Sammanfattning: SMÖF 2014

SMÖF2

Då var det då äntligen dags för mitt första besök på SMÖF. Denna lilla men ändå stora mikrobryggeri-festival är inne på sitt 11:e år och den växer mer och mer för varje år. Det är kanske naturligt med tanke på att antalet mikrobryggerier ökar lavinartat?

Eftersom Söderbärke inte är direkt downtown och runt hörnet, så hade jag turen att se på den eminenta bloggen ”Ölsvammel” att föreningen Frövifors Maltvänner ordnade bussresa på lördagen för den angenäma summan på 500 bagis. Då ingick bussresa tur & retur plus inträde till festivalen. Det vill jag säga är ett kanon-deal, så jag var inte sen att slänga in degen för att lösa alla transportproblem. Den enda nackdelen skulle kunna vara att det var en något tidig hemgång (kl. 18:00) men ska man vara en ordningssam vuxen så är det precis lagom med 6 timmar. Dock så gnagde det mig något att jag inte riktigt hann testa alla sorter jag ville testa, men man kan inte få allt här i livet. Och min lever handtackade mig personligen dagen efter, så alla tjänade på det.

Festivalen är uppdelad på två byggnader, en sal som rymmer en fatbar med 40 pumpar, en scen, 2 extra-barer ”Singel-baren” som levererade en flasksort i taget och ”Express-baren” som pyttsade ut Nynäshamns Landsortslager i kubikmeter och lite olika cidersorter. Den andra byggnaden är ”Folkets Hus” som innehåller en Flaskbar (helflaskor och smakprov) med ett 80-tal sorter, där några var cider och lättöl. I Folkets Hus så anordnades också lite olika seminarier, livebryggning med dels Dalarado på fredagen som kokade ihop ”Huckaro Burton IPA” och på lördagen så sambryggde Närke Kulturbryggeri och De Molen ”Puss & Kram”, en barley wine som dessutom kommer att bryggas i stor skala hos De Molen under namnet ”Hugs & Kisses”.

Ja, som ni ser så är det ett ganska digert utbud på en liten yta så det gäller ju att försöka planera lite om man ska hinna med allt man vill på sex timmar. Det gick sådär kan jag säga. Jag valde medvetet bort alla aktiviteter direkt, då det skulle förstöra mitt upplägg, även om det skulle ha varit grymt intressant att knipa ett seminarium eller försöka glo lite på bryggarna när de gjorde det dom är bäst på. Kanske nästa år?

Efter att ha stått och hängt på låset i gråmulet väder en stund, så snubblade jag in i lokalen och fick ett glas och en dos av årets festival-öl som är ”Nynäshamns Ångbryggeri Röd APA”, den som släpptes på Systembolaget nyligen. En ganska anonym öl enligt mig, men perfekt som startskott inför dagen.

När jag stått och smygit i mig ett par olika sorter på egen hand, så sammanstrålade jag med Monster-Bryggare Per och Evil-Boss Lina från Heavy Metale och sen gjorde vi Söderbärke osäkert resten av dagen. Uppenbart är att många hade sett fram emot att testa någon eller några öl från bryggeriet och uppvisade ren och skär sorg över att det inte ens fanns en fingerborg med Heavy Metale att erbjuda. Men nästa gång så…

Ja, vad petade jag i mig då? Här kommer en liten genomgång av mina otroligt proffsiga smaknoteringar, ocensurerade, nakna och med ett renskrivet omdöme inom parantes. Jag ger inga sifferbetyg på smakprover. Dels för att det är lite för liten dos och stressad miljö för att vara helt proffsig. Smakpaletten blir också hyfsat förstörd, trots att jag gjorde mitt bästa att försöka rena mig själv och glaset mellan sorterna. Håll till godo (eller ondo?).

Utan rangordning eller ens i rätt ordning.

1. Dalarado Brewery – Lost Coast Brown Ale – 5,8% – Brown Ale: ”Avslagen, inget skum, tråkig piratbyxa och gammalt träben” (Ja, så här ser det ut, jag skriver i bilder och det hjälper mig att komma ihåg bättre. Renskrivet omdöme: Dalarado är ett intressant bryggeri och här har man en etikett som anspelar på pirattema, tyvärr så var den jättetråkig. Väldigt lite kolsyra och lite smaklös. Ingen kraft i den.)

2. Coppersmith Brewery – White IPA – 7,0% – IPA: ”Fräsch, lite syrlig, uppfriskande och pigg, white witch, kanon!” (Den här kommer som lansering på Systembolaget efter årsskiftet, och även om jag inte druckit en miljard White IPA´s så förstår jag varför denna vann upphandlingen hos SB. Trevlig sak, och jag höll på att ta mer av denna. Jag diggade den skarpt. Vi får se hur den uppför sig i flaska senare.)

3. Nora Brygghus – Winter Ale – 6,7% – Stout (?): ”Inte stout! Dark ale, mörk, tråkig, ihålig och tom. Kom igen!” (Ja här blev jag lurad på konfekten tydligen? Så här i efterhand så hade jag nog reagerat lite annorlunda om jag inte hade förväntat mig en stout. Dock är detta en öltyp som inte får mig att gå upp falsett. Nja…)

4. Sälens Fjällbryggeri – Vargavinter – 6,1% – IPA: ”Bitter mörk IPA, var är vargen? Varggryt, valpigt uppförande, ouppfostrad” (Här är jag lite osäker på vad jag menade exakt, men uppenbarligen så tänkte jag redan på nästa öl?)

5. Rådanäs Bryggeri – Rådanäs Saison – 6,0% – Saison: ”Whoop whoop! Fräsch, syrlig, citrus für alle, sommar.” (Ja, jag börjar bli lite såld på Saison, jag diggar möjligheterna som bryggaren kan använda sig av. Jag vet inte vad de har dunkat i extra av här, men jag hoppas de släpper den på flaska till sommaren. Rådanäs går från klarhet till klarhet. Bra saison helt enkelt!)

6. Sundbybergs Köksbryggeri – Saison Passionsfrukt – 6,4% – Saison: ”Kunde varit ännu friskare, passionsfrukt, passion for fashion, bra skit!” (En till Saison, denna ska jag försöka få tag i på flaska garanterat, jag diggade den rätt hårt även om jag hade skrivit att den kunde varit friskare.)

7. The Beer Factory – Kattjerks Humledunk – 5,9% – IPA: ”Maltigt fet, vart är humlen? Bröd och vörtlimpa. Nej.” (Nja, det är var inte så humledunkat som man skulle kunna tro om man läser namnet. Här får man nog lätta på humlekontot och fräsa i mera.)

8. Poppels Bryggeri – DIPA – 8,0& – IPA: ”FTW!” (Ja, en trebokstavs-förkortning som notering. Jag tog en dos av denna förnämliga brygd enbart för att vara säker på att jag röstade rätt i ”Guldskummet” – vilket jag inte gjorde tydligen, men jag var tvungen att blåsa ur smaklökarna lite. Kanon DIPA det här.)

9. Lilla Ölfabriken – Bryggmästarens Lakrits – 7,3% – Porter: ”Nice, lakrits, något tunn, i med saltare lakrits!” (Denna var en trevlig bekantskap, denna kommer jag garanterat att köpa om jag får tag på den igen. Om de dessutom gjorde den som en stout eller t.o.m. Imperial Stout så skulle lyckan vara total. Lakrits är bra till allt, även att ha i öl.)

10. Coppersmith’s Brewery – The Bishop’s Rye Ale – 5,6% – Pale Ale: ”Råg i ryggen, pepprig, något stel, helt ok” (Coppersmith är snubbar med siktet inställt, och även om jag inte joddlar fram tolkningar av Opeth när jag dricker en Råg-IPA, så är det en schysst bryggd. Håll utkik på SB då den snart släpps där i lokalsortimentet.)

11. Poppels Bryggeri – Projekt 002 RIS 2013 – 8,5% – Imperial Stout: ”Boom!! Godlike, lakrits, kaffe, tung malt, hår på bröstet, tung-gung” (Att inte Poppels har släppt den här ”ordentligt” borde anses som en kriminell handling. Det här kan vara en av de bästa svenska Imperial Stouts jag någonsing druckit. Jag ångrar att jag inte köpte en hel flaska och satte mig i ett hörn och jollrade för mig själv i en timme eller nåt. Skärpning Poppels! Ska jag behöva åka ner och brotta ner er?)

12. Modernist Brewery – Svartkropp – 8,4% – Imperial Stout: ”Mörk gryning, ondska, aska och hårda bandage. Hail Satan” (Japps, egentligen behöver jag inte skriva om noteringen, läs den så förstår du. Denna ska jag skaffa en flaska eller två av.)

Sen blev det dags att dra sig tillbaka till bussen och snacka lite skit med min resekamrat… eller det var snarare han som pratade och jag nickade försynt och var helt begeistrad av att en sån liten herre kunde prata så mycket. Men det var bra för då höll jag mig pigg och alert och kunde kliva av bussen och ge mig ut i Örebros mörker som en helt vanlig man och redan där och då planera hur nästa års besök skulle läggas upp.

Jag noterade också dagen efter att ”Villovägens Bryggeri Falu Imperial IPA” vann ”Guldskummet” och självklart så provade jag inte den. Verdammt!!

Jag avslutar med att tacka Frövifors Maltvänner för det ypperliga initiativet med att ordna en bussresa i det här formatet. Jag hoppas att de gör samma variant nästa år (kanske en timme eller två till på plats bara?)

Hej på er!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *