Recension: SVARTKONST ”Black Waves”

Den här skivan är – mina kretsar – hetare än en bakpotatis direkt från ugnen. Antalet plinganden, puschanden och meddelanden om att undertecknad helt enkelt inte får missa SVARTKONST och deras ”Black Waves” har varit legio, och det finns såklart en anledning till det: plattan är helt enkelt extremt bra. Betyget som du ser i slutet lägger sig på 4 av 5, men det ska sägas genast: det kan vara i underkant, och endast tiden och oändligt antal fler varv med den här soloskivan kan utröna sanningen.

Soloskivan?

Jo, grejen med SVARTKONST är att det är ett enmansprojekt. Rickard Törnqvist har ensam komponerat alla musik, spelat alla instrument, mixat och mastrat skivan och sen hanterat layout. Själv är bäste dräng, och även om det finns angivelser om att visst gästspelande plockats in (främst Marcus Wiklund som lagt till gitarrsolon på Stray In The Dark och Black Waves samt Daniel Brundin som adderat sång till samma spår samt Death Magic och Ruins Of Splendour) så är det liksom omöjligt att inte imponeras av insatsen. Trumspelet? Riktigt bra, drivet och svängigt på samma gång. Sången? Perfekt anpassad för black metal. Gitarrspel och riff? Som rakblad. Som sagt, imponerande – och då har vi ännu inte berört låtmaterialet och de kompositioner som egentligen utgör skivans storhet.

Sju låtar får man, från inledande Death Magic till avslutande titelspåret. Ingen låt är dålig, men jag är personligen minst förtjust i när man drar ner tempot mot döds/doom-hållet, så som i Stray In The Dark. Då kliar de snabba spåren mig bättre, och när SVARTKONST levererar I Am The Void, Mountains Of Flesh och kanske framföralt Ruins Of Splendour så njuter jag i fulla drag. Det är ståpäls lite här och där, och black metal precis som jag vill ha den. Välproducerad, välspelad, jävligt svängig. Allt avslutas sedan med årets bästa black metal-epos, kanske årets bästa låt alla kategorier: Black Waves. Ganska precis 10 minuter perfektion!

SVARTKONST kom från ingenstans i min lilla musikaliska värld, men bättre sent än aldrig. Nu släpper jag inte den här plattan. Det borde inte du göra heller.

SVARTKONST ”Black Waves” = 4/5. Mycket bra. Du behöver detta!

1 reaktion på ”Recension: SVARTKONST ”Black Waves””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *