Recension: THE SPIRIT ”Cosmic Terror”

Tyska THE SPIRIT släpper sin andra platta ”Cosmic Terror”, och det är tveklöst 2020 års hittills bästa skiva – betyget nedan anger en 4:a men balanserar på kanten uppåt. Det är starkare än debuten ”Sounds From The Vortex”, och det i sig säger ju en hel del. För dig som ännu inte bekantat dig med bandet beskrivs musiken antagligen enklast som melodiös black metal, där känsla och sväng ligger i fokus snarare än brutalitet. Det är rätt ”snäll” musik för att klassas som black metal, men det innebär också att du sannolikt kommer på dig själv med att stampa takten eller spela lufttrummor när bandet träffar ”ridet” som bäst. Innan skivan släpptes fick vi inte mindre än tre singlar för att fresta oss, och såklart är det dessa tre låtar som kanske ger den bästa bilden av just det. Bästa låten Pillars Of Doom är en av de tre låtar, och det är där du ska börja om du inte har hört bandet förr.

För du måste höra THE SPIRIT. Det här bandet är hetare än ett finskt bastuaggregat en fredagkväll, och den här skivan är som helhet alldeles fenomenal. Sju låtar som inleds med Serpent As Time Reveals på ett alldeles perfekt sätt, och avslutas med 6:19 långa och instrumentala titelspåret, en låt som paradoxalt nog är skivans svagaste. Inte för att det är en dålig låt, utan för att övriga låtar har en verkanshöjd som är ruggigt imponerande. Låtsnickeriet som utör Repugnant Human Scum, The Path Of Solitude, The Wide Emptiness eller Strive For Salvation är av Årsbästalistakvalitet, och allt toppas då av Pillars Of Doom.

En stark start av tyskarna, och lägger man deras två skivor bredvid varandra måste man inse att detta är ett av Europas mest spännande band just nu. Fortfarande i lindan av sin karriär så spelar man skjortan av de flesta inom genren…

THE SPIRIT ”Cosmic Terror” = 4/5. Mycket bra. Du behöver detta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *