Tempel Brygghus Isotonic

Öl: Isotonic
Stil: Gose
Styrka: 4,5%
Bryggeri: Tempel Brygghus, Uppsala, Sverige
Var: Systembolaget – Lokalt & Småskaligt.

Jag lovade i min recension av ”Ordained” att återkomma med den andra ölen som Tempel släppte på Systembolaget nyligen. Och jag är en man av mina ord.

När jag var på SMÖF 2015 förra helgen så spejjade jag efter någon representant för Tempel Brygghus och tänkte byta ett par ord om inställningen de har och eventuella framtidsplaner. Jag tror jag såg bryggaren i egen hög person på håll, men lyckades aldrig komma till skott. Det var extremt mycket folk och trångt och jag var inte där hela tiden ut. Nåväl, bättre lycka nästa gång kanske?

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, Tempel Brygghus är ett av det intressantaste bryggerierna just nu i Sverige. Av flera skäl. Den största anledningen är såklart att de bara gör spontanjästa öl, vilket jag har börjat uppskatta mer och mer, och dels verkar de röra sig i det område som vi som hänger på denna site rör sig i. Etiketterna har motiv som härleds till samma typ av bildspråk som death/black metal band diggar rent generellt. Och det passar perfekt, för ölen kan upplevas som lite… ”ruffig” i brist på bättre ord.

På SMÖF så hamnade jag i diskussion med ett fryntligt gäng dalmasar i en av mastodontköerna, vi härjade en stund och sen skiljdes vi åt när vi kommit åt det vi ville prova. När jag senare stöter på dom igen så ropar dom till mig och jag går dit, då ville dom varna mig för en öl som de hade provat, och det var den här. En livlig diskussion uppstod då jag hävdade motsatsen och sa att det är en av dom bättre på festivalen. Och då fick jag verkligen försöka tänka till och förklara för fyra karlar, varför jag tyckte den var bra då dom tyckte att det var en besvikelse.

Vad är det som gör den här ölen bra? Visst det är inte världens bästa, men ändå har den en magisk dragningskraft på något sätt? Jag lyckades såklart inte övertyga dom, då dom i sitt något ”förändrade sinnestillstånd” redan hade bestämt sig. Hela diskussionen liknande på något sätt den som hade med polarna när man satt i timtals och diskuterade vem som var bästa gitarristen eller vilken platta som är bäst av ”South of Heaven” eller ”Seasons in the Abyss”? När det kommer till kritan så är det smak och tycke som avgör. Men, vi måste diskutera det öppet för att manifestera och förankra våran åsikt.

Vad tycker då jag? Ja…
Aromen bär med sig en lätt karaktär av fallfrukt och höstskog. En blandning där sommarens friska och ljusa toner bryts ner sakta men säkert av mörkrets makter. Hösten är på väg in och sablar ner alla spår av lättja och glädje med kirurgisk precision. Det oundvikliga är på väg in, mörkret och dvalan kommer att ta över, men det ljusa gör sitt bästa för att lyckas sprudla ut i en sista kvalkad. Gamla löv, örter och jordtoner får sällskap av friska äppeltoner och citronstänk.

Smaken är lätt och behaglig, dock med en dov underton. Förnimmelser av olika fullkornsbröd ligger i grunden men bär upp en lätt kostym av citrus och havsbris. En lätt sälta gör sig påmind och den gynnar hela upplevelsen. I utgången dyker en eftersmak av trä upp och förbryllar mig på ett positivt sätt. Lätt och uppfriskande, utan att ha för mycket koriander i eftersmaken.

Den här gosen må kanske inte vara världens bästa, men det jag gillar med den är att den bidrar med tyngd och en stabil grund trots sin lätta kropp. Uppfriskande.

7,5 av 10 alkemister anser denna vara isotonisk.

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på lite fredagsmys. Ha en god helg.

2 reaktioner på ”Tempel Brygghus Isotonic”

 1. Chief Rebel Angel

  …bara etiketten är ju värd pengarna. Som på Ordained då.
  Men du. Vad är egentligen en ”gose” i stilen?
  Har druckit någon eller några, och de fLler mig generellt inte i smaken – varför då?

  1. Gose är en gammal tysk stil som fått en revival på senare tid. Det har vi väl craftbeer-revolutionen att tacka för.
   Sur veteöl med salt och ofta koriander. Jag vet faktiskt inte var saltet passar in riktigt. Som många andra stilar så
   har den en viss inlärningskurva. Jag har egentligen aldrig riktigt fallit för den heller förens på senare tid.
   Framför allt på sommaren kan det vara glassigt med en Gose. Vi lär se flera framöver…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *