Rebellängeln Tipsar: GATECREEPER ”Deserted”

Har du sett filmen ”Lords Of Chaos”, Jonas Åkerlunds mer eller mindre sanna berättelse om hur norsk black metal växte fram och nästan kulminerade när det begav sig på 90-talet? Den är rå. Den handlar såklart också mest om black metal och unga osäkra och trasiga individer, men det finns en scen i den som jag alltid tänker på när jag lyssnar på den här plattan. Det är när Pelle ”Dead” ska spela med MAYHEM och i förberedelsen inför en livesession har begravt kläderna för att de ska få den rätta looken. 
Unket.
Död.
Så är det att lyssna på GATCREEPER och deras alldeles eminenta mangelfest ”Deserted” för min del, inte för att det är speciellt äckligt – utan för att det är den där känslan av ganska skitig och unken dödsmetall.
Skivan lade sig snyggt på plats 22 på Årsbästalistan 2019, men den recenserades egentligen inte fullt ut. Det måste förstås åtgärdas, för en såhär fin skiva behöver få solka ner oss alla i mycket högre grad än att gömmas undan.
Den här Arizonakvintetten består av Jake Manlacky och Eric Wagner på gitarr, Sean Mears på bas, Matt Arrebollo på trummor och Chase H Mason på sång. Eller, ja, growl. Detta är bandets andra fullängdare, och det är en elva låtar lång slugfest.
Förstaspåret är tillika titelspår, och det smyger lite i början innan man dyker rakt ner i graven. Snabba snärtiga Puncture Wounds, blytunga Ruthless, punkdrivna Barbaric Pleasures eller grisiga Boiled Over – välj själv vilken sorts mangel du föredrar.
Alla är bra.
Skivan är på knappa 44 minuter lång, och det är en del av dess storhet. 
Det finns inget dödkött (hehe…), utan allt är relevant. Låtarna är precis så långa som krävs och behövs, och du lessnar inte.
Musiken då?
Döds, det har du fattat, och det är av den svängiga och mullriga sorten. Inspiration bryggas nog mellan gamla ENTOMBED lika mycket som klassiska DEATH. Skivan är utgiven av Relapse, och den sista spiken i den nedgrävda kistan är såklart omslaget. Det är underbart i alla sina brun-gröna smäckiga detaljer. Som en sörja som andas död. Eller som scenkläder, nedgrävda för att få rätt känsla.
Bra är det i alla fall, och har du inte kollat in GATECREEPER så är det här ett tips du ska stoppa i lurarna nästa gång du ägnar dig åt fysisk träning eller aktivitet. Perfekt passform – och dessutom har bandet av Kerrang valts till ”greatest death metal band!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *