Rebellängeln Tipsar: HAIL SPIRIT NOIR ”Oi Magoi”

Grekisk metal är ju något vi pratat om då och då på den här bloggen, oftast i samband med att Rebellängeln glidit ner mot Kreta på sommaren. Till och med träffat vad som kanske är anfäderna av den hårda musiken i det landet, ROTTING CHRIST, men vi har faktiskt inte haft upp den här skivan i samband med det vad jag kan minnas? 
Det är lite märkligt faktiskt, för sedan den kom – detta är HAIL SPIRIT NOIRs andra giv från 2014 – så har jag haft den i skivhyllan och tänkt mig att den ska vara ett Tips. Eller, rättare sagt, jag missade skivan under utgivningsåret och Christofer hjälpte mig att hitta den 2015, men du förstår poängen: det är en bra skiva som liksom funnits med och bidat sin tid. Det är dags att dra fram den på riktigt nu!
”Oi Magoi” är musik som ligger i skärningen av psykedelisk rock, black metal och.. ja, nästan jazz. I alla fall stundtals. Och i bland låter det som klassisk hårdrock.
Det är musik som är hyggligt svårplacerad, och det är lika bra att erkänna rakt av: det är sannolikt inte alla bloggens läsare som kommer att älska den här plattan.
HAIL SPIRIT NOIR förljer helt enkelt sina egna regler, och man kan liksom känna att skivan låter lite som omslaget ser ut. Udda, och mitt emellan farligt och ljust.

Personligen har jag ett par favoriter på den här skivan som verkligen får mungiporna att gå uppåt. Inledande Blood Guru är bra, Demon For A Day en sån där låt som sätter sig på hjärnan och är svår att skaka av sig – men det är i långa The Mermaids samt framförallt snärtiga Hunters som det verkligen lyfter. Ska du provlyssna och har knappt om tid så börjar du där, för det är liksom att skära rakt in i kärnan. Satan Is Time, Satyrico Orgio och avslutande titelspåret är mer udda karaktärer, där inslag av allehanda influenser ges rätt fritt spelrum (dessutom är det svårt att skaka av sig känslan av att de i Oi Magio uttalar det så att mina barn frågade varför de sjunger ”emoji”, ett fun fact som gör seriös musik mindre tilltalande…). Oavsett så är det eget, udda och bra. Framförallt bra. 
HAIL SPIRIT NOIR har hemvisten i Thessaloniki, och trion består av J Demian (bas, gitarr), Theoharis (gitarr, sång) samt Haris (keyboards) numera, fast på den här skivan spelade Dim bas. De uppkäftiga omslaget och det udda och lite satanistiska budskapet till trots så ser de på bilder ut som ett par helt vanliga snubbar.
Jag gillar det. Allra helst skulle jag önska att de hade ordinarie jobb, typ på skattemyndigheten eller något sånt, samtidigt som de släppte loss helvetet i sin musikaliska form. I konstarten som är HAIL SPIRIT NOIR. 
Kolla in ”Oi Magoi”, det är nästan 50 minuter svartkonst. Bra sådan!  

2 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: HAIL SPIRIT NOIR ”Oi Magoi””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *