Hårdrockskväll 2016 – Rebellängelns val

Urk. Dagen efter. Mos i skallen, mos i öronen. Antar jag i alla fall, dte brukar vara så – men detta är ett i förväg skrivet och schemalagt inlägg så att det ska bli någon ordning på det hela i alla fall. Lovade ju att delge mina val avseende Hårdrockskväll 2016, samt lite motoveringar, så det vill man ju infria.

För det första – jag har låtit den sjunde kategorin sätta färg på hela skivan och alla val. Alltså – vilken tid är den bästa musikaliskt sett, och det är enligt undertecknad den tid vi är i nu. Nutiden. Inte för att det släpps klassiker nu (hur gammal en klassiker måste vara är väl en diskussion i sig!), utan av ett par enkla anledningar:

  • ”Alla” de gamla banden är aktiva fortfarande, och man får se dem live + att de släpper nytt fortfarande
  • Vi har ett otroligt rikt utbud som bjuder på blandningar av olika genrer
  • Modern teknik gör det möjligt för band och musiker du aldrig hade fått höra förr att ge ut sina alster
  • Spelskickligheten är enorm – det sitter virtuoser i så många rum runt om i världen!
  • Klassikerna finns redan, så de går att lyssna på (till skillnad från ex 70-talet, då ingen ännu hört skivor som ”Holy Diver” eller ”1984”.

Baserat på dessa enkla punkter så hade jag alltså bestämt mig för att välja ny musik. Inspelad och framförd på senare år. Dessutom var jag sugen på att få klämma av ett par av de spår jag haft ”på gång” under senare år. Att ha ett sådant tema är till stora delar en hjälp då det snävar av det hela lite, men det är också en förbannelse då det ställer till en hel del!

Kategori 1 Spelglädje & Sväng: SATAN’s WRATH sparkar igång kvällen med Only Satan Is Lord.

Ja, vad ska man säga? Kategorin var min att välja, och jag tyckte jag var smart då jag valde den. Men jävlar vad svår den blev, alldeles för fri och bred. Här har jag lekt med massor av låtar (RAISED FIST, KADAVAR, HELLACOPTERS, BEAST, BEHEMOTH är bara några av de akter som passerat förbi), och till slut valde jag en låt som jag helt enkelt vill höra. Den får mig att vilja spela luftgitarr, har ett grymt driv och börjar på ett coolt sätt. Och avslutas med ett ruggigt sväng. Förutom att jag tror den är ganska ny för många av samfundets medlemmar (och sånt är lite kul) så är den bra. Jag lär i alla fall svänga jävulshornen och sjunga med. ONLY SATAN IS LORD!!!

Kategori 2 Bästa Avslutningslåt: I levererar i Shadowed Realms

Den här fanns tyvärr inte på Spotify, så det blev ett YouTube-klipp istället. Spelar mindre roll, låten är kanon och jag har varit på den förr i samband med Hårdrockskväll. Då har den blivit ratad i sista ögonblicket. I just den här kategorin blev det också lurigt med mitt tema. Bäst genom alla tider är förstås QUEENSRYCHE och Eyes Of A Stranger, men den har jag redan spelat ett annat år. Sen finns det så många låtar som genom åren avrundat skivor eller spelningar som verkligen kändes aktuella och bra (du läste väl hela inlägget om mina funderingar om just det där?). Närmast var kanske Oh Fader, Oh Satan Oh Sun med BEHEMOTH, men till slut blev valet detta.

Kategori 3 In The Shadow Of The Big Four: Liveversionen av KREATORS Extreme Aggression!

Det här var den på förhand roligaste kategorin, och jag valde snabbast grupp. KREATOR må vara från Tyskland snarare än Staterna som de andra i De stora fyra”, men de hamnade verkligen i skuggan för mig. Jag gillade inte dem, tänkte jag. Av någon anledning. Tror det har mer med deras image (skallen, logo) att göra än att jag faktiskt hade hört dem (!). Dumt förstås, då de på senare år har växt ut till riktiga favoriter, och levererar skitbra skivor nuförtiden. Och bra livespelningar. Ännu ett bra exempel på att nutiden är den bästa tiden, och även om jag ville ha en gamma låt här (för att hålla mig i skugga av de stora fyra när det begav sig) så lyckades jag hålla mig till mitt tema eftersom den finns i en grym liveupptagning från 2013, ”Dying Alive”. (för övrigt en sån där skiva som växt fram till en av de oftast spelade liveplattorna hemma i huset, kolla in den..)

Kategori 4 Bra fast på svenska: Låten blev Massvandring & Blodbad med MURG

Första tanken vid kategorin: vad fan… trist. Men det slutade tvärtom, det här blir nog den roligaste på hela kvällen nästan! Givetvis tänkte jag först spela VANHELGD, men jag var ”tvungen” att ge bort den tanken till kompisen Per i samband med ett snack vi hade. Och därefter ville jag spela SKOGEN (Midvintergraven var mitt val), men varje gång jag spelade igenom skivan vid tester så reagerade jag på att ljudbilden var så låg och svag. Inte för att jag är en förkämpe för loudness war, men det är märkvart, och när man spelar hela SKOGEN-skivan gör det inget. men en  sån här gång så.. så efter att ha funderat på STILLA, ISTAPP och ZOMBIEKRIG fastnade jag såklart för MURG. Den här låten är jävligt bra, även om man liksom inte hör ett skit av vad som sjungs stora delar. Ett av de val jag är mest nöjd med, till slut!

Kategori 5 Bästa låten från 2015 års bästa platta: Mera live, denna gång Repined Bastard Nation med SATYRICON

Den bästa skivan 2015 – nya skivan – utgivits är TRIBULATION-plattan , och länge länge hade jag Melancholia som mitt givna val. Men. Så insåg jag att det faktiskt inte är den bästa skivan som släppts, och eftersom jag länge velat spela just den här låten så passar det fantastiskt att kunna göra det. Det kan vara den bästa version jag hört av Repined Bastard Nation, med den extra dimensionen som kör och instrument bidrar med i ridet mot slutet! Ändå: det lär bli krockar i den här kategorin. Och ändå: spelas inte Melancholia så är undertecknad förbannad över den saken nu!

Kategori 6 God Save The Queen: Överraskar med AMULET och deras The Gauntlet!

Okej, detta är inte kvällens starkaste låt – men den kan fasen vara den charmigaste! Skitsvår kategori, här har jag saknat vettiga alternativ hur länge som helst. På förhand den som jag ser minst fram mot. Länge hade jag IRON MAIDEN och ett spår från deras nya lysande platta (inte The Red And The Black trots att den är bäst – den är för lång – utan Shadows Of The Valley), men det kändes till slut lite… ja.. trist. Bra låt som fan, men ändå. Så till sist valde jag den här, som varit med i mina tankar ett tag, och det för att AMULET verkligen hyllar den engelska hårdrocken tycker jag. Det är lite punkigt, NWOBHM-aktigt med idiotiska SAXON-texter om nitar och motorcyklar i en enda röra med hittepå-fantasy. Som sagt, jävligt charmig låt. Och skiva, om du nu vill ha ett bonustips!

Kategori 7 Låt som symboliserar det bästa årtiondet: Raise The Sun med ANCIIENTS

Okej, den här låten spelades även förra året (dock ej av mig, av Stones vill jag minnas), men det kan inte hjälpas. Vi har ju redan klarat av varför jag tycker nuntiden är den bästa tiden musikaliskt, och den här låten tycker jag har allt. Det är en låt från ett närmast okänt band (eller, inte nu längre då…) på en debutplatta som fullständigt knäcker. Och den har fan allt. Rock, sväng, black metal, dödstrummor – detta är vad allt mynnade ut i. Typ. Så jävla bra!

Kategori 8 Bäst Just Nu: Magiska låten Healing Hands Of Time med BLACK OATH.

Lyssna på det som händer precis vid 1:30-strecket in i den här låten, då den går från långsam doom till jävligt ösig heavy metal. Det är därför den är med. Och för att den är skitbra och jag för tillfället spelar den nästan hela tiden! Tyvärr är detta den sista kategorin (inte så smart att ha Bäst Just Nu sist kanske), så vi får hoppas att ett så pass nytt spår uppskattas. Jag hittade den inte på Spoitfy, men tog ett YouTube-klipp som visserligen inte är hela låten, men verkligen tillräckligt för att du ska fastna. Skitbra platta, ”To Below And Beyond” av BLACK OATH.

Sådär.

Det var det hela. Om ett år gör vi det igen. Hail Satan!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *