Rebellängeln Tipsar: KILLER BE KILLED ”Reluctant Hero”

Lucia, och det kräver kanske något alldeles extra som Tips? Som kan få dig att ge uppmärksamhet till den hårdare musiken när konkurrensen stavas Luciatåg, saffransbullar och pepparkakor – hur det nu är med den saken detta nådens år 2020, det kanske blir lite knepigare än vanligt att ta del av en sådan gemenskap? Oavsett: denna vecka ska vi kolla på en relativt färsk platta som dessutom i stort sett garanterat återfinns på en hög listplacering när det är dags att sumera musikåret: supergruppen KILLER BE KILLED och deras ”Reluctant Hero”.

Supergrupp? Jo, det är ju ett epitet som slängts runt lite vårdslöst, men i det här fallet tycker jag att det finns fog för det. Kvartetten består av Max Cavalera (sång och gitarr, med normalt arbete i SOULFLY, CAVALERA CONSPIRACY men såklart fortfarande mest känd från tiden i SEPULTURA), Greg Puciato (också sång och gitarr, och med främsta merit från THE DILLINGER ESCAPE PLAN), Troy Sanders (rent av fantastiskt jäkla sång och bas, och med MASTODON som ordinarie hemvist) samt Ben Koller (trummor såklart, och med uppkäftiga CONVERGE som bas). Det är liksom inga dagisungar vi snackar om här, och det märks. Helsicke vad det märks, de första 2-3 spåren är rent så man tappar andan i kvalitet och leverans! Deconstructing Self-Destruction är bra och lockar till mer lyssning innan bandet släpper lös kombon Dream Gone Bad och Left Of Center. Gosse – det är helt enkelt sådär man ska skriva och framföra låtar! Det luktar en hel del MASTODON om detta när Troy sjunger, men framförallt är det ett jäkla driv och bra melodi i samspel som gör magin. Dream Gone bad är en av de bästa låtarna in alles 2020, vill jag påstå… och då är jag inte ens säker på att det är bästa låten på skivan!

När man manglat sig genom spår som Inner Calm From Outer Storms, Comfort From Nothing eller From A Crowded Wound så väntar nämligen episka och fina titelspåret Reluctant Hero som avslutning på plattan. Det är finstämd ballad de första tre minuterna där texten är i centrum, varpå bandet släpper på tyngden och hårdare tongångar på det mest episka av sätt under de avslutande minuterna. Effekten av att texten ”satt sig” innan man går in i fas två av låten – där flera av stroferna återupprepas – blir att låten slår stenhårt. Den går faktiskt rakt in i hjärtat. Precis sådär som kanske behövs för att få dig att stanna upp i julbestyret?

”Reluctant Hero” är en dunderbra skiva från KILLER BE KILLED. Ge den lite tid så kan du med styrka mota julmusiken!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *