Recension: SPIRIT ADRIFT ”Enlightened In Eternity”

SPIRIT ADRIFT bränner ljuset i båda sina kreativa ändar. 4 skivor på 5 år, och man kan inte säga annat än att duons starke man Nate Garrett (för övrigt också med GATECREEPER på resumén) har en stark motor och inre drivkraft att skapa musik. Här har det fram till dags dato varit doomanstruken heavy metal eller heavy metal-anstruken doom som gällt, mer av det förstnämnda ju senare i diskografin man tittar. Där band som PALLBEARER och deras tidiga alster kändes som influenser är det snarare nu precis som Angry Metal Guy säger: det luktar nästan lite AC/DC om en del riff. Och JUDAS PRIEST runt tidiga 80-talet. Lyssnar på ett spår som Battle High så kan man till och med tänka GRAND MAGUS, så där någonstans har du referensramarna. Det är egentligen bara i avslutande och episka 10:48 långa Reunited In The Void som bandet knyter an till sitt yngre och mer doom-aktiga jag, och på det stora hela är skivans mer framåtlutade heavy metal-framtoning till godo.

Det svåra här är: vilket betyg ger man en skiva som är skön att lyssna på, och som skänker enorm glädje – men samtidigt känns en aning… grund? ”Enlightened In Eternity” var först schemalagd för publikation i förra veckan, men det har inte känts rätt – mer tid har tarvats, och fler lyssningar. Spåren som inleder skivan – Ride Into The Light, Astral Levitation, Cosmic Conquest – är härliga och drivna, även om det stundtals kanske är simpla i sin uppbyggnad. Screaming From Beyond startar med ett regelrätt AC/DC-riff och är i det hela kanske skivans starkaste spår.

Harmony Of The Spheres har stundtals kanske lite doft av GHOST, men inte lika bra, medan ett spår som Stronger Than Your Pain faktiskt är direkt utfyllnad.

Så. Vad ger man då för betyg, lyder 10-tusenkronrsfrågan (du som är gammal nog vet..!) ? Svaret är då, efter mången velande och tvekande en trea. Varför? För att det verkligen passar in på ”Bra, värt tiden och pengarna” medan det enbart fläckvis passar in i betygsfyrans beskrivning ”Mycket bra, du behöver detta”.

SPIRIT ADRIFT ”Enlightened In Eternity” = 3/5. Bra. Värt tiden och pengarna!

2 reaktioner på ”Recension: SPIRIT ADRIFT ”Enlightened In Eternity””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *