Recension: USURPRESS ”The Regal Tribe”

Svenska USURPRESS är inga nya bekantskaper för dig som har för vana att hänga här på Heavy Metale. Fasen, visste man inte bättre skulle man kanske kunna tro att det är lite av ett husband med tanke på hur ofta de förekommit trots att sprillans nya ”The Regal Tribe” faktiskt bara är tredje fullängdsplattan. Du har haft plattan ”Ordained” som ett tidigare Rebellängeln Tipsar, bandets egna öl (Temple Brygghus Ordained) har recenserats av Hopmaestro och de medverkade som gästintervju i samband med att Heavy Metale körde 48 timmars galenskaper förra hösten. Kanske inte så konstigt att den här nya skivan fanns på listan över släpp som i alla fall jag verkligen längtade efter att få sätta tänderna i? Nu är den här, och frågan är alltså i all enkelhet: lever USURPRESS upp till våra högt ställda förväntningar och förhoppningar?

Jajamen, är det enkla och korta svaret.

Med lite tålamod, är ett mer nyanserat svar.

”The Regal Tribe” bjuder förstås inte på någon världsomvälvande förändring i bandets sound. Det är fortfarande dödsmetall med lika dela intelligent riffmakande och köttigt mangel som bjuds, men det finns nya nyanser. Dels återfinns det lite lugn i stormen (som exempelvis On A Bed Of Straw), och dels är skivan av den karaktären att den kräver lite mer av sin lyssnare för att den ska avslöja sina hemligheter. Tycker jag. Jämförelsen med exempelvis förra släppet ”Ordained” är i alla fall tydlig, där den skivan serverade ett par låtar som direkt letade sig in i hjärtat så är ”The Regal Tribe” mer ogenomtränglig initialt men växer över tid.

Det går fort fram också. Kanske inte i tempot i låtarna, men i lyssnandet. Det känns oftast som om man knappt startat skivan innan man har brakat av Beneath The Starless Skies, The One They Call The Usurpress, Across The Dying Plains och The Mortal Tribes och är framme vid första pausen, så att säga, i form av The Halls Of Extinction. Ka-blaam, liksom, så har halva skivan spunnit förbi. Kanske är det också en av anledningarna till att det tar lite tid för mig den här gången, det där att USURPRESS verkligen inte slösar energi på något annat än att leverera sitt budskap? Ingen låt är över 4 och en halv minut lång, den kortaste bara 2 och en halv och totalt klockar skivans tio spår in på ungefär 39 och en halv minut samtidigt som den klarar tricket att inte kännas för kort eller avhuggen. Snarare tävrtom, ett spår som Behold The Forsaken eller The Sin That Is MIne har liksom känslan av att de är episka långa stycken trots sin relativa korthet i sådana sammanhang.

Stefan Pettersson (sång), Daniel Ekeroth (bas), Calle Lönnberg (trummor) och Påhl Sundström (gitarr) vet vad de håller på med och vad de vill. Resultatet presenteras i sobert avskalad och hypereffektiv skrud, och utgör efter att du kommit in under skinnet på ”The Regal Tribe” en av årets starkaste dödsmetallplattor.

USURPRESS ”The Regal Tribe” = 4/5. Mycket bra. Du behöver detta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *