Recension: MEMORIAM ”For The Fallen”

MEMORIAM är inget annat än en snuttefilt för oss som saknar BOLT THROWER.

Nej, det är inte BOLT THROWER 2, det är faktiskt inte mer än flyktigt likt BOLT THROWER om än man kan tro det vid en första anlyssning – men det är lik förbaskat en riktig snuttefilt. Anledningen till det är förstås delvis att vokalisten heter Karl Willetts och därmed utgör en omedelbar gemensam nämnare, samt att ljudbilden stundtals är snarlik och att man i vissa stunder hittar ett liknande ”driv” i sin dödsmetall, men i grund och botten är det olika band. MEMORIAM går långsammare rent generellt och lutar faktiskt stundtals åt doom, eller blandar öppet in ett punkigt driv i sin dödsmetall medan facit – BOLT THROWER – troget marscherar taktfast mot en blodig död i strid. Faktum är att vill man ha samma musikaliska stil som de numera nedlagda brittiska dödsinfanteristerna tror jag att ASPHYX är närmast till hands, deras senaste giv ”Incoming Death” fyller ett hål som britterna lämnade efter sig.

Men det var inte det vi skulle orda om nu. Det var MEMORIAM och fullängdsdebuten ”For The Fallen”.

Detta är alltså ett stycke riktigt väl utmejslad dödsmetall som ofta går en aning långsammare, och som är mixad i samma anda som den gamla skolans tyngre döds. Mindre bisvärm, mera köttkvarn. Plattan börjar med tunga och ganska korta låten Memoriam, knappa 3 minuter långsamt mellanting av intro och vanlig låt innan man släpper lös War Rages On och Reduced To Zero. Bra låtar båda. Sen fortsätter man mer eller mindre kompromisslöst med spår som Corrupted System (med sitt punkiga driv), Flatline (kanske den låt som mest liknar just BOLT THROWER i sin uppbyggnad), relativt korta duon Surrounded By Death samt Resistance innan man avslutar med episka Last Words. Skivan klockar in på sisådär 46-47 minuter, och det är överlag en väldigt trevlig upplevelse. En sån där som man gärna avslutar med att tänka ”vi kör den väl ett varv till…”. Ändå tar det faktiskt ett tag att få grepp om ”For The Fallen”, i alla fall för min del. Den är inte så att den välter en över ända vid första lyssningen, det är inte så att man jublar högt direkt. Det kräver sina varv. Samtidigt krävs det inte mycket engagemang för att fortsätta lyssna – det är ingen uppoffring eller medveten handling – och det flyter lätt att lära känna skivan.

Kort sagt, herrar Fairfax (gitarr), Whale (trummor), Healy bas) och Willetts (sång) har skapat ett växande monster, och man kan verkligen hoppas att man får chansen att se det här gänget agera live. Det skulle vara väldigt spännande.

Sist men inte minst: den här musiken låter faktiskt ganska prick som omslaget ser ut. Sånt gillar jag!

MEMORIAM ”For The Fallen” = 4/5. Mycket bra. Du behöver detta!

2 reaktioner på ”Recension: MEMORIAM ”For The Fallen””

    1. Chief Rebel Angel

      Verkligen inte fel på omslaget. Tror det splittrade omdömet beror på hur mycket man ”vill” att det ska vara en rak BT-uppföljare. Det är det inte, och tror man det kan nog bli lite besviken?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *