, Envy The Moon och We Died In October.  Adderar man sedan tidigare nämnda Guide My Pulse – i skrivande stund Rebellängelns favoritspår – så har man en skiva som balanserar på kanten mot ett maxbetyg.

No fillers – just killers.

Kanske är det allt detta förbenade solljus och värmen som råder som jagar bort det sista som krävs? Kanske kan ett kommande höstmörker komma att forcera en revidering av betyget, då det är passande såväl till musiken som till det läckra omslaget? Det får tiden anvisa. Tills vidare drar vi på oss lurarna och låter oss svepas bort av ”in Splendor Below”, OCTOBER TIDEs bästa platta till dags dato.

OCTOBER TIDE ”In Splendor Below” = 4/5. Mycket bra. Du behöver detta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *