Rebellängeln Tipsar: ZOMBIEKRIG ”Undantagstillstånd” & ”Den Vänstra Stigens Ljus”

Detta är i skrivande stund status på Metal Archives om man söker sig fram till ZOMBIEKRIG:

Country of origin: Sweden

Location: Västra Götalands län

Status: On hold

Formed in: 2008

Genre: Black/Thrash Metal

Lyrical themes: Death, Politics, Religion, Hate

Last label: GMR Music Group

Years active: 2008-2012

…men det är på väg att ändras det, i alla fall stundtals. Inte teman på texterna eller vilket bolag de jobbat med eller något sånt – men det viktiga. ”On hold” Precis när det här skrivs har man nämligen annonserat via Facebook att man tillsammans med MAMMOTH STORM blir svenska inslag i Scorched Tundra i maj och därmed faktiskt är aktiva igen! Yes! Du som har lite koll vet ju att Rebellängeln valde att spela Evigt Liv i samband med årets Hårdrockskväll, och dessutom har utmärkta thrashmackan Håll Käften Ge Mig Dina Pengar spelats ett tidigare år. Kort sagt – detta är ett litet smygfavoritband! Enda problemet?

De där två låtarna återfinns på var sin skiva som bandet hann med att prestera innan det var dags att kasta in handduken. Minsta motståndets lag säger då att vi kör en kombo. Tipset denna gång är alltså inte en utan två skivor!

”Undantagstillstånd” släpptes 2010 (även om det står 2017 på Spotify…), och det är en ren riffmacka från start till mål. Eller, nästan. Det finns en snygg lite poppig ballad i form av Fylla Dig Med Svart också, men det bestående intrycket är just fullt ös. När skivan kom var jag helt hänförd, för det var första gången jag varit helt golvad av thrash på svenska. Smärtan, svärtan, svidet. Skivan inleder med roliga introt Intro/Utbrott bara för att sätta scenen innan man serverar pärlor som Den Mörkaste Tiden Är Här, Håll Käften Ge Mig Dina Pengar, Dö För Fan, Du Måste Ner, Vad Du Än Säger och Lögn Efter Lögn. Det finns fler, men du förstår att det här inte är några historier om bullbakning eller civilisationens uppväxt. Det handlar snarare om samhällets och dagens individers tillstånd och avsaknad på moral. Personligen tycker jag att bandet här är härligt charmiga i sin ilska. Axel Widéns sång har taggtråd i hela halsen och attityd i varenda stavelse, medan bandet (Martin Peterson på bas, Peter på trummor och El Guapo på gitarr) spelar med en frenesi och känsla av att gå ”rakt på” som driver på tempot hela skivan igenom. ”Undantagstillstånd” är kompromisslös, och en skiva som får betraktas som en svensk klassiker. Den ska faktiskt finnas i din skivhylla.

”Den Vänstra Stigens Ljus” kom 2012, och det är en mer sofistikerad historia. Och påkostad, ljudbilden och hela känslan med skivan är att det här, det var dyrt. 
Kanske bidrog det till att jag initialt gillade skivan, men inte lika mycket som föregångaren? Det är inte samma råbarkade charm, och kanske snarare nästan en intellektuell känsla över denna vita platta. Som tur är ändrar man sig, och med åren har även ”Den Vänstra Stigens Ljus” hittat hem för min del, framförallt med ett par otroligt starka låtar. Kombinationen Evigt Liv och det instrumentala efterföljande titelspåret är rent makalös läcker musik som river djupa sår i hjärtetrakten – men även tunga Träl och träffande Häng Dom Högt Över Stan och Stäng Av Dig Själv är låtar du kan ha med på vilken spellista som helst!
ZOMBIEKRIG känns liksom som ett mer fullvuxet band här, och egentligen är man mest förbannad över att det inte fortsatte. 
Vad hade en tredje skiva kunnat ge? 
Internationellt genombrott och omedelbara klassiker?
 Det får vi kanske aldrig veta. Eller så får vi det – man vet aldrig om ett återupptaget livespelande kan leda till ny musik också.
Det finns trots allt få eller inga konkurrenter när det gäller att servera arg thrash på svenska som klarar av att kombinera existentiella livsfrågor om världens tillstånd med förmågan att skriva låtar med den här kvalitén.
Status: On hold. Ändras snart, får vi hoppas… 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *