Rebellängeln Tipsar: MAAHLAS ”Nightmare Years”

Jag recenserade norska duon MAAHLAS hemmasnickrade ”Nightmare Years” för Werocks räkning i slutet av 2014. Betyget landade på 8 av 10, vilket förstås är en hög siffra som tyder på kvalitet – och inget i tiden som förflutit mellan då och nu har fått mig att revidera den uppfattningen.
Framförallt gillar jag hur MAAHLAS inte följer några som helst regler eller gränser när de spikat ihop skivan, och ändå lyckas få slutresultatet att låta homogent.
I titellåten Nightmare Years får man snygg progressiv döds som lika gärna kunde vara ett band som exempelvis WITHERSCAPE eller IN MOURNING, bara för att sedan följa efter med The Great Divide som balanserar black metal på en episk kant, och låter mer KEEP OF KALESSIN än något annat. A False World har inslag av OPETH-jazz, medan An Ancestral Memory och At The Edge Of Life luktar IN FLAMES och öppet flirtande med snygga slingor som man ska sjunga med i. Och då ska du alltså förstå att även om det nu är en av de där referenserna som du kanske inte går bananas av glädje över så är allt draget genom ett filter som gör det till MAAHLAS och inget annat – och att det är bra.
Riktigt bra. Hela skivan, från inledande och rätt hårda Sun Of the Summerian till avslutande Simulacrum Of Reality är härlig att lyssna på.

Bandet då?
Det är – återigen, man få påpeka det, en duo. Det är tydligen något med kreativiteten när det är två snubbar som får skapa något i tvåsamhet – kanske är det därför de inte bryr sig om vad de blandar för influenser? I detta fall är de Levent Ultanur (sång) och Cüneyt Çağlayan på alla strängbändarinsatser. Hela skivan är satt hemma hos Cüneyt, men vem som står för trumspelet framgår inte. I alla fall inte om man läser de digitala kanalerna – det här är en skiva som inte finns att köpa fysiskt (i alla fall har jag inte hittat den) – och man undrar ju nästan lite hur det kan komma sig att den inte plockats upp av något skivbolag för ordentlig utgivning. I dagens enorma skivflod borde det ju finnas ett sug efter en färdig produkt som håller så pass hög klass, kan man tycka?
Nå. Det är som det är med den saken. Det är ju inget du behöver bekymra dig för, du kan ju lyssna digitalt om du vill.
Som Rebelllängeln Tipsar passar detta dessutom väldigt bra, det är ju uppenbarligen rätt obskyrt om det nu inte ens finns ett skivbolag som står bakom – och att det dessutom är bra.

Hur som – det här är ett bra Tips (som alla andra) som du ska kolla in om du gillar melodiös svärtad döds, eller progressiv black metal med episka toner. MAAHLAS ”Nightmare Years”, alltså!

 

2 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: MAAHLAS ”Nightmare Years””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *