Recension: NECROPHOBIC ”Mark Of The Necrogram”

Alltså… musikåret 2018 har verkligen rivstartat. Det är rent av löjligt hur många bra skivor som redan släppts, fast vi knappt är igenom den första fjärdedelen än. Den här skivan innehåller dessutom vad som kanske är årets bästa låt så här långt samt en i övrigt jämn och hög leverans så den bidrar i allra högsta grad till det höga snittet. Låten vi pratar om är singelsläppet Tsar Bomba, men låt oss parkera den för ett stycke och återkomma dit om en stund – det skadar nämligen inte om sätter bakgrundsscenen först, eller hur?

NECROPHOBIC är alltså det där bandet som verkligen får räknas till de klassiska svenska svärtade dödslirarna. Skivorna som kan räknas som klassiker är fler än vad socialstyrelsen rekommenderar, och plattor som ”Bloodhymns” och kanske framförallt alldeles lysnade ”Hrimthursum” borde stå i din skivhylla redan. Senaste given ”Womb Of Lilithu” kom 2013 och visade på förändringar i bandet, framförallt hade våldsamma akter tagit bort förre frontmannen Tobias Sidegård och tvingat bandet till en omstart, såväl personellt som kreativt. Den skivan var helt okej, men det kanske är först nu som det ”nya” NECROPHOBIC haft tid att sätta sig och finna sitt uttryck?  Bandet består numera av Joakim Sterner (trummor, sedan -89 och därmed bandets konstant), Anders Strokirk (sång, sen -14), Sebastian Ramstedt och Johan Bergebäck (båda gitarr sen -16 och med ett tidigare förflutet i bandet innan ett uppehåll) samt Alex Friberg (bas sedan -08). Den sättningen känns… stabil. Det är en bra blandning av historia och tradition och nytt blod.

Och det märks.

”Mark Of The Necrogram” är som helhet både ett och två steg fram från föregångaren, och åter är bandets speciella ”rid” och sväng. Det går fasen inte en enda låt utan att man får till det där speciella gunget som är en form av signum. Lyssna gärna på Sacrosanct för ett bra exempel, eller spår som Lamashtu, Requiem For A Dying Sun, Pesta eller Crown Of Horns så fullkomligt kryllar det av exempel som du kan kyfta fram. Inget spår är dock så bra, så starkt eller representerar NECROPHOBIC så väl som nämnda Tsar Bomba. Detta är en av de bästa låtarna som bandet presterat i sin diskografi, och baske mig om det inte är en sån där som går på repeat mest hela tiden när man väl börjat?

”Mark Of The Necrogram” är mycket bra. Den stora frågan kanske egentligen är hur detta står sig mot klassikern ”Hrimthiursum” över tid? Kan det utmana? Kanske. Missa inte den här plattan!

NECROPHOBIC ”Mark Of The Necrogram” = 4/5. Mycket Bra. Du Behöver Detta!

3 reaktioner på ”Recension: NECROPHOBIC ”Mark Of The Necrogram””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *