”Följa gubbar”!

Det här korta inlägget ska nog ses som en uppföljning på dels helgens ”svenska klassiker”, och dels det gamla inlägget med krönikan om en musikalisk uppfostran. Det handlar också om något så märkligt som att ”följa gubbar.

Nä. Jag fattade heller inte ett smack första gången jag fick frågan från mina söner här hemma, den om de kunde följa gubbar. Inte heller blev jag klokare av att de gick fullkomligt bananas när jag spelade den vanliga The Final Countdown med EUROPE, kanske den mest kända svenska hårdrockslåten genom tiderna – samtidigt som de igen ville ”följa gubbar”.

Det var inte förrän i höstas någon gång som jag hämtade på fritids som jag fattade vad som menades. Det är tydligen ett TV-spel vi snackar om, men som liksom fått eget liv bland kidsen, utanför TV-spelsvärlden. Vi snackar om Ubisofts ”Just Dance”, och det man gör är att man söker upp själva låten på YouTube, och sen dansar som gubben på filmen. Följer gubben.

Det finns så sjukt många låtar, den ena mer trallvänlig än den andra, och förstås med en klar underrepresentation för hårdrock. Kanske bra, jag är inte säker på att circle pits eller wall of deaths är att rekommendera i vardagsrummet hemma eller på fritids. Det finns dock en. EUROPE och The Final Countdown. Bara att erkänna – jag tänker genast att det kommer locka dem i ”fördärvet” om de pumpar in hårdrocken i blodet, så visst har jag tagit en minst sagt generös inställning till att de också får i sig What Does The Fox Say, Gangnam Style och allt vad det heter här hemma. De får välja varann gång, och den yngsta väljer EUROPE varje gång. Det kan ha med att det är superhjältar på filmen att göra, eller att dansen är rolig, men man kan också se det som ett framsteg i distortionens tjänst…

Så.

Detta inlägg är ett tips till alla småbarnsföräldrar där ute. Bara att sparka igång YouTube och ”Följa Gubbar” med dina barn. Du har hårdrockslåten nedan…!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *