Rebellängeln Tipsar: POSTHUM ”Like Wildfire”

Jajamen, vi håller i sviten med nya skivor du måste ha koll på såhär i höstuppstarten av Rebellängeln Tipsar. Anledningen är såklart rätt enkel – detta är skivor som du behöver ha koll på, och dessutom är det lite kul att kunna ha ett par hyggligt aktuella plattor att langa fram. Just den här kom i skarven av vår och sommar, med avsändare Indie Records och norska POSTHUM. Till skillnad från förra veckans busenkla och lättlyssnade dödsmetall från ONTBORG så är ”Like Wildfire” en skiva som kanske kräver lite mer än ett varv innan den sitter – även om det redan första gången du spelar den är tydligt att det finns något alldeles extra i musiken.
POSTHUM är Morten Edseth (trummor), Mats Kjeserud (gitarr), Jon Kristian Skare (gitarr, sång) och Jon Einar Hektoen (bas), och de släppte debuten ”.Posthum” redan 2009 – ”Like Wildfire” är fjärde fullängdaren, så egentligen är det ett gäng med rätt mycket erfarenhet under bältet. Personligen har jag inte haft koll på dem alls, men när man sätter sig in i låtarna på den här plattan kan man ändå förstå att bandet haft tid på sig att förfina sitt låtsnickeri. Det är nämligen komplext samtidigt som det är lättlyssnat, vilket ju såklart är lite av en konst att lyckas med.
Det öppnar starkt med The Ravens Are Flying Low, en låt som liksom mest känns till för att man ska vilja lyssna mer på bandet samtidigt som det är en riktigt bra låt, framförallt gillar jag gitarrspelet på den. Det river bra. Musikaliskt rör vi oss någonstans i zonen svärtad thrash, där utkanterna luktar lika mycket progg som black metal och av den beskrivningen förstår du snabbt att det bara är genom att själv lyssna på skivan som du kan bilda dig en uppfattning. Ynka ord omfamnar inte den här skivan.
Variationen är stor över de totalt 7 spåren. Knight And Death har ett underbart härligt och lite proggigt riff som driver den från start, avslutande The Star Extinguisher är helt instrumental och väldigt episk och däremellan bjuds man exempelvis på långsamma men black metal-malande Defenders Of Purity, urstarka och minnesvärda Unicorn Slaughterhouse – totalt olika kompisitioner som ändå bildar en tydligt enhet av det som blir just ”Like Wildfire” med POSTHUM. En kanonskiva rakt igenom, och som vanligt ska den äras den som äras bör – om man visste vem det var som tipsade om den. 
Den plockades upp på Sound Pollution, men de hade i sin tur fått den pushad av en kund, så det här är lite ”hörde av en kompis som hade hört av en annan kompis”.
Kanske spelar mindre roll – det viktigare är ju att vi kan sprida ordet.
Och det ska vi göra. Jag här och nu, och du… antagligen direkt efter att du spelat skivan. Kanske kräver det två varv som nämnts, men det spelar mindre roll.
Sprid ordet som en vild eld!  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *