Rebellängeln Tipsar: CORONER ”Mental Vortex”

Yes!

Det är dags igen, efter sommarens uppehåll sparkar Veckans Tips/Rebellängeln Tipsar åter igång, och det är för mig en glädjens dag.

Detta är, till stora delar, essensen av Metalbloggen, och jag kan i förlängningen se mig själv underhålla sidan med ett krympande antal inlägg som till slut mynnar ut i en veckovis uppdatering där just den här serien står i fokus.

Och vi ska börja höstsäsongen med en gammal godbit från Schweiz: CORONER ”Mental Vortex”.

Utgiven på kulturgärningens väktare Noise International 1991 så är detta det fjärde av bandets fem häpnadsväckande starkt. Det är thrash med en sådan frasering och riffstruktur att det är mindre rakt på och mera krusiduller, och som sådan kan skivan kräva mer än ett varv innan det sitter. Det är mer frontallob än reptilhjärna som tilltalas, men efter dessa varv… gosse, vilken stänkare det här är!

Låtarna är relativt långa, totalt 8 stycken där alla ligger i spannet mellan fem och sju minuter, och där de starkaste korten stavas Son Of Lilith, Semtex Revolution, Sirens och kanske framförallt Metamorphosis. Som helhet är skivan ramstark, och egentligen är det bara sista spåret I Want You (She’s So Heavy som faller lite ur ramen, kanske för att det inte är bandets egna komposition utan får tillskrivas Lennon/Mccartney, och CORONER gör inte detta i en överdrivet bra version.

Allt annat är dock bra, så det kan jag leva med.

Bandet består av Tommy T Baron på gitarr, Ron Royce på bas och sång samt Marquis Marky på trummor, och en lite udda detalj är att det är trummisen som står som huvudsaklig textförfattare. Det tillhör inte vanligheterna.

Ljudbilden är lågt mixad, men väldigt snygg. 

Trumspelet och basdrivet ligger precis rätt, och riffandet är stundtals meckigt och stundtals perfekt på hakan med precision.

Bandet har förstås en viss samhörighet med den tyska scenen, man delade skivbolag, influenser och scener med många av den tidens stora thrashnamn, men trots att man presterade rätt många plattor till slut är min känsla att de faktiskt smugit under radarn en del, och att många har missat hur bra CORONER är.

Det gör dem också alldeles förträffligt lämpliga att plocka upp i Veckans Tips, och kanske speciellt så här som säsongsstart.

Jag gissar att bland Metalbloggens läsare så delar sig skaran i de som har koll på plattan och inte lyssnat på den på ett tag men nu påminns, och de som inte har koll på den men nu upptäcker en ny pärla.

CORONER ”Mental Vortex” finns på Spotify, så det är bara att koppla in högtalarna, vrida upp volymen rejält och njuta av föreställningen.

Veckans Tips är tillbaka från sommarledigheten!

5 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: CORONER ”Mental Vortex””

 1. Ja den där ja. Den ligger i en låda någonstans tillsammans med ett par andra Coroner-skivor. Vilket är lite lustigt då jag inte gillar Coroner särskilt mycket. Vet inte vad det är men det vill liksom inte klicka mellan oss två.

  1. Chief Rebel Angel

   …märkligt att det kan bli så ibland, att man inte fastnar fast man teoretiskt kanske ”borde”.
   I detta fall är det visserligen inte ”pang-på-rödbetan-thrash”, men ändå.
   Och – hur kan det komma sig att herrn köpte flera CORONER-plattor om det aldrig klickade? 🙂

  1. Chief Rebel Angel

   …visst gjorde du det Jarno! Tror du hade en annan skiva dock… och det var därför jag svarade ”nästan rätt”, vill jag minnas! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *