Recension: HIGH SPIRITS ”Motivator”

Jänkarna HIGH SPIRITS är inte längre debutanter direkt. ”motivator” är deras 3:e eller 4:e skiva, lite beroende på hur man räknar. Första given, dem sjävbetitlade, kanske inte var en ”riktig” skiva utan mer än egenutgiven sak vars syfte snarast var att komma ut med sitt material – men det räknas kanske som en skiva ändå, speciellt som inget av materialet kom med på efterföljande och smått magiska ”Another Night” som kom därefter? De här två skivorna har tillsammans utgjort ett dubbeltips från Rebellängeln här på Heavy Metale, så du har säkert koll på just HIGH SPIRITS sen förrut, me det måste ändå sägas: förra given ”You Are Here” var rätt svag. Eller – platt fall i jämförelse om man ska vara ärlig, och att jag tilldelade den en betygstrea på Metalbloggen känns så här i efterhand synnerligen i överkant… Skönt då att ”Motivator” är ett fall framåt. Det är inte bara omslaget som andas hopp och spelglädje och lyftkraft, det avspeglas även i musiken.

Man börjar med mycket korta och faktiskt rätt meningslösa Up And Overture, men det introt är bara knappa 40 sekunder långt så man tänker inte på det – det flyter liksom ihop med det ”riktiga” öppningsspåret Flying High. Och det är ju så bandet låter: drivet, med en glädje och en förmåga att få lyssnaren att vilja sjunga med. Sen fortsätter det, spår som This Is The Night, Reach For The Glory, smittsamma Do You Wanna Be Famous och Haunted By Love leder vägen längs den klassiska hårdrockens vägar. Totalt får man 9 låtar om man räknar med den där parentesen till intro, och eftersom de flesta av HIGH SPIRITS låtar är över på mindre än fyra minuter så är detta en synnerligen kort historia. Totalt är skivan typ 29 minuter lång, och det finns förstås både bra och dåliga saker med det. Å ena sidan blir man verkligen aldrig less eller uttråkad – det händer grejer hela tiden, å andra sidan så saknas faktiskt lite djup och tyngd i plattan. Den känns helt enkelt väl lättviktig, och det kommer fortfarande att vara så att det är ”Another Night” som läggs på CD-släden när undertecknad är sugen på HIGH SPIRITS.

Vill man ha bra och intressant läsning om band som verkligen påverkar den amerikanska scenen så tycker jag att detta är en bra artikel, full av tips. Där kan man läsa om massor av intressanta band som har(kommer att få sin plats i solen här – KHEMMIS, DAWNBRINGER, CRYPT SERMON, SUMERLANDS exempelvis – däribland HIGH SPIRITS. Det är precis som väntat Chris Black – bandets starke man – som står i centrum när man konstaterar följande:

With High Spirits, Chris Black fuses Iron Maiden’s classicism to the heavier side of the U.S. hair metal boom as practiced by bands like Dokken and W.A.S.P. As you might expect from a band called High Spirits, whose latest album is called Motivator, darkness and evil are out the window here. This is posi-metal, more concerned with putting a smile on your face than getting your fist pumping (though you’ll do that, too). Dawnbringer is likely Black’s more musically-accomplished project, but during this politically-fraught chapter in our history, I find myself putting on High Spirits with more frequency. “Close your eyes and let your spirits rise,” like the good professor says.

Har du inte kom på bandet sen förr och gillar lättsmält, enkel och skön hårdrock med bra sång och sköna riff så är det bara att kasta sig över dem genast. Du kan absolut börja med ”Motivator”, då betyget ska ses som med mersmak!

HIGH SPIRITS ”Motivator” = 3/5. Bra. Värt tiden och pengarna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *