Recension: ZODIAC ”Road Tapes Vol1”

Lördag den tjugofemte och lönen sitter på kontot. Den goda nyheten är att tyska bluesrocktrion ZODIAC följer upp förra årets farligt svängiga ”Sonic Child” med den här liveplattan. den dåliga är att du ändå inte kan köpa den i affären. Den säljs enbart via Napalm Records webstore. Givetvis ska du inte låta det avskräcka dig utan köpa ett ex så fort du bara kan, för en sak är ju klar som korvspad (jävla uttryck egentligen, korvspad blir ju faktiskt rätt grumligt….?): det här bandet sparkar stjärt även live.

Man har tre album under bältet (förutom tidigare nämnda ”Sonic Child” så kan du addera debuten ”A Bit Of Devil” som är så pass bra att den fått agera Tips på den här siten samt andragiven ”A Hiding Place”, min personliga första kontakt med bandet), och även om man nu ”bara” plockar ut tio spår till den här liveutgåvan så tycker jag att man gör det med en bra känsla. Det bjuds på såväl driven rock som känslosam blues, ett riktigt tvärsnitt av bandets sound. Låtlistan lyder enligt följande:

1.    Swinging on the Run
2.    Free
3.    Holding On
4.    Cortez the Killer
5.    A Bit of Devil
6.    Rock Bottom Blues
7.    Diamond Shoes
8.    A Penny and a Dead Horse
9.    Moonshine
10.    Coming Home

..och du som kan bandets katalog ser att det är ett bra urval. Viktigast av allt kanske ändå är att ljudbilden är bra, något jag nästan var lite skeptiskt mot med tanke på att skivan enbart säljs via skivbolagets onlineshop och därmed kanske trycks i begränsad upplaga. Vi får en klar men ändå organisk och fyllig leverans, där gitarrljudet är superbt i sin känsla. Dessutom ska det erkännas direkt, ZODIAC vilar mycket på att frontmannen, gitarristen och sångaren Nick Van Delft har en jäkla skön pipa och en karisma som går igenom högtalarna, och det hade med en svagare ljudbild faktiskt kunnat falla ganska platt. Nu gör det inte det, och istället blir det till en fin uppvisning i bluesig rock.

Stundtals är det nästan konstigast att detta är från Tyskland, det känns snarare som om det borde stamma från Staterna. När mellansnacket – trots att det oftast är minimalt – sker på tyska så ger det en lite lustig kontrast efter att man befunnit sig någon annanstans i tanken medan låten pågick.

hur som helst. 10 låtar, varav en är en cover på NEIL YOUNGs Cortez The Killer utgör faktiskt en form av ”Best Of ZODIAC” så här långt in i karriären, och har du inte provsmakat bandet än så är det här ett bra sätt att göra det. Är du redan insatt och därmed sannolikt ett fan så är det en uppvisning i hur man levererar live och ett sätt att stilla begäret över att de ska besöka vårt nordliga land.

ZODIAC ”Road Tapes Vol 1” borde ha en varningsetikett på sig. Den svänger farligt och kan leda till beroende. Kolla in skivan på Spotify så länge, sen glider du in och handlar plattan. Du kommer inte att ångra dig.

ZODIAC ”Road Tapes Vol 1” = 4/5. Mycket bra. Du behöver detta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *