Rebellängelns bästa upptäckter

Om en vecka, nästa torsdag, återvänder Rebellängeln Tipsar för en ny höstsäsong. Som uppladdning tänkte jag att jag skulle bjuda på en mycket kort och enkel lista över de bästa upptäckterna som jag gjort av en ren slump de senaste, säg, tio åren eller så. Rena spontana chansköp som enbart beror på att en skiva råkar komma i vägen vid rätt tillfälle vid rätt tid. Att ett omslag ser lockande ut, eller att musiken beskrivs på något sätt som gör att man halar upp lädret och handlar. Olyssnat. Och inte på någon annans rekommendation. Förr i tiden var det förstås oftare det var så, när man kunde se en platta på baksidan av en serietidning eller i Ginzakatalogen och blindköpa, men numera händer det förstås rätt sällan. Möjligheterna till provlyssning är så stora (hej Spotify, YouTube och allt vad det heter!), och det är så många som tipsar att det är ganska sällan det där inträffar. men ibland händer det, och det här är fantastiska skivor som ramlat in i mitt liv på det sättet!

Ovan är en bild på delar av skivhyllan, och det är där jag grävt fram en del av dessa skatter, och förstås en massa av de som kommer att presenteras under kommande månaders höstsäsong.

Konkeror-The-Abysmal-Horizons1 Ghost-Brigade-Isolation-Songs-21258-1_8 Shiftlight distance

KONKEROR, ”The Abysmal Horizons” (den rätt fula lila), GHOST BRIGADE ”Isolation Songs” (den dystra svarta) och SHIFTLIGHT ”Distance” (den med kraftledningarna då) tillhör de enkla att räkna upp.

KONKEROR är en stenhård platta som jag läste om på Facebook, där TEMPLE OF VOID (jodå, se längre ner…) tipsade om dem med ett YouTube-klipp. Jag lyssnade aldrig på det klippet, det bara såg ut som en sån där skiva som skulle passa mig, och dessutom var den billig att köpa direkt från bandet. Det har jag aldrig ångrat. Fantastisk platta, och en sån där som aldrig fallerar om man tipsar någon annan om den. Du har säkert koll på den sen innan då den medverkat som ”Citat” en gång på denna blogg, och som Veckans Tips på Metalbloggen, men ändå. Med lätthet en av de bästa pärlorna jag hittat!

Finska GHOST BRIGADE hade jag aldrig hört – eller hört talas om – när jag klev in på Sound Pollution i Gamla Stan en dag 2009. Letade igenom i stort sett hela butiken och kollade av mot min lista över plattor jag söker, men fann nästan inget. Så föll blicken på den mattsvarta digipacken som stod i nyhetshyllan. Finsk metal. På Season Of Mist. Det kan väl inte vara fel, tänkte jag. Det var förstås väldigt rätt tänkt, för gosse… det här är bra! Bästa skivan de släppte innan de la gitarrerna på hyllan så småningom. Dyster, doomig sludge med rock’n’roll-drag som liksom drabbar en med full kraft varje gång man lyssnar på den!

Svenskt i SHIFTLIGHT och deras ”Distance”. Suggestivt, mörkt och nedstämd musik, drag av industri och sludge men med en vibb som gör att det svänger. Bandets uppföljare ”Conflict” har recenserats här, men det är ju alltid nåt speciellt med första kärleken, eller hur? Den här skivan kom som fråga i mejlen, med en bild på den och fundering om jag ville ha ett ex för recension. Det ramlar in bra många förslag, så jag vet faktiskt inte varför jag tyckte att det här verkade bra – men jag ångrar mig inte. Det är en av de skivor jag återvänder till frekvent.

Gates Of Slumber Lakei Konspirasjoner Void Moon

Nästa trio plattor är spretiga.

GATES OF SLUMBER och deras heavy metal på ”Hymns Of Blood And Thunder” låter ungefär som omslaget ser ut. Man behöver inte vara någon musikforskare för att förstå det hela, och även här var det faktiskt Sound Pollution som gav mig plattan. Jag såg den, frågade i kassan ”är den här bra”, fick svaret ”skitbra” och köpte den. End of story, typ. Det stämde. Den är skitbra.

LAKEI är från Norge, och oavsett om det landet producerat massor av black metal så undrar jag om inte detta är den hårdaste plattan som nånsin kommit från det landet. ”Konspirasjoner” är inget annat än ett konstant lidande i form av manglande doom med vansinnesskriksång. Typ. Och ändå kan man inte få nog. Du minns den kanske från tidigare inlägg, men faktum kvarstår – detta är ett av de bästa chansköp jag gjort. Från Record Heaven, vill jag minnas? Lyssna på provsmaket Despot som ligger i Spotifylistan som avslutar detta inlägg. Gosse… det där är hårt!

Record Heaven står också för nästa platta, svenska VOID MOON och deras ”On The Blackest Of Nights”. Ruggigt bra debut tycker jag, klassisk heavy metal/doom i samma fåra som CANDLEMASS, typ. Jag föll stenhårt för den här skivan när jag fick hem den, det var bilden och det faktum att killarna på Record Heaven skrev att den var bra som gjorde att jag klippte till. Bra av mig.

Temple of void Keep of kalessin armada black oath

TEMPLE OF VOID lovade jag ju i texten tidigare att vi skulle återvända till. Det är ett bra band, de spelar rätt långsam döds som balanserar till doom, och har bara growlsång. Omslaget är sådär fulsnyggt tycker jag, men det lockade mig att kolla in promoerbjudandet och därefter direkt köpa plattan på import via Discogs. Den här skivan har du järnkoll på om du hängt med på denna blogg, den har såväl recenserats som varit Veckans Tips, och det finns det anledning till. Den är helt enkelt väldigt väldigt bra….

”Armada” av KEEP OF KALESSIN är brutalt snygg i sitt gans,ka enkla omslag, tycker jag, och det var därför den hamnade hemma hos mig. Jag köpte den på skivaffärn i Solna Centrum någon gång i mitten av 2000-talet, och tänkte lite att det är nästan skitsamma om den är bra eller inte, den är ju grymt cool. Den var bra. Faktiskt är det antagligen den bästa plattan bandet gjort, framförallt avslutning är helt knäckande stark. Bra mycket bättre än senaste ”Epistemology”, minst sagt.

Italienska BLACK OATH och deras ”Ov Qlipoth And Darkness” läste jag om i Close-Up Magazine. Eller, rättare sagt, det var en sån där lite faktaruta där ett band som är med i tidningen får ge egna tips om en okänd skiva som är bra. Minns inte ens vem/vilket band det var som tipsade om denna, men bara någon dag efter såg jag hur skivan såg ut på nätet nånstans, av en slump. Det sa ”klick” i de små grå, och jag köpte. Smart drag, för skivan är riktigt bra. Egentligen tycker jag nog att efterföljaren ”To Below And Beyond” är lite bättre (den hade ju en framskjuten placering på Årsbästalistan 2015), men då hade jag ju redan upptäckt bandet så det räknas liksom inte…

Såklart har det blivit ett och annat felköp baserat på omslag, det är ju oundvikligt, men jag törs faktiskt lova att det kommer en del skivor som kanske kan kvala in på listan ovan under den kommande hösten. Nästa vecka drar Rebellängeln Tiupsar igång igen, och nedan får du en Spotifylista med smakprov från ovanstående skivor samt lite bonuslåtar från skivor jag hade i mixen när jag började skriva inlägget (STILLA och deras ”Till Stilla Falla”, MISS LAVA med ”Red Supergiant” och KILL DEVIL HILL och deras självbetitlade debut till exempel).

Enjoy!

 

4 reaktioner på ”Rebellängelns bästa upptäckter”

 1. Det är grymt härligt när man bara får en känsla av att det här borde jag gilla när man ser en platta, man köper skivan och det blir GULD.
  Det är rätt sällan det händer numera då man får tips dels från dig Robban och från Peter på I Hate, som också har riktigt bra koll på vad som borde falla mig på läppen.
  Ska gå in på Youtube och kika lite på tre av skivorna ovan som jag missat, är det bra som det brukar vara är det bara att köpa. Tackar…

  1. Chief Rebel Angel

   …när herrn skriver sådär blir man ju väldigt nyfiken på vilka tre av skivorna du hade missat. Och hur de sen föll i smaken?

 2. Ghost Brigade, Shiftlight och Keep of Kalessin.

  Har inte kollat upp dem ännu dock. Årets hittills bästa platta har snurrat mycket nu: Rotting Christs Ritual…

  1. Chief Rebel Angel

   Bra. Jag tror framförallt Ghost Brigade och kanske Keep faller herrn i smaken.
   Skandalöst nog har jag inte ens hört nya Rotting Christ!?!? Det är illa. Måste åtgärda det tror jag…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *