Rebellängeln Tipsar: BLINDEAD ”Absence”

Förutfattade meningar.
Jag har dem. Du med, antagligen.
En av mina sådana musikaliska är att all musik jag gillar från Polen är knäckande hård. Mangel. Svärtad döds, black metal. BEHEMOTH, VADER, Mgła, DECAPITATED, HATE… den typen av finlir.
Och så kommer den här skivan som Tips.
BLINDEAD är från Polen, men deras musik är inte ens i närheten av att tillhöra samma soniska ljudlandskap som mangelorkestrarna som räknats upp nyss.
Här heter snarare referenserna saker som… KATATONIA (och jag menar – vad fan – sämre referenser kan man ha eftersom svenskarnas senaste giv ändå toppade hela Årsbästalistan för 2016…!) och liknande mörkare akter. Det är dramatiskt och händelserikt på en mer lågmäld nivå än när landets stenhårda akter packar in så många trumslag som möjligt per minut – och det är inte så lite pretentiöst. Låtarna är 8 till antalet, och de har fått namn efter varje bokstav i ordet ”Absence”, med tillägget av en siffra som är nedsänkt. 
Det ser ju faktiskt inte riktigt klokt ut, och ärligt talat så måste jag kopiera in låtarnas titlar från Metal Archives för att det ska se ut som låtarna faktiskt heter.
a₃. b₆. s₁. e₅. n₄. c₇. e₂. a₇bsence.
Du fattar ju. 
Ser helt sjukt ut.
Om man nu bortser från det så startar skivan rätt svagt, första spåret är sisådär eftersom det går helt på sparlåga. Det hela sparkar igång på riktigt i samband med själva ”b:et”, kan man säga. Sen vecklar skivan ut sig, och den gör det på ett sånt där sätt som verkligen passar sig om man lyssnar på sin musik i lurar.
Intimt.
Spännande.
Det är en salig blandning av pop, rock, sludge, doom och blåsinstrument som serveras, och trots att det kanske låter svårt så är resultatet motsatsen. Det är lättlyssnat och rätt mainstream. Allra bäst tycker jag att c₇ och e₂ är, då är bandet som mest intressant.
Som allra mest spännande.


BLINDEAD är helt klart ett oväntat kort att dra ur Polen-hatten, men det är väldigt bra. Jag gillar framförallt Patryk Zwolinskis sång, den har… själ.
Kanske är det därför skivan passar så bra i lurar? Nära. Tätt inpå…

 

2 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: BLINDEAD ”Absence””

    1. Chief Rebel Angel

      Japp, även Batushka. Innehåller medlemmar från Mgla om jag inte är helt ute å cyklar? Är dessutom senast spelade platta på YouTube i min telefon, bara en sån sak.
      Det här kan dock vara väl mjukt för dig Joakim…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *