Rebellängeln Tipsar: THE SPIRIT ”Sounds From The Vortex”

November går mot sitt slut, och därmed även Rebellängelns Tips med lite extra fokus på mörker och kyla. Avslutningen sker med just kyla, och det med en platta från tyska THE SPIRIT. ”Sounds From The Vortex” kom egentligen 2017 på Eternal Echoes (med det blå omslaget!), men har släppts på nytt av Nuclear Blast under sommaren 2018 (med det andra, grå-brun-svarta omslaget). Man kan kanske tycka att det är att snylta sig till en färdig platta från det stora bolagets perspektiv, men för egen del hade jag nog inte upptäckt skivan om det inte var för just Nuclear Blasts promokanaler, så jag väljer att se det fina framför det fula. Hade de dessutom behållit omslaget så hade det varit ännu bättre, för den första versionen är såväl snyggare som att det bättre speglar det musikaliska innehållet. 
Det musikaliska innehållet alltså. Det är melodisk musik som ligger i skärningspunkten av thrash, döds och black metal, kanske med lutning åt det sistnämnda. Det är musik som absolut skulle kunnat medverka i inlägget om att ingen kan höra dig skrika i rymden, och framförallt dras tankarna åt THE LURKING FEAR och det koncept som svenskarna presenterar. Det är lite samma vibb i allt. Dessutom tänker man osökt på KONKEROR eftersom de också släppte skivan på eget bevåg med annat omslag, men mest av allt står THE SPIRIT på egna ben.
Inledande titelspåret är egentligen bara ett intro, skivan sparkar igång på riktigt med Cosmic Fear, en snabb och smittsam sak som sätter ton. Allra bäst är bandet ändå när de utforskar de mer melodiska och episka passagerna. The Clouds Of Damnation och kanske främst Cross The Bridge To Eternity, Illuminate The Night Sky samt The Great Mortality. Det är iskalla riff, trumspel som får dig att skaka skalle och ett bra rid hela vägen.
Man skulle kunna dra paralleller till ett annat tyskt band med ett grötigt skivomslag, men det här är mycket renare och striktare än EVIL WARRIORS smutsiga och kaotiska black metal
Börjar du spela den här skivan är sannolikheten stor att du fastnar, eftersom den innehåller såväl direkt träffar som djup som ger den tålighet – alldeles speciellt kan undertecknad rekommendera den som träningskompis.

Egentligen återstår bara en sak, och det är att fundera över hur den ska behandlas när det är dags att sammanställa årets bästa skivsläpp. Släppte THE SPIRIT sin ”Sounds From The Vortex” 2017 eller 2018 egentligen?   

2 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: THE SPIRIT ”Sounds From The Vortex””

  1. Jag köpte den här plattan ner på Hammer of Doom. Lyssnat ett varv i bilen och kan konstatera att killarna i bandet har lyssnat mycket på och gillar Dissection – Storm of the lightsbane…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *