Rebellängeln Tipsar: LIK ”Mass Funeral Evocation”

Den här skivan är lite som en snuttefilt.
Nej, inte mjuk och gosig. Den är bekant och trygg. Att lyssna på ”Mass Funeral Evocation” är som att vaggas in i ett lugn eller att komma in på din kvarterskrog. Du vet allt. Känner alla. Blir inte överraskad. Och det är precis det du är ute efter.
Resonemanget bygger förstås på att du är bekant med och gillar svenska dödsmetall modell 90-tal. Tidigt 90-tal. Den där lite säregna blandningen av döds, HM 2-distpedaler och punk. Att bisvärmsriff á la DISMEMBER får dig att nostalgiskt dra på smilbanden. 
Svenska LIK må vara 25 år för sent ute men håller sig rättroget till samma formel som skapade hypen och fungerade då. Varför ändra ett vinnande koncept, liksom?
Med det sagt är det så klart så att det som gör att det fungerar är vassa låtar. Utan det – inget. Då skulle det inte ha spelat någon roll att LIK är ett tufft bandnamn, att ljudbilden är alldeles perfekt avvägd för den här musikstilen, att herrar Chris Barkensjö (trummor och sång), Tomas Åkvik (sång & gitarr) samt Niklas Sandin (gitarr och bas) är rutinerade inom genren och skickliga på sitt värv. Kassa låtar kväver sånt.
Det slipper nu förstås LIK.
”Mass Funeral Evocation” är istället proppfull med ystra tillrop från undertecknad när man lyssnar på den. Spontanmoshande kan lätt utbryta.
Serum 141, Ghoul, Death Orgasmic, Endless Oceans Of Blood, Necromancer, Skin Necropolis, Behold The Beheaded, Trail Of Entrails… listan på höjdarlåtar som dessutom är betitlade som ett halvt Göteborgsskämt är i stort sett lika lång som antalet spår på skivan. Personligen är min favorit Le Morte Homme, då den lyckas med konststycket att gifta ihop DISMEMBER med IRON MAIDEN (!).

Nä, Tipset den här gången är okomplicerat och välbekant. Det svänger, det manglas, och med kvaliteten som LIK besitter är det inte konstigt att skivan gavs en stark betygsfyra i samband med att den recenserades i slutet av 2015, eller att det slut landade med en Topp 20-placering på årsbästalistan.

Höj ljudet. Var beredd på luftgitarrer och dra på den här snuttefilten!
 
 

3 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: LIK ”Mass Funeral Evocation””

    1. Chief Rebel Angel

      Helt klart. Och en sån där som man ibland kan glömma lite till man hittar den igen. De ska spela på Gefle Metal. Jag ska dit!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *