Rebellängeln Tipsar: DUST ”Soulburst”

Men.. vänta här nu?!?
Har inte DUST varit Veckans Tips förrut, säger läsare och vän av ordning – och Rebellängeln satt något av en heder i att inte köra samma artister igen?
Ja.
Och nej.
Vi har haft DUST som tips förr, men det är inte samma band vi snackar om. Då var det amerikanska 70-talets DUST med sin dubbelgiv ”Dust/Hard Attack”, nu snackar vi om det svenska DUST och skivan ”Soulburst” från 2014. Den här. Med det porriga omslaget och inspelad i studio Gröndahl i Stockholm. 
Helt olika alltså!

Den här plattan köpte jag på ren chans från Record Heaven, antagligen kände jag mig ensam och tilltalades av just det porriga omslaget, samt lovorden om ett härligt sväng. Det kanske inte (än) är en skiva som kvalar in på de bästa upptäckterna jag gjort på chansköp, men det är i så fall inte långt ifrån. Den har i alla fall loggat kraftig speltid sen den landade i brevlådan under sommaren 2016, den saken är klar – och anledningen är väldigt enkel: det här är en otroligt varm och ärlig skiva med hjärtat på det rätta stället.
Den påminner mig otroligt mycket om BADLANDS och känslan man får i dem, det där att det är ett gäng som har jäkligt kul i studion och att man nästan bara pluggat in grejer och kör. Det får bli lite som det blir, typ.
Så är det säkert inte, låtarna är för genomarbetade för att det ska vara så, men det är helt tydligt att det är bluesigt sväng med känsla som står i centrum.
9 spår med namn som Sun Rising, King Is Coming, Come On!, Bad Boy, Free och Blind visar rätt tydligt på just det okomplicerade som en central del.
Dessutom har frontmannen Roger Solander en mycket själfull och skön röst som passar otroligt bra till den här klassiska hårdrocken som DUST presterar. Johan Niskanen (gitarr), Bernt Ek (bas) och Örjan Englin (trummor) utgör tillsammans en väloljad hårdrockssexmaskin som hyllar den gamla skolans klassiska bluesiga hårdrock. Det är välspelat utan att det krånglas för mycket.
Gillar du exempelvis LUGNET så tycker jag att du ska kasta dig över den här plattan, för även om detta är mer tillbakalutat och lite.. ”coolare”, i avsaknad av bättre ord, så är det samma känsla med ett svenskt band som har kul ihop.

DUST har alltså varit med som Tips två gånger, men med helt olika band. Det de har gemensamt är förstås att det är riktigt bra och svängig hårdrock.
Kolla in ”Soulburst”!
 
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *