IPA-kväll!

…en gång i tiden hade jag tänkt att skriva en uppföljning av Rebellängeln simmar runt i IPA-träsket, den långa och ambitiösa sammanfattningen/konkurrentkollen om hur Heavy Metales Unbeatable Rock stod sig mot en del andra drycker. Men problemet blev då det att.. det var just ett väldigt ambitiöst och långt inlägg. Det kan fortfarande hända – jag har bilder och noteringar från allsköns olika alster – men jag orkar inte hålla alla sådana saker vid liv. Istället får du här en samling i en enda smäll. En IPA-kväll, kan vi kalla det!

Ballast point dead mans hop Indianviken 1 indianviken 2 Poppels 3 Poppels 4 Poppels IPA 1 Poppels IPA 2 södra

Som du ser (eller kanske, bilderna har fått något konstigt äckligt filter på sig, och jag har ju nu druckit ur ölen så jag kan inte ta nya bilder…) så är det ett par sköningar som slinker ner. Närmare bestämt:

 • Poppels India Pale Ale (Nya Världens, 6,5%, ofta svårt för PoppelsIPA. Bra doft, liten skumkrona, ganska bra balans – men ändå beskan kommer först i slutet.Okej… men inte mer)
 • Södra Maltfabrikens IPA (Ofiltrerad, mash hopped and dry hopped amber IapA, Södra Maltfabriken is an independant brewery in Stockholm, Sweden. Ofta lite svagare saker men denna ligger på 7,0%, ganska mörk färg och grumlighet. Bra mix av humle och karamell i doften och en aning tjära i smaken. Rätt udda, den står ut bland IPA’s och man vill nog inte ha många. Men enstaka = bra!)
 • Nynäs Indianviken India Pale Ale (Nynäshamn, i ett glas jag sällan använder, namn från platser runt Nynäs, stabilt bryggeri, stor flaska, 6,2%, mycket humledoft, vacker gyllengul färg, precis lagom mängd alkohol. Lite samma sötma som en veteöl, men ändå en IPA….märkligt. Lite för ”flat” och söt för att få toppbetyg)
 • Ballast Point Sculpin’ IPA (Ballast Point, riktigt bra. Från SAN Diego, 7,0%, väl på par med höjdare som Dale’s Pale Ale eller andra favoriter. Doftar som en tallskog, smakar närmast perfekt!)
 • Dead Man’s Hop (Kolla vispgrädden till skum! Detta är Heavy Metales bästa, vacker och bitande beska lång eftersmak. En riktig hit. Den här vill du smaka!)

Fem stycken allt som allt. Mina noteringar om dem lyder, ytterst knapphändigt, enligt ovan kursiva och ytterst sporadiska tecken. Vill man veta vad det EGENTLIGEN smakar så finns det förstås egentligen bara ett sätt – att smaka dem själv. Det näst bästa sättet är dock att utläsa en del av Systembolagets officiella smaknötter. För let’s face it – Systembolaget kan man tycka vad man vill om, de kan fanken det här med utbud och alkohol. Tyvärr finns inte Dead Man’s Hop som smaknot, men de andra ser väl tjusiga ut?

Ballast Point smaknot Indianviken smaknot Poppels smaknot Södra smaknot

Så.

Vad dricker du ikväll?

5 reaktioner på ”IPA-kväll!”

 1. Trevlig samling öl du skrapat ihop. Mina favoriter bland de där är Sculpin och Poppels som jag gillar skarpt (har inte testat Dead Man’s Hop).

  Intressant skum på Heavy Metale-ölen förresten. Brukar förknippa sådant skum med att det är något fel på ölen (eller att jag precis hällt upp en Orval) men detta är kanske gjort ”by design” så att säga?

  1. Chief Rebel Angel

   Väldigt trevlig (gillar nog Sculpin bäst, fastnar inte riktigt för Poppels).
   Dead man’s smakade okej, men jag ska vara ärlig – jag hämtade den från bryggeriet i våras, och den har knappast haft optimala lagringsförhållanden. Legat i bilen, stått i ett förråd, kylt den ett par vändor för att jag tänkte dricka den och sen ångrat mig och ställt tillbaka den i förrådet… kan hända att skummet kommer från det?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *