Rebellängeln Tipsar: MURG ”Varg & Björn”

Minns du Djungelolja?
Alltså inte den lite mesiga typen som finns nu, utan den där olagliga smörjan i grön flaska som man kunde ha på sig och som sen bara dödade alla mygg och flygfän som försökte bita en? 
Den försvann ett tag eftersom den antagligen dödade saker även på bärarens hud, men jag kan ändå inte låta bli att tänka på den varenda gång jag spelar den här pärlan, black metal-duon MURGs fantastiska ”Varg & Björn”.
Till viss del beror det förstås på de små läckra naturljud som ligger insprängt före och efter låtarna, men jag tror att den främsta orsaken är den övergripande känslan som är intensivt närvarande hela skivan igenom.
Inte för att det här är naturälskande folkmetal musikaliskt sett (verkligen inte, vi snackar driven och svängig black metal och inget annat), utan för att det känns som om all musik är skapad runt en lägereld i skogen. Visst sjunger man på svenska, men det spelar kanske mindre roll – man hör ändå bara vart femte ord av vad som skriks, typ – för man har lyckats bibehålla den där känslan av lägereld hela vägen in på skivan.
Kanske sammanfattas det bäst av textstrofen som ligger i skivans mitt, såväl låtmässigt på Den Starkes Rätt (spår nummer 5) som på skivans innerkonvolut: ”Drottning berg, drottning skog. Vid klippkanten bildas er kyrka.”
Ja. Prick så.

Låtarna har namn som Nejderna Brinner, Grannen Är Din Fiende, Massvandring & Blodbad eller Ett Slut, Ingen Början. Alla låtar har sång (skrik) utom inledande och korta Vindarna Luktar Rök som mest är ett intro. Man får också vänta rätt länge innan det ger sig till känna i Farsoternas Afton, men eftersom den låten liksom sitter ihop med efterföljande titelspåret Varg & Björn så spelar det ju mindre roll, det blir som en svit bara.
Och alla är bra.
Min favorit heter Massvandring & Blodbad, det var den låten jag valde att plocka med till Hårdrockskväll 2016 som representant för ”Bra fast på svenska”, och det var också den låt jag kanske var mest nöjd med, den var nog en okänd pärla för de flesta. Kanonlåt som visserligen kan behöva lite spelningar för att sätta sig, men sjukt bra.
Vilket ju gäller hela skivan.
Och 2015 var överlag ett år då MURG stod sig starka på denna lilla blogg. Recensionen av ”Varg & Björn” följdes så småningom upp med en plats ungefär i mitten av Årsbästalistans 50 plattor det året. 
Det hade faktiskt kunnat bli än högre, för precis som med all bra musik så har jag fortsatt lyssna på den efter detta, och den växer sig bara starkare. Uppföljaren ”Gudatall” cementerar dessutom bandets kunskap. Snyggt producerad, snyggt framförd black metal med bra låtar har ju liksom en tendens att göra det!

MURG ”Varg & Björn”. En av de bästa skivor du kanske aldrig hört. Som dessutom luktar eld och Djungelolja…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *