Söndagsbilaga: 70-talets skivförsäljning

Så, vi startade ju för två söndagar med att damma igenom skivförsäljningen i USA & England under 90-talet, allt baserat på Hamish Champs böcker ”100 Best Selling Albums Of The 70s/80s/90s” (det finns flera, som täcker fo- och 60-talet, men de äger inte jag), och som utlovat kommer här fortsättningen. Vi ska alltså snacka 70-talet, och det med fokus på rock och hårdrock.

Det är inte helt enkelt att snyta ur sig vad som faktiskt är rock och hårdrock på 70-talet, gränsen är ju liksom stundtals hårfin, så jag tänkte mig ett något annorlunda upplägg jämfört med förra gången. Istället för att plocka ut de tydligt rockiga skivorna så kommer du att få en skiva på bild per tiotal i nedräkningen från 100, och en liten sammanfattning över hur just det tiotalet ser ut. Funkar väl?

Okej.

Plats 100-91

DOORS_post

Plats nummer 100 och först ut i hela nedräkningen innehas av THE DOORS med plattan ”L.A. Woman”. THE DOORS tycker jag absolut kvalificerar sig som rock, och den här plattan från -71 har enligt den här statistiken sålt 2 miljoner exemplar. Jag tycker kanske att det låter en aning lite, men så står det. Den har i alla fall fått dubbel platina, och har vunnit en massa utmärkelser i tidningar som Rolling Stone och annat. Det är väl att betrakta som en klassiker, även om jag inte har ett ex stående i hyllan själv.

Andra plattor och artister att notera John Denver ”Rocky Mountain High” (plats 99), Joni Mitchell ”Court And Spark” (plats 98), Bob Dylan ”Blood On The Tracks” (plats 96) och ”Desire” (plats 94). Det skiljer inte mycket mellan dessa skivor, samtliga står noterade med en försäljning på 2 miljoner album och man får gå till plats 93 för att hitta nästa hopp upp på 3 miljoner sålda exemplar (James Taylor ”Sweet Baby James”). Överlag ska det också erkännas att de här skivorna var före min tid och inte heller sådana som jag rotat ifatt i efterhand. Jag har nog inte hört en enda förutom THE DOORS..

Plats 90-81

Vinyl records collectors

Den här skivan har du förstås sett. Jag valde den bilden eftersom det är ett riktigt klassiskt omslag, ”Sticky Fingers” med ROLLING STONES. Skivan återfinns på plats 89 med 3 miljoner sålda exemplar, och det är förstås en skiva som får räknas till klassikerna. Men överlag finns det en del såna här, eller vad sägs om:

 • JETHRO TULL ”Aqualung” på plats 90, 3 miljoner sålda ex
 • THE WHO ”Who’s Next” på plats 88 och också med 3 miljoner sålda exemplar
 • ELTON JOHN ” Don’t Shoot Me, I’m Only The Piano Player” som med 3 miljoner sålda skivor (man kan misstänka att de avrundar friskt va?) når placering 85
 • PAUL MCCARTNEY ”Band On The Run” på plats 84

Addera sedan dubbla skivor med John Denver (”Back Home Again” och An Evening With John Denver”) samt EARTH WIND AND FIRE så har du i stort sett hela placeringarna 81-90 klara för dig. Så här långt en del klassiska rockskivor men inte riktigt de där stora hårdrocksdrakarna som man spontant tänker på som rocker.

Plats 71-80

Lynyrd Skynyrd

På plats 80 hittar vi BAD COMPANY med ”Straight Shooter”. Det är inte den skivan som visas på bilden ovan. Det är inte heller ELTON JOHN’s ”Captain Fantastic & The Brown Dirt Cowboy” (plats 79) eller QUEEN ”One Night At The Opera” (plats 77), alla med 3 miljoner exemplar sålda.

Nej, det är LYNYRD SKYNYRD med liveupptagningen ”One More From The Road” från 1976, den som innehåller Ronnie Van Zandts fantastiska fråga till publiken (what song is it you wanna hear?) innan man avslutar med Free Bird. Den låten har kanske det bästa gitarrsolot genom tiderna om man bara går på känsla. Ruggigt bra. Skivan återfinns på plats 76, och jag inser att jag faktiskt inte har den. Det kommer att åtgärdas, för låtlistan är riktigt snygg med spår som Sweet Home Alabama och Simple Man.

Annars finns det rätt gott om godbitar i det här intervallet. THE STEVE MILLER BAND ”Book Of Dreams” (plats 75), STYX ”The Grand Illusion” (plats 73) samt ROLLING STONES ”Goat’s Head Soup” på plats 71.

Noterbart också är att alla försäljningssiffror avrundats till 3 miljoner. Varenda en. Det måste förstås finnas mer granulära siffror bakom, för annars är det ju stört omöjligt att placera dem i olika ranking, de här skivorna.

Plats 61-70

Black-Sabbath-LP-Paranoid-cover_6814

Whoha! Nästan halvvägs på listan, och här dyker väl den första ”riktiga” hårdrocksplattan upp – BLACK SABBATH ”Paranoid” belägger placering nummer 63 och påstås ha 4 miljoner sålda exemplar. I alla fall i USA & England. När den här boken trycktes. Utgiven 1970 och med en låtlista som kan få vilken Sweden Rock Festival-besökare som helst att dregla så känns det ändå lite överraskande att den inte är högre upp än just nummer 63.

Övriga skivor i intervallet är Rod Stewarrt ”Foot Loose & Fancy Free” (plats 70), ”Slowhand” med Eric Clapton på plats 69, Bruce Springsteen ”Darkness On The Edge Of Town” (67), Styx ”Pieces Of Eight” (66), BEATLES klassiker ”Let It Be” (placering 64) och Crosby, Still, Nash & Young ”4 Way Street” på intervallets bästa plats nummer 61.

En salig blandning, tycker jag. Vi går vidare:

Plats 51-60

Queen News Of The World

Vi är i det sista intervallet innan halvväg, och här dyker flera intressanta grupper upp för första gången. Eller vad sägs om:

 • NEIL YOUNG ”Harvest”, plats 60 med 4 miljoner sålda skivor
 • EAGLES ”One Of These Nights”, plats 58
 • AEROSMITH ”Rocks” på plats 57
 • LED ZEPPELIN ”The Song Remains The Same” på plats 55 – en skiva som räknas som ett ”officiellt soundtrack”
 • PINK FLOYD ”Animals” från 1977 som når placering 53

Men ingen av dem är på bild, för det är istället QUEEN. Skivan må vara ful, men ”News Of The World” innehåller dunderhits som We Will Rock You och We Are The Champions. 4 miljoner sålda exemplar tar plattan till nummer 52 på den här sammanställningen, och för många är det nog ”det här Queen” som är det riktiga QUEEN, mycket på grund av just de nämnda låtarna. Kollar man förresten på videor från exempelvis We Will Rock You så inser man att 70-talet var jävligt grovy även i hur man såg ut rent visuellt…

Plats 41-50

fleetwoodmac1975albumart

Den här skivan har jag. Den är riktigt bra, och ganska tidstypisk för 1975 i sin stil. Det är lite rock, lite soul, lite blues, lite singer-songwriter. Lite dans, lite naket. Typ. inspelat i Sound City Studios i Van Nuys i Los Angeles (missa inte dokumentären om den studion, den är fantastiskt bra!) och bandets debut blev också deras första listetta i Staterna. Den landar här på placering 45, och noteras för 5 miljoner sålda album (+1 då, eftersom jag köpt mitt ex lite efter att boken kom ut…).

Övriga skivor på placeringarna 41-50 innefattar kändisar som SUPERTRAMP (”Breakfast In America” på plats 50), THE CARS (”Candy-O” på plats 49), en viss ELVIS (”Aloha From Hawaii” på plats 47) BAD COMPANY (”Bad Co” på plats 46), FOREIGNER (självbetitalad, placering 42 samt countrysvängarn Willie Nelson (”Stardust” på plats 41).

Det tål att återupprepas – det är en jäkla blandning, och att avgöra vad som är ”rock” och inte är inte helt lätt när vi rör oss bland så här stora polisonger och utsvängda brallor.

Plats 31-40

Led Zeppelin III

Egentligen tillhör den här delen av listan BOB SEGER. han har placering 44 (”Live’ Bullet”), plats 40 (”Stranger In Town”) samt plats 31 (”Night Moves”) för totalt 16 miljoner sålda exemplar av de plattorna. Det är fan inte illa, men det spelar ingen roll för min del eftersom vi här ramlar på skivan du ser på bilden. LED ZEPPELIN ”III”, den första studioplattan som är med i nedräkningen. Den tar förstås uppmärksamheten som en Paradise Hotel-stjärna i närheten av en kamera. Allt ljus på mig! Då spelar det ingen roll att FOREIGNER har ”Head Games” på plats 38, PINK FLOYD lägger rabarber på plats 33 med ”Wish You Were Here”, Crosby Stills Nash & Young landar in ”So Far” på plats 35 eller ens att BRUCE SPRINGSTEEN noterar klassikern ”Born To Run” på plats 34 med 6 miljoner sålda exemplar.

Det betyder föga och inget i sammanhanget, för nu kom ZEPPELIN med på allvar, kan man säga. Plats 37, 6 miljoner sålda ex, med skiva numer tre som släpptes 1970 och därmed bara precis lyckas kvala in i boken överhuvudtaget. Ärligt talat är det faktiskt inte den bästa skiva de har gjort, men precis som med BLACK SABBATH går det liksom inte att bortse från de där 5 första skivorna. Nydanande, nyskapande, helt i egen klass.

Plats 21-30

ACDC Dirty Deeds ACDC highwaytohell

Meh, vad är det här? Två bilder på samma tiotal i nedräkningen?

Just det. Det är bara att tugga i sig. Anledningen är inte mycket att bråka om, här dyker nämligen AC/DC upp för första och enda gången. På plats 30 återfinns ”Dirty Deeds Done Dirt Cheap” och på plats 27 finns ”Highway To Hell”. Det kan man förstås inte särskilja när det kommer till bilder, speciellt som de båda står noterade med sex miljoner sålda exemplar. Då får det bli två bilder, även om jag initialt utlovade bara en bild per tiotal i nedräkningen. Lev med det. Det är ju tuffa omslag dessutom. Klassiker i AC/DC-diskografin.

Övriga skivor som finns här innefattar ROLLING STONES ”Some Girls” (plats 29), THE CARS självbetitlade debut (som spelades in på bara 12 dagar!) på plats 28, LED ZEPPELIN ”In Through The Out Door” (inspelad i Polarstudion i Stockholm) på plats 26, Crosby, Stills, Nash & Young på plats 25 med ”Déjà Vu”, ELTON JOHN och ”Goodbuy Yellow Brick Road” (han har verkligen haft roliga titlar på sina skivor) på plats 24. Ja, och just det, vi har BOSTON också, med ”Don’t Look Back” på plats 21. 7 miljoner exemplar sålda, du vet den där skivan med rymdskeppet som landar.

Tuffa papper.

Det krävs alltså mer än 7 miljoner sålda ex av en skiva, enbart i Staterna & Storbrittanien, för att knipa en av topp 20-placeringarna.

Plats 11-20

van-halen-i-frent

Snacka om braksuccé med en debut, eller hur? VAN HALEN debuterade med självbetitlade given 1978, och den har alltså noterat 10 miljoner sålda exemplar i den här boken. Det ger en 11:e plats, och jag brukar spela den här skivan lite nu och då hemmavid. Det är ju främst Runnin’ With The Devil som lockar mig, men det är förstås svårt att inte skriva något om gitarrlåten Eruption. Den öppnade nog ögonen (och öronen) för många gitarrister när den kom. 10 miljoner exemplar. Det är sjukt många skivor. Ställer man dem på hög så blir det typ en jättehög hög!

Andra pärlor som nästan klarar sig till topp tio är bland annat ”The Long Run” med EAGLES (plats 18, 7 miljoner sålda plattor), AEROSMITH ”Toys In The Attic” (plats 16 med 8 miljoner ex) om man ser med de rockiga glasögonen på. Tar man av dem kan man få notera även Michael Jackson ”Off The Wall” på plats 19 och Simon And Garfunkels klassiker ”Bridge Over Troubled Water” på plats 17. Och filmmusiken till Grease på plats 15!

Plats 2-10

Led Zeppelin 4 Led Zeppelin Houses Of The Holy Led Zeppelin Physical Graphiti Meat Loaf dark-side-of-the-moon-pink-floyd-mar24 Eagles Boston Fleetwood Mac Rumours

Okej, nu går vi in på de som sålt mest, och varför inte ta dem typ allihop? Eftersom det nästan bara är rock’n’album dessutom så tycker jag att det kan vara befogat!

 • Plats 10: LED ZEPPELIN ”Houses Of The Holy”, med 11 miljoner exemplar. Den här fick jag på vinyl av min biologiska farsa en gång, som någon form av plåster på såren för att han var ett arsle. Grejen var bara att jag var ju 7 år så jag fattade fan inget av den. Då. Jag har lärt mig sen dess…
 • Plats 9: MEAT LOAF ”Bat Out Of Hell”. 14 miljoner ex. Man kan säga vad man vill om MEAT LOAF och den här plattan. den är kanske beräknande och producerad för att sälja, men den är ju dessutom helt omöjlig att lyssna på utan att man nynnar med i låtarna…
 • Plats 8 går till PINK FLOYD och deras ”Dark Side Of The Moon” med 15 miljoner sålda ex. Den snyggaste av deras skivor, i alla fall om man ser till omslag. Bra låtar också, tycker jag.
 • Plats 7 återfinner vi LED ZEPPELIN på igen. ”Physical Grafitti” från -75 noterar 15 miljoner sålda ex. Jag vet inte, jag ska erkänna att jag har den men inte spelar den speciellt ofta, det blir mest annat när jag är sugen på att ”get the Led out”.
 • Plats 6 innehas av EAGLES och ”Hotel California”. Hand upp alla som inte hört den låten! Ingen? Nä. Tänkte nästan det. Men man kan liksom inte så många mer spår på skivan… Den har i alla fall 15 miljoner ex noterade.
 • Plats 5 innehas av den enda icke-rock-plattan bland de översta tio. Det är också den enda som inte fått sitt omslag i bild ovan. Vi snackar alltså filmmusiken till Saturday Night Fever med herr Travolta i spetsen… 15 miljoner ex den också. Disco!
 • BOSTON finns på plats 4, och när man ser omslaget ångrar jag lite att jag skrev det där innan, det som var ”du vet omslaget med rymdskeppet”. Döööööh… alla omslag med BOSTON har ju rymdskepp på! Den här självbetitlade saken har i alla fall 17 miljoner plattor sålda, och innehåller AOR-hittarnas AOR-hit: More Than A Feeling.
 • Plats nummer 3 (det närmar sig toppen nu) har FLEETWOOD MAC. 19 miljoner exemplar av ”Rumours” ger dem placeringen, och det roliga är att det är gruppens 11:e album. Tidigare hade man med sin debut på den här listan. Vad hände däremellan, liksom?
 • Plats 2 är vikt för… LED ZEPPELIN. ”IV”, med monsterhiten Stairway To Heaven har slungat iväg inte mindre än 22 miljoner exemplar av skivan. På riktigt. Fatta att det är dubbelt så många som VAN HALEN knep 10:e-platsen med. Och därmed en ännu högre hög skivor. ZEPPELIN har alltså 3 skivor bland Topp 10, som totalt ger 48 miljoner ex bara de tre. man fattar ju att skivindustrin vill erbjuda sinnessjuka belopp för en återförening…!

Placering 1

Pink Floyd The Wall

Såhär ser den alltså ut. Eller, det gör den egentligen inte, jag tog en bild med texten på – egentligen är det bara en lite gulnad tegelvägg på omslaget – men du fattar va?

The mother of recordselling albums in the seventies är PINK FLOYD ”The Wall”. Ingen är väl egentigen förvånad, men 23 miljoner exemplar är fortfarande en hel del skivor. Men det är inte så många ändå, du som läste om 90-talets skivor noterade kanske att Shania Twain sålt 22 miljoner ex av sin ”Come On Over”. Den känns liksom inte lika klassisk i min bok, men vi noterar väl siffrorna så att vi kan jämföra med det som kommer på 80-talet. Hårdrockens guldålder!

 

 

 

1 reaktion på ”Söndagsbilaga: 70-talets skivförsäljning”

 1. Pingback: Nu Spelas: LYNYRD SKYNYRD | HEAVY METALE - ROCK 'N' RULE!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *