Tidernas bästa debutskiva?

Det här, det är något som undertecknad har funderat en del på. Debutskivor, bra sådana – det saknas ju inte direkt, men om man skulle lägga på ett extra filter eller två så blir det färre kvar. Tänmk dig att du ska nominera tidernas bästa debutskiva, och du var tungen att att addera information så som…

 • Det ska vara banbrytande
 • Bandet ifråga kommer kanske aldrig upp i den nivån igen
 • Inte en enda utfyllnadslåt, bara dunderspår
 • Klassiker

De enkla detaljerna gör att exempelvis IRON MAIDEN faller bort med sin självbetitlade debut (eftersom de faktiskt gjort bättre och större skivor efter det, och dörmed får stå som modeller för det faktumet att de flesta grupper behöver lite tid på sig att hitta sin tid stil), liksom BLACK SABBATH som faller lite eftersom ojämnheten i den genreskapande självbetitlade debuten.

DIO och ”Holy Diver?

ENTOMBED och deras ”Left Hand Path”?

MAYHEM och ”De Myseriis Dom Sathanas”?

Jag säger nej. Det här är skivan som fyller alla kriterier, och är förmodligen tidernas bästa debutskiva om man tittar på hårdocken. Den har knappt överträfffats ens om man räknar annat än debuter, och framförallt av gruppen själv.

Omslaget? En historia i sig. Vi har såklart med båda alternativen.

Men… håller du med? Vilken är världshistoriens bästa hårdrocksdebut enligt dig?

4 reaktioner på ”Tidernas bästa debutskiva?”

 1. Det är ju garanterat inte Entombed eftersom ”Morning Star” är en mycket bättre skiva.
  Men Aliens debut uppfyller samtliga dina krav. 🙂

  1. Chief Rebel Angel

   …medhåll om ENTOMBED. Kanske inte om ALIENS första, men i ärlighetens namn har jag lyssnat alldeles för lite på den för att säga så! 🙂

 2. Njaa…håller nog inte med om Gun`s förstlingsverk (eller någon annan skiva i katalogen heller, för den delen) utan jag vill nog nämna Wasp:s första (jo jag vet, dom har gjort ”The crimson idol” men den klår inte detta verk) och Pretty Maids ”Red, hot & Heavy”. Dom gjorde en slags EP på 6 låtar innan den men den räknar jag inte med!
  Intressant ämne dock…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *