Världens genom tiderna bästa liveskiva!

Konkurrensen är förstås mördande  – skulle nog till och med tro att det är ännu hårdare mellan topparna när det gäller liveskivor än när det gäller studioskivor eftersom de vassa livepattorna blir en form av ”best of” med en twist – men det är för Rebellängelns del ändå enkelt att sätta ettan på plats.

Den ser ut så här, världens genom tiderna bästa liveskiva.

”Decade Of Agression – LIVE” med SLAYER, den riktiga versionen med den blå bakgrunden och alla viktiga mellansnack (hej Spotify, som har den röda återutgivna och nedklippta versionen tillgänglig, den där man klippt bort exempelvis Tom Arayas klassiska skrik som inleder War Ensemble, uppsnacket inför Dead Skin Mask och annat som faktiskt är lika viktigt som själva låtarna…grrr…), den som är så tätt förknippad med min frigörelse. Första egna bilen. Skarven mellan ungdom och ung vuxen hade i stort sett den här plattan som soundtrack.

Inspelad vid tre tillfällen på Clash of the Titans-turnén (Florida, Kalifornien och London) och släppt -92 som en dubbelgiv med i stort sett allt du behöver veta och förstå om SLAYER. Komplett med halvtaffliga insatser av bandet här och var (lyssna på Kerry Kings riffgitarr medan Hanneman solar – det är stundtals underbart skevt, otajt och LEVANDE) och den ultimata livemixen tycker jag. Man är DÄR, fast man inte är där, så att säga. Och klassiska låtar staplade på varandra så det är rent av löjligt. Spår som Mandatory Suicide, Captor Of Sin, Chemical Warfare eller Spirit In Black får en nästan undanskymd tillvaro trots att de är hits. Så går det om man trängs med Raining Blood, War Ensemble, South Of Heaven, Seasons In The Abyss, Angel Of Death, Dead Skin Mask, Hell Awaits och ett band i högform!

Annars är ju musikhistorien fylld av klassiska liveskivor. DEEP PURPLE ”Made In Japan”. KISS ”Alive”. IRON MAIDEN ”Live After Death”. BLACK SABBATH ”Evil Live”. THIN LIZZY ”Live And Dangerous”. Antagligen kan du fortsätta rabbla dunderplattor hur länge som helst… och dessutom ska ju alla dessa gamla klassiker samsas med de nyare utgåvorna där upplevelsen kompletteras med att man har filmat spelningen. Dubbelutgåvor med fantastiska DVD eller Blureay-fångade ögonblick som gör dig än mer närvarande. Gissningsvis ökar sannolikheten att du var där, då, dessutom en aning om det är en nyare utgåva – och jag är helt säker på att en sån sak höjer den upplevda kvalitén på en liveskiva.

Men.

Ingen ingen liveplatta är bättre än den här. Listen. If you see somebody going down, help him out alright. That’s the thing here to do, help each other out. This is a song called WAAAAAR ENSEEEEEMBLE!

1 reaktion på ”Världens genom tiderna bästa liveskiva!”

  1. Det är inte ofta det händer, men jag hittar tusan inte Decade… Var tusan kan jag ha lagt den.
    Skit samma, jag hade (har) den röda versionen och hittade någon som vill sälja den blå på Discogs för 50 Svenska Riksdaler. Så förhoppningsvis står rätt version i hyllan snart…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *